Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιματηρή επίθεση στη Χομς, ο Άσαντ θέτει όρους για παύση εχθροπραξιών

Αιματηρή επίθεση στη Χομς, ο Άσαντ θέτει όρους για παύση εχθροπραξιών

Δεκάδες είναι οι νεκροί -25 σύμφωνα με επίσημες αναφορές, 46 σύμφωνα με ακτιβιστές- από δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Χομς της Συρίας, σε περιοχή της πόλης με πληθυσμό που συντάσσεται με το καθεστώς. Παράλληλα, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εμφανίζεται «ανοικτός» σε παύση εχθροπραξιών, θέτοντας όμως την προϋπόθεση αυτό να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από «τρομοκράτες» και να σταματήσει η υποστήριξη των αντίπαλων ομάδων από το εξωτερικό.

Δεκάδες είναι οι νεκροί -25 σύμφωνα με επίσημες αναφορές, 46 σύμφωνα με ακτιβιστές- από δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Χομς της Συρίας, σε περιοχή της πόλης με πληθυσμό που συντάσσεται με το καθεστώς.

Παράλληλα, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εμφανίζεται «ανοικτός» σε παύση εχθροπραξιών, θέτοντας όμως την προϋπόθεση αυτό να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από «τρομοκράτες» και να σταματήσει η υποστήριξη των αντίπαλων ομάδων από το εξωτερικό.

Την Κυριακή, δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στο κέντρο της Χομς έπληξαν την φιλοκυβερνητική περιοχή της πόλης Ζαχράα (οι κάτοικοί της είναι κυρίως Αλεβίτες).

Τα επίσημα συριακά ΜΜΕ μιλούσαν αρχικά για 14 νεκρούς και 29 τραυματίες, αλλά στη συνέχεια, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Χομς μίλησε για 25 νεκρούς.

Ωστόσο, η μη κυβερνητική ομάδα Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλά για 46 νεκρούς, εκ των οποίων οι 28 πολίτες.

Άσαντ: Παύση πυρός υπό προϋποθέσεις

Η διεθνής διπλωματία προσπαθεί να ξαναφέρει καθεστώς και αντιπολίτευση ξανά στα ξεχωριστά τραπέζια των έμμεσων συνομιλιών στη Γενεύη, με πρώτο βήμα την παύση εχθροπραξιών επί του εδάφους.

Στο Μόναχο, είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη Παρασκευή να επιδιωχθεί παύση πυρός μέσα σε μία εβδομάδα και να ξεκινήσει η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές -το δεύτερο προχωρά πολύ αργά, το πρώτο έχει αποδειχθεί κενό γράμμα. Ο Άσαντ είχε εμφανιστεί αρχικά αρνητικός, αμφισβητώντας το εάν θα μπορούσαν να εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για εκεχειρία.

Με νέα συνέντευξή του στην ισπανική El Pais, ο σύρος πρόεδρος εμφανίστηκε «ανοικτός υπό όρους» -ενώ νωρίτερα η συριακή αντιπολίτευση είχε εμφανιστεί ανοικτή σε «πιθανότητα εκεχειρίας» αν σταματούσαν οι ρωσικές επιδρομές, οι οποίες υποστηρίζουν τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Ο Άσαντ ανέφερε πως «ειμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όμως αυτό σχετίζεται με πιο σημαντικούς παράγοντες, όπως το να αποτρέψουμε την εκμετάλλευσή [παύσης εχθροπαξιών] από τρομοκράτες για να βελτιώσουν τη θέση τους».

«Επίσης, άλλες χώρες, και ειδικά η Τουρκία, πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν περισσότερους τρομοκράτες και περισσότερεα όπλα, ή να παρέχουν κάθε άλλους είδους επιμελητειακή υποστήριξη» συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024