Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συντρίμμια της μοιραίας πτήσης ανοικτά της Αλεξάνδρειας

Συντρίμμια της μοιραίας πτήσης ανοικτά της Αλεξάνδρειας

Συντρίμμια της μοιραίας πτήσης της EgyptAir ανακοίνωσαν πως βρήκαν, βόρεια της Αλεξάνδρειας, οι αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις, μία και πλέον ημέρα μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Επιβεβαιώνει και ο Πάνος Καμμένος. Τα αντικείμενα θα εξεταστούν και από ξένους ερευνητές που έχουν φτάσει στο Κάιρο, ενώ το αιγυπτιακό Ναυτικό χτενίζει την περιοχή για τα μαύρα κουτιά. 

Συντρίμμια της πτήσης Παρίσι-Κάιρο της EgyptAir στη θάλασσα βόρεια της Αλεξάνδρειας ανακοίνωσαν πως βρήκαν οι αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις, μία και πλέον ημέρα μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Τα αντικείμενα -«μέρη των συντριμμιών του αεροσκάφους και αντικείμενα των επιβατών» σύμφωνα με την στρατιωτική ανακοίνωση- θα εξεταστούν από αιγύπτιους και ξένους ερευνητές που βρίσκονται στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, η Αίγυπτος ενημέρωσε την Ελλάδα ότι βρέθηκε ανθρώπινο μέλος, δύο αεροπορικά καθίσματα και βαλίτσες. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως πως τα ευρήματα ανήκουν στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το αεροπλάνο πραγματοποίησε απότομες στροφές και έχασε ύψος, αλλά τόνισε ότι τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν από εμπειρογνώμονες. Είπε, πάντως, ότι ακολούθησε κανονική πορεία στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τα στοιχεία δείχνουν το αεροσκάφος κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες πραγματοποίησε έκανε στροφή 90 μοιρών αριστερά και στη συνέχεια στροφή 360 μοιρών δεξιά με καθοδική πορεία πέφτοντας στα 15.000 και στα 10.000 μίλια οπότε χάθηκε από τα ραντάρ.
{{{ map }}}
Σε ανακοίνωση των αιγυπτιακών δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Reuters, αναφέρεται πως τα αντικείμενα βρίσκονται συνεχώς 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας. Προτεραιότητα είναι ο εντοπισμός των μαύρων κουτιών.

Λίγο μετά την ανακοίνωσή του αιγυπτιακού στρατού, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά στους οικείους των επιβαινόντων.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος ανέφερε ότι στοιχεία από δορυφόρους δείχνουν πετρελαιοκηλίδα κοντά στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir.

Εικόνα από δορυφόρο που δείχνει πιθανή πετρελαιοκηλίδα:



Πρωτοφανής πολυεθνική κινητοποίηση

Οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμμετοχή αρκετών χωρών.

Συγκεκριμένα, στις έρευνες συμμετέχουν:

– Η Αίγυπτος με πλωτά και αεροπορικά μέσα,

– Η Ελλάδα με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που διεξάγουν έρευνες εντός του FIR Αθηνών μέχρι τα όρια με τα FIR Λευκωσίας και Καΐρου και εάν ζητηθεί δυτικότερα. Μαζί με το C-130 πετά στην περιοχή ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που εναλλάσσεται με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη διάθεση των αιγυπτιακών αρχών εφόσον ζητηθεί παραμένουν το υποβρύχιο Ματρώζος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Την Πέμπτη, το C-130 συνέχισε τις έρευνες ρίχνοντας φωτιστικές βόμβες κατά τις πτήσεις του στα FIR Αθηνών και Καΐρου.

– Η Γαλλία επιχειρεί με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να διαθέσει ένα πλοίο ωκεανογραφικών μελετών που βρίσκεται στην περιοχή.

– Η Ιταλία με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας

– Η Βρετανία με ένα αεροσκάφος C-130 που απογειώθηκε από την Κύπρο, και

– Οι ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Το ελληνικό ΑΣΕΠΕ πρόκειται να αντικατασταθεί από συμμαχικό ιδίου τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε προκληθεί σύγχυση μετά από αναφορά πως είχαν εντοπιστεί συντρίμμια, η οποία τελικά είχε αποδειχθεί αβάσιμη.

Σύμφωνα με τα όσα είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα την Παρασκευή η αιγυπτιακή τηλεόραση, τα μέσα των αιγυπτιακών δυνάμεων είχαν βρει αντικείμενα των επιβατών και χτενίζουν την περιοχή για τα μαύρα κουτιά.

Η αρχική αναφορά της αιγυπτιακής κρατικής τηλεόρασης μιλούσε για αντικείμενα των επιβατών και σημείωνε πως το αιγυπτιακό ναυτικό χτενίζει την περιοχή για τα μαύρα κουτιά.

Από την πλευρά της, και η αεροπορική εταιρεία ανέφερε στη συνέχεια πως έχουν βρεθεί συντρίμμια και εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της για «το τραγικό δυστύχημα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024