Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ καλεί ΗΠΑ και Ρωσία να σώσουν την εκεχειρία στη Συρία και τις συνομιλίες

ΟΗΕ καλεί ΗΠΑ και Ρωσία να σώσουν την εκεχειρία στη Συρία και τις συνομιλίες

Προσπαθώντας να δείξει τις προοπτικές διεξόδου που έχουν οι συνομιλίες στο Συριακό, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την κρίση Στάφαν ντε Μιστούρα παρουσίασε κείμενο με τα -ελάχιστα- σημεία σύγκλισης Δαμασκού και αντιπολίτευσης για την πολιτική μετάβαση, καλώντας επειγόντως τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διαφυλάξουν την παραπαίουσα εκεχειρία στη Συρία και να διασφαλίσουν τις συνομιλίες. «Η παύση πυρός κρέμεται από μία κλωστή» λέει ο ΟΗΕ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ναυάγιο.

Προσπαθώντας να δείξει τις προοπτικές διεξόδου που έχουν οι συνομιλίες στο Συριακό, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την κρίση Στάφαν ντε Μιστούρα παρουσίασε κείμενο με τα -ελάχιστα- σημεία σύγκλισης Δαμασκού και αντιπολίτευσης για την πολιτική μετάβαση, καλώντας επειγόντως τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διαφυλάξουν την παραπαίουσα εκεχειρία στη Συρία και να διασφαλίσουν τις συνομιλίες.

«Η παύση πυρός κρέμεται από μία κλωστή» λέει ο ΟΗΕ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ναυάγιο, με τον ντε Μιστούρα να λέει χαρακτηριστικά πως «το τελευταίο διήμερο είχαμε κατά μέσο όρο έναν νεκρό κάθε 25 λεπτά».

«Φοβάμαι πραγματικά ότι η διάβρωση στην εκεχειρία αποσυνθέτει την εύθραυστη συναίνεση για πολιτική μετάβαση, που είχε χτιστεί πολύ προσεκτικά τον τελευταίο χρόνο» είπε ο ντε Μιστούρα δείχνοντας ξεκάθαρα το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να διασφαλίσουν την «μετά βίας ζωντανή» κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες στη Συρία και να ανανεώσουν την κατεστραμμένη ειρηνευτική διαδικασία.

«Δεν υπάρχει λόγος ώστε και οι δύο (δυνάμεις) οι οποίες έχουν επενδύσει τόσο μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σ’ αυτή την ιστορία επιτυχίας και έχουν κοινό συμφέρον να μην επιτρέψουν να ξαναμπεί η Συρία σε νέο κύκλο πολέμου, να μην μπορούν να αναζωογονήσουν αυτό που έχουν δημιουργήσει και το οποίο είναι μεν ακόμα ζωντανό, αλλά μετά βίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ντε Μιστούρα διαβεβαίωσε επίσης ότι σκόπευε να ξεκινήσει και νέο γύρο συνομιλιών τον επόμενο μήνα, αλλά ότι δεν θα θέσει ημερομηνία ακόμα, ελπίζοντας ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν το κύρος τους για να ενδυναμώσουν την εκεχειρία, η οποία χρειάζεται «άμεση αναζωογόνηση». «Πώς μπορείς να έχεις ουσιώδεις συνομιλίες όταν έχεις μόνο ειδήσεις για βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, επέμεινε ότι είχε γίνει πρόοδος όσον αφορά τη μεταβατική κυβέρνηση, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια αληθινή και αξιόπιστη πολιτική μετάβαση». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η πολιτική μετάβαση θα πρέπει να επιβλεφθεί από μια νέα -επαναλαμβάνω, νέα- αξιόπιστη και περιεκτική κυβέρνηση, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή κυβερνητική ρύθμιση».

Ο ειδικός απεσταλμένος όμως αρνήθηκε να αναφερθεί στο μεγαλύτερο εμπόδιο στις συνομιλίες, τη τύχη του προέδρου της Συρίας Μπάσαρ αλ Άσαντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024