Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρέσβης της Αρμενίας μιλά στο in.gr για το Ναγκόρνο Καραμπάγ και τη Γενοκτονία

Ο πρέσβης της Αρμενίας μιλά στο in.gr για το Ναγκόρνο Καραμπάγ και τη Γενοκτονία

Ένας χρόνος και ένας αιώνας συμπληρώθηκαν χτες, Κυριακή, από τη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ωστόσο τη θλιβερή αυτή επέτειο επισκίασε στην Αρμενία η απειλή ενός νέου πολέμου, στο ξεχασμένο από τη διεθνή κοινότητα μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάγ στο Νότιο Καύκασο. Ανήμερα αυτής της εμβληματικής για τους απανταχού Αρμένιους επετείου, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, Γκαγκίκ Γαλατζιάν, μίλησε στο in.gr.

Ένας χρόνος και ένας αιώνας συμπληρώθηκαν χτες Κυριακή από τη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ωστόσο τη θλιβερή αυτή επέτειο επισκίασε στην Αρμενία η απειλή ενός νέου πολέμου, στο ξεχασμένο από τη διεθνή κοινότητα μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάγ στο Νότιο Καύκασο.

Ανήμερα αυτής της εμβληματικής για τους απανταχού Αρμένιους επετείου, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, Γκαγκίκ Γαλατζιάν, μίλησε στο in.gr για το φάντασμα του πολέμου που πλανάται πάνω από τη χώρα του και απειλεί ευρύτερες περιφερειακές, και όχι μόνο, ισορροπίες.

Ο κ. Γαλατζιάν επιρρίπτει ευθύνες στο Μπακού για την έναρξη των εχθροπραξιών, κάνοντας λόγο για «στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό» από ένα «δικτατορικό καθεστώς», το οποίο όπως λέει προσβλέπει σε οφέλη από την κλιμάκωση της κατάστασης, εξαιτίας της δεινής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν και της οργής που προκαλούν στην κοινή γνώμη ο τεράστιος πληθωρισμός και τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Ο ίδιος επιμένει πως «η αναγκαιότητα της άσκησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάγ, δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξή του». Απορρίπτει έτσι για μία ακόμη φορά την πάγια θέση του Αζερμπαϊτζάν στις διεθνείς διαπραγματεύσεις υπέρ της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας, χωρίς όμως το ίδιο να αποδέχεται την αρχή του ΟΑΣΕ για μη χρήση ή απειλή χρήσης βίας, αλλά και την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Αναφορικά με τη Γενοκτονία του 1915 και τις σχέσεις τις χώρας του με την Τουρκία, ο Αρμένιος πρέσβης ελπίζει ότι, αργά ή γρήγορα, «πρέπει από κοινού να γυρίσουμε σελίδα, αλλά όχι με την πολιτική της άρνησης».

Όπως λέει «μόνον η αναγνώριση μπορεί να προσφέρει στην Τουρκία μια καλή ευκαιρία για να μετανοήσει και να αποβάλλει από πάνω της το ιστορικό στίγμα, να κάνει προσπάθεια ώστε να απελευθερώσει το μέλλον της από αυτό το βαρύ φορτίο».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γκαγκίκ Γαλατζιάν στο in.gr:

Ποια είναι η θέση της Αρμενίας για την τελευταία παραβίαση της εκεχειρίας του 1994 στο Ναγκόρνο Καραμπάγ;


Τα ξημερώματα της 2ας Απριλίου, γύρω στις 3:00 π.μ., η αζερική πλευρά προέβη σε μια προσχεδιασμένη και άνευ προηγουμένου πρόκληση, κατά μήκος ολόκληρης της Γραμμής Επαφής με το Ναγκόρνο Καραμπάγ, με μαζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και χρήση όλων των μέσων του οπλοστασίου της – τεθωρακισμένων οχημάτων, βαρέως πυροβολικού και αεροπορικών δυνάμεων.

Εγκαταστάσεις του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάγ, πολιτικές μη στρατιωτικές υποδομές και οικισμοί βομβαρδίστηκαν από πυρά πυροβολικού, αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων, από εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, αλλά και από αέρος, καθ’ όλο το μήκος της Γραμμής Επαφής και βαθιά μέσα στο έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάγ. Οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν παρεισέφρησαν εντός του Ναγκόρνο Καραμπάγ προς διάφορες κατευθύνσεις. Χρησιμοποιήθηκαν συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων «Grad» διαμετρήματος 122mm, εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων «Smerch», βαρέα φλογοβόλα συστήματα TOS-1, οβιδοβόλα διαμετρήματος 152mm και όλμοι διαφόρων διαμετρημάτων.

