Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίνει η Κομισιόν παράταση ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν

Εγκρίνει η Κομισιόν παράταση ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν

«Πράσινο φως» δίνει η Κομισιόν στη διατήρηση για άλλους έξι μήνες των εσωτερικών ελέγχων που έχουν επιβάλει Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παραμένουν ανεπάρκειες στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων εκ μέρους της Ελλάδας, αναφέρει σχετικά ο Φρανς Τίμερμανς, ενώ ο Δ.Αβραμόπουλος επισημαίνει πως η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο δευτερογενών μετακινήσεων. Στόχος η πλήρης επαναφορά της Σένγκεν έως τα τέλη του έτους.

«Πράσινο φως» δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διατήρηση για άλλους έξι μήνες των εσωτερικών ελέγχων που έχουν επιβάλει Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Η Κομισιόν παρουσίασε την Τετάρτη την πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία περιλαμβάνει μόνιμο μηχανισμό κατανομής προσφύγων με στόχο να αποφορτιστούν χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς και χρηματικά πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα για τις χώρες που αρνούνται να συμμορφωθούν με το σχέδιο κατανομής.

Ως προς τη διατήρηση των εσωτερικών ελέγχων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς επισήμανε πως παραμένουν σοβαρές ανεπάρκειες ως προς τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ εκ μέρους της Ελλάδας, ως εκ τούτου οι εσωτερικοί έλεγχοι θα πρέπει να διατηρηθούν.

«Υπάρχει ακόμη σημαντική μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά μας σύνορα και μεγάλοι αριθμοί μεταναστών παραμένουν στην Ελλάδα. Συνεπώς, από τη στιγμή που παραμένουν σοβαρές ανεπάρκειες στη διαχείριση των συνόρων [εκ μέρους της Ελλάδας] κάποιοι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να διατηρηθούν» δήλωσε ο Τίμερμανς.

Η επιβολή ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν επιτρέπεται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και για διάστημα όχι μεγαλύτερο της διετίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την εξάμηνη παράταση των εσωτερικών ελέγχων στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, στα σύνορα της Αυστρίας με τη Σλοβενία και την Ουγγαρία και τα σύνορα Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας.

Από πλευράς του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ότι στόχος της Κομισιόν είναι η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν έως τα τέλη του έτους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι παραμένουν κάποια προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα που καθιστούν αναγκαία την «κατ’ εξαίρεση» διατήρηση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο» τους τελευταίους μήνες και βδομάδες.

Υπογράμμισε, επίσης, πως δεν προτείνεται να επιβληθούν εσωτερικοί έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν της Ελλάδας, δηλαδή σε αεροδρόμια και λιμάνια.

«Στο διάστημα των τριών μηνών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλες οι ελλείψεις», ανέφερε ο επίτροπος προσθέτοντας ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στην Ελλάδα και στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο «δευτερογενών μετακινήσεων».

Ως εκ τούτου η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο συγκεκριμένα κράτη-μέλη (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία) να διατηρήσουν τους ελέγχους σε συγκεκριμένα σημεία των συνόρων τους.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε, τέλος, πως στόχος παραμένει η ομαλοποίηση της Σένγκεν, χωρίς εσωτερικούς ελέγχους, «όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024