Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Διψήφιο το ξενοφοβικό AfD πριν τις κρατιδιακές κάλπες

Γερμανία: Διψήφιο το ξενοφοβικό AfD πριν τις κρατιδιακές κάλπες

Ως «πρόγευση νίκης» αισθάνεται το γερμανικό ξενοφοβικό AfD την ισχυρή του παρουσία σε τοπικές εκλογές στην Έσση, στις οποίες για πρώτη φορά κατέγραψε -έστω και σε τοπικό επίπεδο, και χάρη στη χαμηλή προσέλευση- διψήφια ποσοστά όπου κατέβασε υποψηφίους. Στην ίδια τη Φρανκφούρτη, πέφτει η συνεργασία CDU-Πράσινων. Η μεγάλη δοκιμασία έρχεται την Κυριακή με τις τρεις κρατιδιακές κάλπες, «ανεμοδείκτης» του κλίματος και για το προσφυγικό.

Ως «πρόγευση νίκης» αισθάνεται το γερμανικό ξενοφοβικό AfD την ισχυρή του παρουσία σε τοπικές εκλογές στην Έσση, στις οποίες για πρώτη φορά κατέγραψε -έστω και σε τοπικό επίπεδο, και χάρη στη χαμηλή προσέλευση- διψήφια ποσοστά όπου κατέβασε υποψηφίους. Στην ίδια τη Φρανκφούρτη, πέφτει η συνεργασία CDU-Πράσινων.

Η μεγάλη δοκιμασία έρχεται την Κυριακή με τις τρεις κρατιδιακές κάλπες (σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ), οι οποίες εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να παίρνουν διάσταση «ανεμοδείκτη» και του κλίματος για το προσφυγικό.

Συνολικά, στις τοπικές εκλογές σε όλο το κρατίδιο της Έσσης -κατά τις οποίες κλήθηκαν στις κάλπες 4,7 εκατ. ψηφοφόροι, αλλά τελικά δεν προσήλθαν ούτε οι μισοί στις μεγάλες πόλεις- το AfD εμφανίζεται στο 13,2% (μετρώντας μόνο τη λίστα, κι όχι τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια υποψηφίων).

Στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 28,2% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 28%, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφουν οι Πράσινοι, που πέφτουν στο 11,6%.

Στον ίδιο το δήμο της Φρανκφούρτης, οι τοπικές κάλπες δείχνουν την έξοδο στην τοπική συνεργασία CDU και Πράσινων, μετά από δέκα χρόνια διακυβέρνησης.

Στην πρωτεύουσα της Έσσης, η αποχή έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ (προσήλθε στις κάλπες μόνο το 37% των ψηφοφόρων) και το AfD έφτασε στο 10,6%. Βρέθηκε έτσι μπροστά από το κόμμα της Αριστεράς (Linke, με 8%) και τους Φιλελεύθερους (FDP, με 7,7%).

Σε διψήφια ποσοστά ήταν το AfD και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κρατιδίου: Στο Βίσμπαντεν με 15,9% (τρίτο κόμμα), στο Όφενμπαχ με 10,3% (τέταρτο κόμμα), στο Γκίσεν με 15,5% (τρίτο κόμμα) και στο Ντάρμστατ με 12,2% (τέταρτο κόμμα).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024