Από τις πρώτες ώρες των εχθροπραξιών, ο αντίπαλος στόχευε και αμάχους. Μαθητές έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν στην αυλή του σχολείου τους, ηλικιωμένοι θανατώθηκαν με άγριο τρόπο μέσα στα σπίτια τους, όλοι φιλήσυχοι άμαχοι κάτοικοι. Η όλη επιχείρηση διεξήχθη από τη λεγόμενη ομάδα δολιοφθορών και αναγνωρίσεων, καθώς καμία τακτική μονάδα των Αζερικών ενόπλων δυνάμεων δεν εισήλθε σε κατοικημένη περιοχή. Είναι αλήθεια, ότι αμέσως μετά, η ομάδα αυτή εξαρθρώθηκε. Η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του Στρατού Άμυνας του ΝΚ επανέφερε υπό τον έλεγχό του την όλη κατάσταση.

Το Αζερμπαϊτζάν έχασε σημαντικό αριθμό από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων, 2 ελικόπτερα επίθεσης, καθώς και εκατοντάδες στρατιώτες. Είναι βέβαιο ότι το Αζερμπαϊτζάν πλήρωσε ήδη βαρύ τίμημα για τον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό του, που δεν μπορεί να μετριαστεί από παραπλανητικές αναφορές για δήθεν στρατιωτικά κέρδη.

Η βασική ερμηνεία των εχθροπραξιών είναι ότι απέτυχε η διαπραγματευτική διαδικασία. Προβλέπετε τερματισμό των εχθροπραξιών και επιστροφή στη γραμμή εκεχειρίας ή μήπως φοβάστε για κλιμάκωση των συγκρούσεων;

Δεν γνωρίζω κανέναν επιτιθέμενο στην ιστορία, που να μην κατηγορεί την αντίπαλη πλευρά ως υπεύθυνη για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αλλά είναι προφανές ότι ούτε η Αρμενία, ούτε το Ναγκόρνο Καραμπάγ έχουν κανένα λόγο ή ανάγκη κλιμάκωσης της κατάστασης. Ενώ αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για το Αζερμπαϊτζάν. Να αναφέρουμε μόνο μερικούς: για να εκτρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την κριτική που της ασκείται για τη δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, για να κάμψει την οργή της κοινής γνώμης του, λόγω του τεράστιου πληθωρισμού και των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων που οφείλονται στη δραστική μείωση των τιμών του πετρελαίου, για να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάγ, προσπαθώντας να κερδίσει εκβιαστικά κάποια πλεονεκτήματα, δηλαδή διαπραγμάτευση μέσω όπλων.

Όλα αυτά τα χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν προβαίνει διαρκώς σε προκλήσεις, ενώ οι πάντες καλούνται να σεβαστούν την Τριμερή Συμφωνία Κατάπαυσης του πυρός του 1994, που δεν έχει χρονικούς περιορισμούς, και τη Συμφωνία του 1995 για την εδραίωση του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός. Το Αζερμπαϊτζάν προσποιείται ότι αυτά δεν το αφορούν. Και τώρα κατέφυγε σε μεγάλης κλίμακος πολεμικές επιχειρήσεις. Οι πάντες γνωρίζουν ποιος εξαπέλυσε την επίθεση. Κανείς δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τις επιχειρήσεις.

Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένως δηλώσει την πρόθεσή της να επιλύσει τη διαμάχη με στρατιωτικά μέσα. Απέτυχε βέβαια, για μία ακόμη φορά. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να έχει θέσει ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο στόχων. Νομίζω δε, ότι απέτυχε τόσο στο ελάχιστο όσο και στο μέγιστο των στόχων αυτών. Και τώρα θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη διαπραγματευτική διαδικασία, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Ασφαλώς, δεν είναι καθόλου εύκολη η επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και ήδη οι προσπάθειες των συμπροέδρων ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάγ είναι υπέρ της παύσης των εχθροπραξιών, υπέρ του πλήρους σεβασμού του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός του 1994, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιστρέφουν στις αρχικές τους θέσεις και στρατόπεδα, στα όσα ίσχυαν την 1η Απριλίου 2016.

