Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μαδούρο κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε έκτακτη ανάγκη βλέποντας «απειλές ΗΠΑ»

Ο Μαδούρο κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε έκτακτη ανάγκη βλέποντας «απειλές ΗΠΑ»

Καθώς η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει ασφυξία στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες μιλώντας για «σχέδια των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΟΠΕΚ» να ανατρέψουν την κυβέρνησή του -καθώς το Καράκας αισθάνεται πίεση και λόγω της αποπομπής της Ρούσεφ. Ο Μαδούρο δεν διευκρίνισε ποιο νομικό πλαίσιο περιστέλλεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης -ενώ την περασμένη εβδομάδα, οι ελλείψεις αγαθών είχαν φέρει λεηλασίες.

Καθώς η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει ασφυξία στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες μιλώντας για «σχέδια των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΟΠΕΚ» να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Το Καράκας αισθάνεται υπό πίεση ακόμη περισσότερο μετά την αποπομπή της Ρουσέφ στη Βραζιλία, όπως φάνηκε και από τα λόγια του ίδιου του Μαδούρο.

Ο Μαδούρο δεν διευκρίνισε ποιο νομικό πλαίσιο περιστέλλεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης -και αυτό σε μία χώρα που κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας οι ελλείψεις αγαθών είχαν φέρει λεηλασίες.

H κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα έχει δημιουργήσει κίνημα πίεσης που επιδιώκει διενέργεια δημοψηφίσματος για απομάκρυνση του Μαδούρο. Στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Μαδούρο μίλησε για «σχέδιο πραξικοπήματος», δείχνοντας και προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ.

«Η Ουάσινγκτον ενεργοποιεί μέτρα μετά από αίτημα της φασιστικής δεξιάς στη Βενεζουέλα, που αισθάνεται ενισχυμένη μετά από το πραξικόπημα στη Βραζιλία» είπε ο Μαδούρο στο διάταγμα.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης «είναι για να προστατευτεί ο λαός», τόνισε.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν κρούσματα λεηλασιών αλευριού, κρέατος κοτόπουλου και ακόμη και εσωρούχων.

Στο πιο χαρακτηριστικό περιστατικό, δεκάδες λεηλάτησαν ένα φορτηγό που ανατράπηκε και μετέφερε κοτόπουλου, αλάτι και σαμπουάν στην επαρχία Τατσίρα. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκαν 15 άτομα.

Πάντως, μέσα στη γενική ατμόσφαιρα που επικρατεί, διαδίδονται πολλές φορές στο Διαδίκτυο αναφορές ή πλάνα από φερόμενες λεηλασίες που δεν είναι πάντα εύκολο να επιβεβαιωθούν. Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν.

Σημείωνεται επίσης πως η Βενεζουέλα απέσυρε τον πρέσβη της στη Βραζιλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση της Ρουσέφ. Η βραζιλιανική κυβέρνηση ήταν μεταξύ των ισχυρότερων συμμάχων του Καράκας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024