Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερντογάν οδηγεί προς την έξοδο τον Νταβούτογλου

Ο Ερντογάν οδηγεί προς την έξοδο τον Νταβούτογλου

Χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση έληξε η κρίσιμη συνάντηση στην Αγκυρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στη σκιά έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του δεύτερου εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις των δύο ανδρών. Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις δηλώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης.

Χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση έληξε η κρίσιμη συνάντηση στην Αγκυρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στη σκιά έντονης φημολογίας περί επικείμενης παραίτησης του δεύτερου εξαιτίας της κρίσης στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις δηλώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός το πρωί της Πέμπτης, με του πολιτικούς αναλυτές να προεξοφλούν ότι δεν θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο του κόμματος του τις ερχόμενες εβδομάδες, πριν από τις 6 Ιουνίου, πρώτη ημέρα του Ραμαζανίου..

Μετά τη συνάντηση πηγές του προεδρικού μεγάρου ενημέρωσαν ανεπισήμως τους εκπροσώπους του Τύπου ότι δεν θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ερντογάν και υποβάθμιζαν το γεγονός, λέγοντας πως επρόκειτο για την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση του προέδρου με τον πρωθυπουργό.

Η συνάντηση ωστόσο ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, και η μεταφορά της μία ημέρα νωρίτερα, στη σκιά των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, έδωσε τροφή σε εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ότι ο πρωθυπουργός θα βγει από τη σύσκεψη με παραίτηση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα και 40 λεπτά, ο κ. Νταβούτογλου μετέβη στο πρωθυπουργικό μέγαρο και αμέσως έγινε γνωστό ότι θα κάνει ενημερώσει την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αύριο το πρωί.

Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε ξεκαθαρίσει στη Hurriyet ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση. Επιπλέον, ο κ. Νταβούτογλου σε δημόσιες δηλώσεις του χτες είχε ξεκαθαρίσει πως δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματα, θα μπορούσε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε θέση όσο υψηλά κι αν βρίσκεται αυτή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον «δίκαιο αγώνα» του κόμματός του και να μην απογοητεύσει τους συναγωνιστές του.

Τα προβλήματα για τον Νταβούτογλου πύκνωσαν κατά την πρόσφατη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, στις 29 Απριλίου, όταν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος αναγκάστηκε να παραχωρήσει το δικαίωμα να ορίζει τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων.

Ψίθυροι για κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών ακούστηκαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι πρώην συμπαθούντες του Ερντογάν ομολογούν ότι «δεν τον διάβασαν σωστά», εκφράζοντας πλέον την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Νταβούτογλου.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και το Κουρδικό έως τη φυλάκιση δημοσιογράφων και επικριτών του προέδρου και της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Το ρήγμα έχει πλήξει και το επενδυτικό κλίμα, με το χρηματιστήριο να παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα σημαντική πτώση.

«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά προφανώς υπάρχει ρήγμα. Εάν το πρόβλημα δεν ξεπεραστεί σύντομα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό» φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

Γιάννης Μανδαλίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024