Ποια είναι η θέση σας στο θέμα της αυτοδιάθεσης του Ναγκόρνο Καραμπάγ; Πόσο εφικτή θεωρείτε τη διεθνή αποδοχή του αιτήματος των Αρμενίων κατοίκων της περιοχής από τη διεθνή κοινότητα, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο σημαίνει αλλαγή συνόρων;

Πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο έχουν ασκήσει το δικαίωμά τους της αυτοδιάθεσης. Ανέλαβαν τη μοίρα τους στα δικά τους χέρια, ίδρυσαν και οικοδόμησαν ανεξάρτητα κράτη, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των κρατών μελών του ΟΗΕ από 51 το 1945 σε 193 το 2015.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συστηματική και σκόπιμη στόχευση πολιτικών στόχων και αμάχων κατά τις τελευταίες εχθροπραξίες δεν ήταν παρά μια προφανής προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάγ. Διαφορετικά είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισαν σχολεία και σκότωσαν και τραυμάτισαν μαθητές, ή, γιατί οι ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βασάνισαν, σκότωσαν και ακρωτηρίασαν αμάχους στο μεθοριακό χωριό Ταλίς, μεταξύ αυτών και μία 92χρονη ηλικιωμένη. Οι φρικτές εικόνες αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων εμφανίστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι θηριωδίες αυτές επαναφέρουν στη μνήμη μας τις σφαγές που διαπράχθηκαν κατά την έναρξη της διένεξης το 1988, όταν εκατοντάδες Αρμένιοι σκοτώθηκαν και πολλοί ακρωτηριάστηκαν από τους Αζέρους στο Σουμγκάιτ, το Μπακού, το Κιροβαμπάτ και αλλού. Έκτοτε δεν έχουν αλλάξει πολλά, εκτός του ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν διδάχτηκαν και εφαρμόζουν εκτελέσεις τύπου ISIL και βγάζουν φωτογραφίες με κομμένα κεφάλια, που προβάλλονται διαδικτυακά για να ενισχυθεί η μαχητικότητα των ανδρών τους .

Ο σκόπιμος βομβαρδισμός των παραμεθορίων οικισμών και ιδιαίτερα της πόλης Μαρνταγκέρτ του Ναγκόρνο Καραμπάγ, από βαρύ πυροβολικό και πολλαπλά πυραυλικά συστήματα, δεν αποκρύπτεται καν από την Αζερική πλευρά, που απείλησε να βομβαρδίσει ακόμη και την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάγ, το Στεπανακέρτ.

Οι ενέργειες αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως στρατιωτική αναγκαιότητα και κάποιες συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Είναι σαφές το τι θα συμβεί στους κατοίκους του ΝΚ, αν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν ήταν σε θέση να το καταλάβουν. Ως εκ τούτου, η αναγκαιότητα της άσκησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάγ, δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξή του. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Δημοκρατία της Αρμενίας, ως ένα από τα μέρη της τριμερούς συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 1994, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Οι πολίτες του Ναγκόρνο Καραμπάγ έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και η Αρμενία ως εγγυητής της φυσικής τους ασφάλειας, θα σταθεί δίπλα τους.

Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και οι συμπροεδρεύουσες χώρες στην Ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ που την εκπροσωπούν, ομιλούν για τις τρεις γνωστές αρχές, της αρχής της μη χρήσης βίας ή απειλής χρήσης βίας, των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών και της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν επιμένει μόνον επί μίας αρχής. Οι συμπρόεδροι, πριν από λίγες ημέρες, ήταν στο Γερεβάν και, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, επανεπιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τις τρεις αυτές αρχές, ως βάση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και της διευθέτησης του ζητήματος. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι οτιδήποτε σχετίζεται με το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάγ, δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συγκατάθεση του λαού του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάγ). Όταν η διαμάχη έχει να κάνει με τη μοίρα των λαών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί πρώτα η αιτία της σύγκρουσης, και μόνο μετά από αυτό, να διευθετηθούν άλλα θέματα, που απορρέουν από την γενεσιουργό αιτία.

Η αζερική πλευρά σας κατηγορεί ότι μαζί με το Ναγκόρνο Καραμπάγ κατέχετε επτά ακόμη περιοχές έξω από τον θύλακα και ότι έχετε εκδιώξει τους Αζέρους κατοίκους. Τι απαντάτε;

Η ερώτηση αυτή, στον πυρήνα της, δεν είναι σωστή. Δεν μπορείτε να βρείτε κανένα διεθνώς αναγνωρισμένο έγγραφο βάσει του οποίου η Αρμενία κατέλαβε ή κατέχει εδάφη. Τα εδάφη αυτά βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Στρατού Άμυνας της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάγ. Ακόμη και με την ύπαρξη αυτών των ζωνών προστασίας, βομβαρδίστηκαν πολιτικές υποδομές και οικισμοί από το αζερικό πυροβολικό και τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης «Grad». Οι πρόεδροι των χωρών που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ προέβησαν σε πέντε δηλώσεις σχετικά με τη διαδικασία διευθέτησης του Ναγκόρνο Καραμπάγ. Παρουσίασαν τα στοιχεία και τις αρχές που συνιστούν τη βάση διευθέτησης της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάγ, ως ένα ενιαίο σύνολο, και θέλω να τονίσω, ως ένα ενιαίο σύνολο.

