Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για αναζωπύρωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Φόβοι για αναζωπύρωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σποραδικές μάχες μεταξύ δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σημειώθηκαν σήμερα, Κυριακή, στα σύνορα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου το βράδυ της Παρασκευής και χθες, Σάββατο, έλαβαν χώρα οι φονικότερες συγκρούσεις από το τέλος του πολέμου το 1994. Πριν από λίγο το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την μονομερή κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι θα απαντήσει εάν οι δυνάμεις του δεχτούν επίθεση.

Σποραδικές μάχες μεταξύ δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σημειώθηκαν σήμερα, Κυριακή, στα σύνορα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου το βράδυ της Παρασκευής και χθες, Σάββατο, έλαβαν χώρα οι φονικότερες συγκρούσεις από το τέλος του πολέμου το 1994.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής την «μονομερή» κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσθέτοντας όμως ότι θα απαντήσει, αν οι δυνάμεις του δεχθούν επίθεση.

«Το Αζερμπαϊτζάν, δείχνοντας την καλή θέλησή του, αποφάσισε μονομερώς να παύσει τις εχθροπραξίες» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, προειδοποιώντας πάντως ότι, αν οι αρμενικές δυνάμεις δεν σταματήσουν «τις προκλήσεις τους», το Αζερμπαϊτζάν «θα απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα από τους Αρμενίους εδάφη».

Ενώ η Ρωσία και η Δύση απηύθυναν αμφότερες έκκληση για ηρεμία μετά τις μάχες αυτές που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο άμαχοι, η σταθεροποίηση που είχε φανεί να επικρατεί χθες το βράδυ δεν διήρκεσε.

«Οι αρμενικές δυνάμεις παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός 130 φορές στη διάρκεια της νύχτας, βάλλοντας με όλμους, με εκτοξευτήρες βομβίδων και με πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος» ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

«Τα πυρά προέρχονται τόσο από το αρμενικό έδαφος όσο και από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται υπό την κατοχή των Αρμενίων» διευκρίνισε. «Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απάντησε».

Το αρμενικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «οι μάχες συνεχίζονται σήμερα το πρωί στο νότο» του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Οι Αζέροι επιχειρούν να επιτεθούν, αλλά απωθούνται. Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά χωρίς πανικό» δήλωσε.

«Το Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό και άρματα μάχης εναντίον των θέσεών μας» ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Αμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι μάχες που άρχισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου και συνεχίσθηκαν το Σάββατο στοίχισαν τη ζωή σε 18 αρμένιους και 12 αζέρους στρατιώτες. Κάθε πλευρά ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός αμάχου.

Το Αζερμπαϊτζάν παραδέχθηκε ότι ένα από τα ελικόπτερά του καταρρίφθηκε και υποστήριξε ότι τα στρατεύματά του πήραν τον έλεγχο πολλών υψωμάτων στρατηγικής σημασίας και ενός χωριού, κάτι που το Ερεβάν διέψευσε.

Η Ρωσία και η Δύση απηύθυναν έκκληση για εκτόνωση της κρίσης. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες το πρωί να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός», ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση αυτή».

Οι αρμένιοι αυτονομιστές, με την υποστήριξη του Ερεβάν, πήραν τον έλεγχο αυτού του θυλάκου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπειτα από έναν πόλεμο που προκάλεσε 30.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Ο θύλακος του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατοικείται πλέον κυρίως από Αρμενίους.

Παρά την υπογραφή το 1994 μιας κατάπαυσης του πυρός, δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης.

Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί κατά περιόδους να ανακαταλάβει δια της βίας την αυτόνομη περιοχή -η οποία διεθνώς εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν-, αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Η Αρμενία, με την υποστήριξη της Μόσχας, εκτιμά από την πλευρά της ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024