Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουλτς: Αναγκαία η συνεργασία όλων στο προσφυγικό

Σουλτς: Αναγκαία η συνεργασία όλων στο προσφυγικό

Ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Δευτέρας ο Μάρτιν Σουλτς ζητά την άμεση ανακατανομή των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων. Ο αυστριακός υπ. Εξ. Ζεμπάστιαν Κουρτς χαμηλώνει από την πλευρά του τον πήχη των προσδοκιών.

Λίγο πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλς, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel, καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μέχρι στιγμής βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. «Εάν μπορέσουμε να ανακατανείμουμε 30.000 από τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο Μάρτιν Σουλτς υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας «Συμμαχίας Προθύμων» στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούν όλοι, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όπως και πριν».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προχωρά ένα βήμα παραπέρα και προτείνει ότι Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία θα μπορούσαν να υποδεχθούν, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακατανομής 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, το μισό αυτών. «Η ανακατανομή των υπόλοιπων 80.000 στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη, την ώρα που η ΠΓΔΜ και άλλες χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου δέχονται πλέον με το σταγονόμετρο τη διέλευση αιτούντων άσυλο από τα σύνορά τους .

Κουρτς: Η διακοπή των ροών προϋπόθεση για την ανακατανομή

Aπό την πλευρά του ο 29χρονος υπ. Εξωτερικών της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής ότι χωρίς την διακοπή των μεταναστευτικών ροών προς τη δυτική Ευρώπη τα κράτη μέλη δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε μια πιο ισότιμη κατανομή των προσφύγων.

«Μεσοπρόθεσμα ενδέχεται χώρες που τώρα τάσσονται κατά μιας τέτοιας ανακατανομής να είναι προς τούτο πρόθυμες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός. «Ωστόσο όσο εξακολουθεί να υφίσταται μια τόσο υψηλή προσφυγική ροή και όσο τα κράτη γνωρίζουν ότι εξαιτίας μιας τέτοιας πολιτικής (που ευνοεί τις μεταναστευτικές ροές) θα συνεχίσουν να έρχονται ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ, η ανακατανομή θα είναι μη ρεαλιστική».

Οι νέες δηλώσεις Κουρτς, μόλις δύο μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο, έρχονται να συμπληρώσουν την σκληρή γραμμή που τηρεί η Αυστρία το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μάλιστα ο ίδιος ο Ζ. Κουρτς εκτιμά ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Μέρκελ και Τουσκ μοιάζουν σαν επιβεβαίωση της πολιτικής που ακολουθεί η Αυστρία από κοινού με άλλες βαλκανικές χώρες. Ας σημειωθεί ότι ο Ντ. Τουσκ είχε αποθαρρύνει σε μήνυμά του από την Αθήνα πρόσφυγες και μετανάστες να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, ενώ και η γερμανίδα καγκελάριος είχε μιλήσει με προσεκτική διατύπωση για την αύξηση των προσφυγικών ροών κατά μήκος της βαλκανικής οδού. «Κατά τη γνώμη που αυτή είναι μια πολιτική που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», είπε τέλος ο Ζ. Κουρτς.

Dpa, reuters, Tagesspiegel /Δήμητρα Κυρανούδη

Deutsche Welle

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024