Η διεθνής μεσολάβηση που εκδηλώθηκε κυρίως μέσω της «Ομάδας του Μινσκ» αποδεικνύεται στην πράξη ότι έχει συμβάλει σε επίπεδο διπλωματίας μόνο στα πολύ βασικά, περιορίστηκε δηλαδή στο να κρατήσει ζωντανή την ειρηνευτική διαδικασία και να αποτρέψει, όχι δυστυχώς πάντα με επιτυχία, τη συνέχιση των συγκρούσεων. Ποια ρόλο της διεθνούς κοινότητας θα προτείνατε εσείς στη φάση που βρίσκεται η διένεξη;

Δεν νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατηγορηθεί για την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάγ. Να σημειώσω ότι η επιθετική πολιτική που ακολουθεί το Αζερμπαϊτζάν είχε ως αποτέλεσμα την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις και η κατάσταση σύρεται προς μία αυξανόμενη ένταση. Το δικτατορικό καθεστώς της χώρας, με επαίσχυντα μέσα καταπίεσης, προσπαθεί να καταπνίξει την οργή του λαού, καθώς η βασιζόμενη στο πετρέλαιο οικονομία προφανώς παραπαίει. Αλλά ακόμη κι αυτή η τακτική απεδείχθη αναποτελεσματική. Τώρα χρειάζεται εικόνες από τη Γραμμή Επαφής, προκειμένου να εκτρέψει την προσοχή της δικής του κοινής γνώμης.

Το Αζερμπαϊτζάν περιφρονεί εντελώς τις πέντε κοινές δηλώσεις των προέδρων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, καθώς και τις προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Εάν συνεχίσει αυτή την επιθετική πολιτική του, δεν θα αφήσει στην Αρμενία καμία άλλη επιλογή παρά να λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά-στρατιωτικά μέτρα, ώστε η Δημοκρατία της Αρμενίας και η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάγ να έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν με ασφάλεια και ειρήνη.

Αν και είναι προφανές σε όλους ποια πλευρά προκαλεί την ανάφλεξη και προβαίνει σε παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, θα ήθελα να υπενθυμίσω κάποια γεγονότα.

Είναι παράξενο – έτσι δεν είναι; – ότι εδώ και χρόνια το Αζερμπαϊτζάν αρνείται πεισματικά να αποσύρει τους ελεύθερους σκοπευτές του και αρνείται τη θέσπιση μηχανισμού διερεύνησης των συμβάντων στη μεθόριο, όπως προτείνουν οι συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, τί φοβάται το Αζερμπαϊτζάν;

Είναι παράξενο – έτσι δεν είναι; – ότι κατά τη διάρκεια των Πανευρωπαϊκών Αγώνων που φιλοξένησε το Αζερμπαϊτζάν, επειδή χρειαζόταν την εικόνα της σταθερότητας, δεν σημειώθηκαν σχεδόν καθόλου πυρά στα σύνορα, ενώ αμέσως μετά τη λήξη των Αγώνων επαναλήφθηκαν οι βολές και μάλιστα με σφοδρότητα.

Είναι παράξενο – έτσι δεν είναι; – ότι στον 21ο αιώνα η γειτονική χώρα, σχεδόν καθημερινά, αδιάκοπα και ακούραστα υπερηφανεύεται για την τεράστια συσσώρευση οπλικών συστημάτων και την πολλαπλή αύξηση του στρατιωτικού της προϋπολογισμού. Συνεχίζει πεισματικά τις πολεμοχαρείς απειλές περί επανάληψης των εχθροπραξιών, και το πράττει στο υψηλότερο επίπεδο, του αρχηγού του κράτους.

Για να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να προτείνει μέτρα σταθεροποίησης, τα οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει να περιλαμβάνουν την επείγουσα εισαγωγή ενός μηχανισμού διερεύνησης των παραβιάσεων της εκεχειρίας και την σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του προσωπικού αντιπροσώπου του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου του ΟΑΣΕ. Είναι επίσης αναγκαίο να αυξηθεί ο αριθμός των συνεργατών του προσωπικού αντιπροσώπου του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, που βρίσκονται επί τόπου στη ζώνη των συγκρούσεων, έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφουν τις παραβιάσεις. Και η Αζερική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει με αυτά τα μέτρα.

