Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν απειλεί Βρετανό διπλωμάτη για selfie στη δίκη της Cumhuriyet

Ερντογάν απειλεί Βρετανό διπλωμάτη για selfie στη δίκη της Cumhuriyet

«Κόκκινο πανί» για τον Ερντογάν ο γενικός πρόξενος της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη Λι Τέρνερ για τη selfie με κατηγορούμενο δημοσιογράφο της Cumhuriyet στην πολύκροτη δίκη που «καθίζει» την ελευθεροτυπία στο εδώλιο. Ο Τούρκος πρόεδρος εκτοξεύει απειλές...

«Κόκκινο πανί» για τον Ερντογάν ο γενικός πρόξενος της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη Λι Τέρνερ για τη selfie που δημοσιοποίησε με κατηγορούμενο δημοσιογράφο της Cumhuriyet στην πολύκροτη δίκη που «καθίζει» την ελευθεροτυπία στο εδώλιο. Ο Τούρκος πρόεδρος εκτοξεύει απειλές, ενώ την ίδια ώρα το ΥΠΕΞ μεταφέρει τη «δυσφορία» της Άγκυρας σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την παρουσία διπλωματών τους στην δίκη που έχει καταστεί σύμβολο της καταστολής του καθεστώτος στα μέσα ενημέρωσης.

«Ο γενικός πρόξενος μίας συγκεκριμένης χώρας πήγε στη δίκη ενός δημοσιογράφου κατηγορούμενου για κατασκοπεία για να τον υποστηρίξει. Επιπλέον τραβά φωτογραφία μάγουλο με μάγουλο [με τον δημοσιογράφο] και τη δημοσιοποιεί» δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη «δείχνοντας» τον γενικό πρόξενο της Βρετανίας χωρίς να τον κατονομάσει.

«Και δεν σταματά εκεί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέει πράγματα όπως ‘η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει τι είδους χώρα θέλει να είναι’» ανέφερε.

«Εάν αυτό το άτομο μπορεί ακόμη να εργάζεται εδώ είναι εξαιτίας της γενναιοδωρίας και της φιλοξενίας μας. Εάν επρόκειτο για μία άλλη χώρα δεν θα άφηναν έναν διπλωμάτη που επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά να παραμείνει ούτε για μια ημέρα» ανέφερε βάσει του κειμένου ομιλίας του στην τουρκική Ακαδημία Πολέμου που δημοσιεύει το πρακτορείο Anadolu.

Ο Λι Τέρνερ ανήρτησε την Παρασκευή στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφία με τον κατηγορούμενο δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην οποία παρέστησαν πολλοί ξένοι διπλωμάτες -τους οποίους και κατακεραύνωσε στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν. Τα μηνύματά του Τέρνερ εστάλησαν με την ετικέτα #freedomofexpression

Το Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο δεν προέβη σε κάποιο σχετικό σχόλιο.

Μετά τον «πόλεμο» που κήρυξε ο Ερντογάν οι δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ κινδυνεύουν με καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη για το επίμαχο άρθρο και βίντεο του Μαΐου του 2014 με φορτηγά της ΜΙΤ που μετέφεραν όπλα για τους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet, και ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, που ασκούν κριτική επί πολλά χρόνια στο ισλαμο-συντηρητικό καθεστώς, κατηγορούνται για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης.

Διπλωμάτες πολλών χωρών της ΕΕ, περιλαμβανομένων Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας, παρακολούθησαν τη δίκη. «Ποιοι είστε; Τι κάνετε εκεί;» έλεγε σε ομιλία του το Σάββατο ο Ερντογάν, κατηγορώντας τους εν λόγω διπλωμάτες για απόπειρα «επίδειξης δύναμης» και διαμηνύοντας ότι «εδώ δεν είναι η χώρα σας, εδώ είναι Τουρκία».

Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε τη Δευτέρα πως το υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε τη «δυσφορία» της Άγκυρας για την παρουσία των διπλωματών στη δίκη.

«Το αίσθημα της δυσφορίας, που υπήρξε, εκφράσθηκε στις αποστολές των ενδιαφερόμενων χωρών, διπλωματικοί και προξενικοί αντιπρόσωποι των οποίων» παρακολούθησαν τη δίκη, ενώ οι εν λόγω αντιπρόσωποι «προχώρησαν επίσης σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με τρόπο που είναι αντίθετος στην αρχή της αμεροληψίας», ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας ο Τούρκος διπλωμάτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024