Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηφαίστειο που βράζει η Ισλανδία για την off shore του «άμεμπτου πρωθυπουργού»

Ηφαίστειο που βράζει η Ισλανδία για την off shore του «άμεμπτου πρωθυπουργού»

Την κεφαλή του ισλανδού πρωθυπουργού επί πίνακι ζητά η αντιπολίτευση της χώρας επειδή το όνομά του προέκυψε στους φακέλους των Panama Papers ως πληρεξούσιου off shore μέσω Παναμά. Ακόμη κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι παράνομο, ο συμβολισμός -και μάλιστα σε μία χώρα που έχει κηρύξει «πόλεμο» στην αδιαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος- είναι ισχυρός: Ο ίδιος σηκώθηκε και έφυγε από συνέντευξη όταν τον ρώτησαν για το θέμα...

Την κεφαλή του ισλανδού πρωθυπουργού επί πίνακι ζητά η αντιπολίτευση της χώρας επειδή το όνομά του προέκυψε στους φακέλους των Panama Papers ως πληρεξούσιου off shore μέσω Παναμά.

Ακόμη κι αν δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι παράνομο, ο συμβολισμός -και μάλιστα σε μία χώρα που έχει κηρύξει «πόλεμο» στην αδιαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την καταστροφή του 2008- είναι ισχυρός: Ο ίδιος σηκώθηκε και έφυγε από συνέντευξη όταν τον ρώτησαν για το θέμα…

Η υπόθεση των Panama Papers έχει ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην Ισλανδία, οι πολίτες της οποίας είχαν βγει στους δρόμους το 2008 για τη ζημιά που οι ίδιοι είχαν υποστεί εξαιτίας των τότε «σκιώδων» πρακτικών του ισλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η εκκαθάριση του τοπίου είχε γίνει το επίκεντρο της πολιτικής σκηνής τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον είχε ήδη μπει στο στόχαστρο τις προηγούμενες ημέρες, επειδή ήταν ήδη γνωστή η υπόθεση της off shore στην οποία συμμετείχε με τη μετέπειτα σύζυγό του, Άννα Σίγκουρλαουγκ Παλσντότιρ.

Τη Δευτέρα, στο Κοινοβούλιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί αίτημα της αντιπολίτευσης (υπό την τέως πρωθυπουργό Γιοχάνα Σικγκουρδαρντότιρ) για πρόταση μομφής.

Θέλοντας να στηθούν νέες κάλπες, η αντιπολίτευση είχε ξεκινήσει συλλογή υπογραφών και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 21.000 υπογραφές πολιτών που ζητούσαν την παραίτηση του Γκουνλάουγκσον (αυτό, σημειώνεται, σε μία χώρα πληθυσμού 320.000).

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία στην οποία εμπλεκόταν ο πρωθυπουργός πριν αναλάβει την ηγεσία, η Wintris, είχε παράνομη δραστηριότητα, όμως ο Γκουνλάουγκσον απέκρυψε τη συμμετοχή του στην υποβολή περιουσιακών στοιχείων στο Κοινοβούλιο.

Για το απόγευμα της Δευτέρας έχει διοργανωθεί συγκέντρωση εναντίον του μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το βίντεο συνέντευξής του στην οποία ρωτήθηκε πρώτη φορά για το θέμα της Wintris.

Ο Γκουνλάουγκσον εμφανώς τα έχασε και προσπάθησε να εξηγήσει τα περί της εταιρείας, πριν σηκωθεί στη μέση της συνέντευξης και φύγει, κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι «προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει» και ότι τον παρέσυραν με άλλα πρόσχηματα σε αυτή τη συνέντευξη.

Το βίντεο της εκείνης της συνέντευξης από τον βρετανικό Guardian:


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024