Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «κόκκινο» η Τουρκία μεταξύ Κουρδικού και πολιτικής πόλωσης

Στο «κόκκινο» η Τουρκία μεταξύ Κουρδικού και πολιτικής πόλωσης

Από τη μία το δύσκολο μέτωπο στην ασφάλεια, με τα νοτιοανατολικά να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, και από την άλλη το -άρρηκτα συνδεδεμένο- Κουρδικό έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία. Οι αρχές ασφαλείας αναφέρουν πως απέτρεψαν 85 «σοβαρά περιστατικά» από την αρχή του χρόνου, μιλώντας και για επιθέσεις αυτοκτονίας, την ώρα που μέσα στην Εθνοσυνέλευση οι βουλευτές ήρθαν ξανά στα χέρια για την άρση ασυλίας μελών του φιλοκουρδικού HDP.

Από τη μία το δύσκολο μέτωπο στην ασφάλεια, με τα νοτιοανατολικά να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, και από την άλλη το -άρρηκτα συνδεδεμένο- Κουρδικό έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία.

Οι αρχές ασφαλείας αναφέρουν πως απέτρεψαν 85 «σοβαρά περιστατικά» από την αρχή του χρόνου, μιλώντας και για επιθέσεις αυτοκτονίας, την ώρα που μέσα στην Εθνοσυνέλευση οι βουλευτές ήρθαν ξανά στα χέρια για την άρση ασυλίας μελών του φιλοκουρδικού HDP.

Tη Δευτέρα, δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και του κουρδικού κόμματος επιχείρησαν να λύσουν τις διαφορές τους ανταλλάσσοντας γροθιές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων να διακοπεί για μία ακόμη φορά.

Σύμφωνα με το NTV, πολλοί βουλευτές βγήκαν από την αίθουσα έχοντας τραυματιστεί στα χείλη τους ή έχοντας σκίσει τα βλέφαρά τους και να αιμορραγούν. Η επιτροπή είχε συγκληθεί για να συζητήσει την αμφιλεγόμενη πρόταση που στηρίζει η κυβέρνηση περί άρσης της ασυλίας των κοινοβουλευτικών.

Η συνεδρίαση της επιτροπής έχει διακοπεί ήδη δύο φορές την περασμένη εβδομάδα καθώς ξέσπασαν συμπλοκές στην αίθουσα μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Σε μια ένδειξη του τεταμένου κλίματος, περισσότεροι από 100 βουλευτές παρέστησαν σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής που αποτελείται από 26 βουλευτές. Περίπου 60 βουλευτές του AKP και 30 του ΗDP ήταν παρόντες την ώρα της συνεδρίασης.

Η συζήτηση βγήκε εκτός ελέγχου μετά την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, που κατηγόρησε τους Κούρδους βουλευτές ότι προκάλεσαν τα προηγούμενα επεισόδια, την Πέμπτη, σύμφωνα με το NTV.

Στις φωτογραφίες που ανήρτησαν σήμερα ορισμένοι βουλευτές στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter απεικονίζονται συνάδελφοί τους να έχουν ανέβει πάνω στα έδρανα για να μπορούν να επιτεθούν εναντίον των αντιπάλων τους, ενώ άλλοι, που έχουν απομακρυνθεί από το πλήθος που ανταλλάσσει γροθιές, μαγνητοσκοπούν το σκηνικό ή πετάνε αντικείμενα.

«Αποτράπηκαν 85 περιστατικά» από τον Ιανουάριο

Την ίδια στιγμή, και ενώ η ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στο Γκαζίαντεπ, οι τουρκικές αρχές ανέφεραν πως έχουν αποτρέψει 85 «σοβαρά περιστατικά» από τον Ιανουάριο, σε πολλά εκ των οποίων εμπλέκονταν βομβιστές αυτοκτονίας.

«Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Έχουμε αποτρέψει 85 σοβαρά περιστατικά από τον Ιανουάριο. Τα 49 εξ αυτών είχαν να κάνουν με επιθέσεις αυτοκτονίας» πρόσθεσε.

Η Τουρκία συγκλονίζεται φέτος από μια σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας, δύο εκ των οποίων στην Κωνσταντινούπολη αποδίδονται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ για δύο στην πρωτεύουσα Άγκυρα την ευθύνη ανέλαβε μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση.

Την Κυριακή, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Γκαζιάντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024