Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Κρεμλίνο είχε προετοιμάσει το έδαφος της αντίδρασης στα Panama Papers

To Κρεμλίνο είχε προετοιμάσει το έδαφος της αντίδρασης στα Panama Papers

Οι αποκαλύψεις από τα λεγόμενα Panama Papers θέτουν στο μικροσκόπιο το περιβάλλον της ρωσικής ηγεσίας -έστω κι αν φτάνουν μόλις ένα βήμα πριν αγγίξουν προσωπικά τον ίδιο τον Πούτιν, δείχνουν πως οι «φίλοι του προέδρου» έκρυψαν τα πλούτη τους σε offshore. Το Κρεμλίνο επισήμως δεν έχει ακόμη πάρει θέση, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως προετοίμαζε τις προηγούμενες ημέρες για το τι στάση θα κρατήσει: Μιλούσε για «καθοδηγούμενη προσπάθεια υπονόμευσης των ρωσικών εκλογών» ενώ πολιτικοί κάνουν κιόλας λόγο για «πόλεμο προπαγάνδας».

Οι αποκαλύψεις από το λεγόμενα Panama Papers θέτουν στο μικροσκόπιο το περιβάλλον της ρωσικής ηγεσίας -έστω κι αν φτάνουν μόλις ένα βήμα πριν αγγίξουν προσωπικά τον ίδιο τον Πούτιν, δείχνουν πως οι «φίλοι του προέδρου» έκρυψαν τα πλούτη τους σε offshore. Το Κρεμλίνο επισήμως δεν έχει ακόμη πάρει θέση, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως προετοίμαζε τις προηγούμενες ημέρες για το τι στάση θα κρατήσει: Μιλούσε για «καθοδηγούμενη προσπάθεια υπονόμευσης των ρωσικών εκλογών» ενώ πολιτικοί κάνουν κιόλας λόγο για «πόλεμο προπαγάνδας».

Η βόμβα των Panama Papers είναι η μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στα χρονικά και εμπλέκει αριθμό ηγετών -εν ενεργεία ή μη- μεταξύ διάφορων δημοσιοτήτων και επιχειρηματιών. Οι αποκαλύψεις έγιναν την Κυριακή από διάφορα διεθνή ΜΜΕ που συνεργάζονται με την ομάδα ICIJ (Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων).

Μπορεί στο φάκελο να βρίσκεται το όνομα του ίδιου του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, όμως το πιο ευαίσθητο σημείο είναι η παρουσία στενών συνεργατών του ρώσου προέδρου -αιχμή του δόρατος, η υπόθεση του «βιολοντσελίστα» Σεργκέι Ρολντουγκίν.

Εκ των υστέρων έτσι, βγάζουν πολύ μεγαλύτερο νόημα οι αναφορές που είχε κάνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, λίγες ημέρες πριν τα δημοσιεύματα.

«Ορισμένοι οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπηρεσίες πληροφοριών ξένων χωρών και ορισμένα ΜΜΕ έχουν πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία στη χώρα μας πριν ξεκινήσει αυτή η εκστρατεία» είχε πει ο Πεσκόφ.

«Συνεχίζουν να προσπαθούν να επηρεάσουν τη χώρας μας, να ταρακουνήσουν τη βάρκα» είπε, προσθέτοντας πως «πρώτα και κύρια θέλουν να πλήξουν την εικόνα του προέδρου Πούτιν».

Διάφορα δυτικά ΜΜΕ προετοιμάζαν αναφορές για τον πρόεδρο προσωπικά, είπε ο Πέσκοφ, «για την οικογένειά του, φίλους του από τα παιδικά χρόνια, συνεργάτες του» εξήγησε. Στόχος είναι, υποστήριξε, «να κλονιστεί η κατάσταση στη χώρα» πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο Πέσκοφ είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στην ομάδα ICIJ, την οποία κατηγόρησε για συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών, λέγοντας πως «προετοιμάζουν πόλεμο προπαγάνδας».

Μετά τις ίδιες τις αποκαλύψεις, το Κρεμλίνο δεν είχε σχολιάσει μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη είχαν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέση -δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η κυβέρνηση.

Οι τόνοι που κράτησε το βράδυ της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος της Δούμα Σεργκέι Σελέσνιακ σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης Πιέρβι Κανάλ, με θέμα της εκπομπής ακριβώς τον «πόλεμο προπαγάνδας εναντίον της Ρωσίας», φαίνεται ότι ήταν προσαρμοσμένοι στο εσωτερικό κοινό.

Ο Σελέσνιακ υποστήριξε ότι όποιος δεν παίρνει στα σοβαρά «τις επιθέσεις» εναντίον του Πούτιν, ανοίγει το έδαφος ακόμη και για κανονικό πόλεμο. «Όποιος χάνει έναν πόλεμο προπαγάνδας, μετατρέπεται σε στόχο πραγματικού πολέμου, και οι ρουκέτες πέφτουν στα σπίτια και των πλούσιων και των φτωχών» είπε.

Η επίσημη ρωσική κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσει ρητορικούς τόνους ανάλογους του Σελένσιακ -στόχος του οποίου φαίνεται ότι είναι πρωτίστως το εσωτερικό πεδίο. Ωστόσο, βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τις προηγούμενες αναφορές του Πέσκοφ, ο οποίος είχε ήδη μιλήσει για εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών και με όρους «επίθεσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024