Ποια η θέση σας για το ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στη διένεξη;

Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία είναι ένας από τους τρεις συμπροέδρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, και εκτιμούμε δεόντως τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία μαζί με τους άλλους συμπροέδρους – ΗΠΑ και Γαλλία -, με στόχο την αποκλειστικά ειρηνική διευθέτηση της διένεξης.

Τι θα προτείνατε για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας σας με το Αζερμπαϊτζάν;

Πρώτα απ’ όλα το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να σταματήσει τη πολεμοχαρή ρητορική του και να επιστρέψει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, έχοντας τη βαθιά κατανόηση ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν της ειρηνικής επίλυσης της διένεξης. Δεύτερον, το Αζερμπαϊτζάν πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι, χωρίς τις απευθείας συνομιλίες με το Στεπανακέρτ, δεν μπορεί να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Σήμερα (24 Απριλίου) είναι ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους. 101 χρόνια μετά, η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί πιστά την πολιτική άρνησης και παράλληλα στηρίζει έμπρακτα το Αζερμπαϊτζάν, στη βάση της κοινής εθνικής καταγωγής. Πώς βλέπετε το μέλλον των σχέσεών σας με την Άγκυρα;

Από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της, η Αρμενία καλεί την Τουρκία να αποκαταστήσουν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς καμία προϋπόθεση. Όπως γνωρίζετε, με πρωτοβουλία του προέδρου Σαρκσιάν, η Αρμενία ξεκίνησε μια πολύ σημαντική διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών μας με την Τουρκία. Μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων, καταλήξαμε σε συμφωνία, βάσει δύο εγγράφων- των δύο πρωτοκόλλων, τα οποία υπεγράφησαν στη Ζυρίχη, στις 10 Οκτωβρίου του 2009.

Αλλά η τουρκική πλευρά απέρριψε την επικύρωση και την εφαρμογή αυτών των δύο πρωτοκόλλων. Η δε θέση, η στάση της διεθνούς κοινότητας ήταν και είναι πολύ σαφής, ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στην τουρκική πλευρά του γηπέδου. Πρέπει να τηρείς τη βασική αρχή που διέπει τις διεθνείς σχέσεις, την αρχή «pacta sunt servanda». Πρέπει να σέβεσαι τις συμφωνίες που έχεις συνάψει και να τις εφαρμόζεις. Η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε. Για εμάς είναι απαράδεκτο οι διμερείς σχέσεις να καθίστανται όμηρος μιας τρίτης χώρας.

Ελπίζουμε βέβαια, ότι αργά ή γρήγορα, πρέπει από κοινού να γυρίσουμε σελίδα, αλλά όχι με την πολιτική της άρνησης. Είναι απολύτως σαφές ότι, η Αρμενία δεν θα αμφισβητήσει ποτέ το γεγονός της Γενοκτονίας των Αρμενίων και τη σπουδαιότητα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Δείτε πόσες χώρες και πόσοι διεθνείς οργανισμοί έχουν ήδη αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Και από την άλλη, η Τουρκία να προσποιείται ότι δεν συνέβη, ότι δεν ήταν γενοκτονία. Αλλά το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας είναι πολύ σαφές. Μόνον η αναγνώριση μπορεί να προσφέρει στην Τουρκία μια καλή ευκαιρία για να μετανοήσει και να αποβάλλει από πάνω της το ιστορικό στίγμα, να κάνει προσπάθεια ώστε να απελευθερώσει το μέλλον της από αυτό το βαρύ φορτίο.

Ταυτόχρονα όμως, δεν θεωρούμε εχθρό μας την τουρκική κοινωνία. Υποκλινόμενοι στη μνήμη των αθώων θυμάτων μας, θυμόμαστε και όλους εκείνους τους Τούρκους, τις τουρκικές οικογένειες που έτειναν χείρα βοηθείας στους Αρμένιους γείτονές τους, στους φίλους που εξοντώνονταν από τους βαρβάρους, και όσους διέσωσαν πολλά Αρμενόπουλα από τα νύχια του όχλου. Ο Θεός να ευλογεί τη μνήμη εκείνων που έτειναν χείρα βοηθείας σε πολλούς συμπατριώτες μας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους ή αυτή των οικογενειών τους. Κάθε κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής, πρέπει να είναι περήφανη για τους προγόνους της, που έσωσαν ανθρώπινες ζωές και για όλους εκείνους που καταδικάζουν τη Γενοκτονία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024