Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόλις 580 πρόσφυγες ημερησίως θα περνούν τον Βαλκανικό Διάδρομο

Μόλις 580 πρόσφυγες ημερησίως θα περνούν τον Βαλκανικό Διάδρομο

Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε η σλοβενική αστυνομία. Η απόφαση αυτή αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Συνάντηση αστυνομικών διευθυντών χωρών που επηρεάζει το προσφυγικό συγκαλείται στην Σερβία την Τρίτη 1η Μαρτίου, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε η σλοβενική αστυνομία. Η απόφαση αυτή αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι «υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν», ανέφερε η σλοβενική αστυνομία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς είχε δηλώσει ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα δέχεται καθημερινά η Κροατία, η Σλοβενία και η Σερβία δεν θα ξεπερνά τους 500. Ο ίδιος είπε ότι η χώρα του ενημερώθηκε επισήμως για την απόφαση της Κροατίας, η οποία είχε προηγουμένως ενημερωθεί με τη σειρά της από τη Σλοβενία.

Η απόφαση αυτή -ανέφερε ο ίδιος- αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.

Ο αριθμός που προτίθενται να δεχθούν οι χώρες αυτές είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό των προσφύγων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο ΥΠΕΣ της Σερβίας επισήμανε ότι υπάρχουν ασάφειες στη συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των προσφύγων στη Γευγελή, και πρέπει να διευκρινιστεί αν όσοι λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εισόδου μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν το ταξίδι. Ανέφερε δε ότι αυτή τη στιγμή στη Σερβία βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων μόνο οι 38 κατέθεσαν αίτηση για την παροχή ασύλου.

Ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς τόνισε, επίσης, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν κανέναν πρόσφυγα και άλλες σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη» ανέφερε.

Ειδικότερα για την συμπεριφορά της Σερβίας τόνισε ότι «θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά πρωτίστως υπερασπίζεται τους πολίτες της, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα».

Ο Νέμοϊσα Στεφάνοβιτς αναφέρθηκε, σε συνέντευξη του, και στην απόφαση για χρήση του στρατού, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, μονάδες του στρατού θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο μεταναστών ή προσφύγων.

Χιλιάδες άτομα είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα, ενώ περίπου 2.000 άτομα φτάνουν στη χώρα καθημερινά από την Τουρκία.

Συνάντηση αστυνομικών διευθυντών με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, ο σέρβος υπουργός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Βελιγράδι των αρχηγών της Αστυνομίας χωρών που εμπλέκονται στην επίλυση του προσφυγικού με την συμμετοχή και της Ελλάδας.

«Την Τρίτη 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια που βρίσκονται στη διαδρομή απ όπου περνούν οι πρόσφυγες» σημείωσε ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024