Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποτάμι αίματος αμάχων στο Αφγανιστάν το 2015, 11.000 νεκροί και τραυματίες

Ποτάμι αίματος αμάχων στο Αφγανιστάν το 2015, 11.000 νεκροί και τραυματίες

Η ακόμη θερμή σύγκρουση με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προκάλεσε το θάνατο ή τον τραυματισμό περίπου 11.000 αμάχων συνολικά το 2015, ο υψηλότερος απολογισμός της τελευταίες επταετίας.

Η ακόμη θερμή σύγκρουση με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προκάλεσε το θάνατο ή τον τραυματισμό περίπου 11.000 αμάχων συνολικά το 2015, ο υψηλότερος απολογισμός της τελευταίες επταετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η σύγκρουση προκάλεσε τον θάνατο 3.545 αμάχων και τον τραυματισμό 7.457 πέρυσι. Ο αριθμός των θανάτων μπορεί να μειώθηκε ελάχιστα σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, όμως ο συνολικός αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το 2014.

Ένα θύμα της σύγκρουσης στα τέσσερα ήταν παιδί το 2015, αύξηση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για αύξηση 37% του αριθμού των γυναικών που επλήγησαν για τη σύγκρουση. Ένα θύμα στα δέκα ήταν γυναίκα.

Το 62% των θανάτων ή τραυματισμών αποδίδεται στις αντικυβερνητικές δυνάμεις και το 17 σε δυνάμεις της κυβερνητικής πλευράς. Το 2% αποδίδεται σε διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις.

«Το κακό που προκλήθηκε στους άμαχους είναι εντελώς απαράδεκτο» δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Νίκολας Χέισομ. «Καλούμε αυτούς που προκαλούν τα δεινά αυτά στον αφγανικό λαό να ενεργούν συγκεκριμένα για την προστασία των αμάχων και για τον τερματισμό των σφαγών και των ακρωτηριασμών» ανέφερε.

Μάχες και επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αναφέρονται ως η κύρια αιτία θανάτου των αμάχων το 2015. Η έκθεση αναφέρει κυρίως τις επιδρομές των Ταλιμπάν στα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα τη σύντομη κατάληψη της πόλης Κουντούζ από τους ισλαμιστές αντάρτες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιθέσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες. Απέναντί τους έχουν τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία, δυνάμεις που δεν υπολογίζουν πλέον στη σημαντική υποστήριξη του ΝΑΤΟ επί του πεδίου μετά τον Δεκέμβριο του 2014 και το τέλος της αποστολής των μάχιμων στρατευμάτων της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024