Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρέντσι προς Σουλτς: Η ΕΕ να ασχοληθεί με τους ανέργους, όχι τις τράπεζες

Ρέντσι προς Σουλτς: Η ΕΕ να ασχοληθεί με τους ανέργους, όχι τις τράπεζες

«Η Ευρώπη πρέπει να ασχολείται λιγότερο με τους κανόνες για τις τράπεζες και περισσότερο με όποιον είναι άνεργος, με όποιον ζει μία δύσκολη φάση» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη Ρώμη. Την ίδια στιγμή, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απαντά εμμέσως στις επικρίσεις του Ρέντσι προς την Κομισιόν, με συνεργάτες του να τονίζουν ότι η Ιταλία έχει ευνοηθεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την ευελιξία.

«Η Ευρώπη πρέπει να ασχολείται λιγότερο με τους κανόνες για τις τράπεζες και περισσότερο με όποιον είναι άνεργος, με όποιον ζει μία δύσκολη φάση» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη Ρώμη.

«Έχουμε απέναντί μας μία μεγάλη πρόκληση, είμαστε πεπεισμένοι ευρωπαϊστές. Η Ιταλία γνωρίζει τη σημασία της, ως χώρα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι, επίσης, ότι πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη» επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Το πλεονέκτημα, όταν μιλάς με τον Ρέντσι, είναι ότι τα λόγια που χρησιμοποιούνται είναι ξεκάθαρα, τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται σε γενικές γραμμές. Τόσο αν υπάρχει συμφωνία, όσο και αν προκύπτει διαφωνία» ανέφερε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, «η Ιταλία είναι ένας βασικής σημασίας στυλοβάτης της Ευρώπης, η χώρα με την πιο σταθερή κυβέρνηση και της αξίζει σεβασμός για όλα τα θαρραλέα βήματα που έκανε».

Ο Ματέο Ρέντσι θέλησε να συμπληρώσει ότι «η φωνή της Ιταλίας δεν προκαλεί ενόχληση, αλλά κομίζει προτάσεις στην Ευρώπη».

Ο Γερμανός, σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τέλος, συμφώνησε με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διαπίστωση ότι «το Σύμφωνο δεν είναι μόνον σταθερότητας, αλλά και ανάπτυξης» αφού «οι κανόνες πρέπει να τύχουν σεβασμού, αλλά, αυτοί οι κανόνες, πάντα, πρέπει να χρησιμεύσουν για να δημιουργηθεί ανάπτυξη».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Repubblica γράφει ότι συνεργάτες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφήνουν να διαρρεύσει ότι «η Ιταλία ευνοήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την ευελιξία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, στόχους στους οποίους επικεντρώθηκε η Κομισιόν».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ανεπίσημη απάντηση στον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα την Πέμπτη ζήτησε να εγκαταλείψει η Ευρώπη την πολιτική της λιτότητας. Κατά την άποψη του Ρέντσι, η πολιτική αυτή, έπειτα από οκτώ χρόνια αποτυχίας, μπορεί να συγκριθεί με «επιζήμια θεραπευτική εμμονή».

Οι συνεργάτες του Γιούνκερ όμως σύμφωνα με την Repubblica, υπενθυμίζουν ότι ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε περισσότερη έμφαση στην πολιτική προσέγγιση των διαφόρων προβλημάτων, σε σύγκριση με την γραμμή που είχε υιοθετήσει ο προκάτοχός του, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Τα μηνύματα αυτά δείχνουν ότι βραχυπρόθεσμα οι Βρυξέλλες δεν εννοούν να αλλάξουν πορεία πλεύσης, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας ριζικής αλλαγής της οικονομικής πολιτικής. Όμως στο παρασκήνιο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όπως πάντα» σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα.

Κύριος και άμεσος στόχος της Ιταλίας είναι να λάβει μέχρι την άνοιξη το οριστικό πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για τον φετινό προϋπολογισμό της χώρας και να εξασφαλίσει ένα σχετικό ποσοστό ευελιξίας και για το 2017.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024