Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Όταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός συναντά τον εντολοδόχο

Ισπανία: Όταν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός συναντά τον εντολοδόχο

Με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, συναντάται ο εντολοδόχος, Πέδρο Σάντσεθ, σε ένα διαφορετικό ραντεβού από τα συνηθισμένα. Για δεκαετίες ο αρχηγός της κεντροδεξιάς (ΡΡ) συναντούσε τον ηγέτη των σοσιαλιστών (PSOE) για την παράδοση-παραλαβή της πρωθυπουργίας. Τώρα αναζητούν -θεωρητικά- τρόπο συνεννόησης για σχηματισμό κυβέρνησης.

Με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, συναντάται ο εντολοδόχος, Πέδρο Σάντσεθ, σε ένα διαφορετικό ραντεβού από τα συνηθισμένα.

Για δεκαετίες ο αρχηγός της κεντροδεξιάς (ΡΡ) συναντούσε τον ηγέτη των σοσιαλιστών (PSOE) για την παράδοση-παραλαβή της πρωθυπουργίας. Ήταν τα χρόνια της παντοδυναμίας των δύο κομμάτων και εναλλαγής τους στην εξουσία.

Τώρα οι Σάντσεθ και Ραχόι καλούνται να εξετάσουν τυχόν τρόπο συνεννόησης για σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος Στ’ έδωσε στον ηγέτη των σοσιαλιστών την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και εκείνος ξεκίνησε άμεσα τις επαφές με όλους. Στόχος του, να παρουσιάσει τις προγραμματικές του δηλώσεις στις αρχές Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι αν δεν καταφέρει να πάρει έστω και την σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Ακόμα περισσότεροι μήνες αβεβαιότητας. Ήδη η Ισπανία μετρά υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Με ποια επιδίωξη προσέρχεται ο Ραχόι στη συνάντηση; Αφού έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης (πήγε «πάσο» την εντολή, προκαλώντας γκρίνιες ακόμα και στο κόμμα του), τώρα επιθυμεί να αναβιώσει το ήδη γνωστό του σχέδιο πέντε σημείων, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας με τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos.

To σχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί στον πρόεδρο των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα. Περιλαμβάνει συμφωνία για αλλαγές-μεταρρυθμίσεις σε δημοσιονομικά ζητήματα, θέματα απασχόλησης, την χρηματοδότηση των αυτόνομων περιοχών, ζητήματα παιδείας και ενδυνάμωση των θεσμών.

Αυτά από την πλευρά του Ραχόι. Ο Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά του θεωρεί ότι η συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό γίνεται περισσότερο για τυπικούς λόγους.

Το PSOE δεν επιθυμεί μεγάλο συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τα στελέχη του ξεκαθαρίζουν ότι ο Ραχόι δεν είναι πλέον σε θέση να απαιτεί, αφού δεν ήθελε να πάρει την εντολή και αυτή είναι πλέον στα χέρια των Σοσιαλιστών.

Χαρακτηριστικό (και εξαιρετικά αιχμηρό) ήταν το σχόλιο που έκανε ανώτερο στέλεχος του PSOE για τον Ραχόι: «Είναι όπως στην ταινία Οι Άλλοι, έχει πεθάνει και δεν το ξέρει» (σ.σ. Πρόκειται για την ταινία του Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ παραγωγής 2001 με πρωταγωνίστρια την Νικόλ Κίντμαν).

Επιπλέον, οι Σοσιαλιστές (όπως και οι Ciudadanos) θεωρούν ότι λόγω της χιονοστιβάδας σκανδάλων που συγκλονίζει το Λαϊκό Κόμμα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει χάσει την αξιοπιστία του.

Κατά τα άλλα, ο Σάντσεθ του PSOE συνεχίζει τις ζυμώσεις του για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος. Ο ίδιος δεν απορρίπτει τη συμμετοχή/συνεισφορά των Ciudadanos, γεγονός που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των Podemos, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση το κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα.

Το έργο του Πέδρο Σάντσεθ είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν με ευκολία στην Βουλή. Επί συνόλου 350, τo κόμμα του έχει 90 έδρες, το PP του Ραχόι 123, οι Podemos 69 έδρες και οι Ciudadanos 40 έδρες.

Με τα σημερινά δεδομένα αυτό μπορεί να επιτευχθεί διά της αποχής κάποιου κόμματος από την β’ ψηφοφορία, ώστε να μην αθροίζονται αρκετά «κουκιά» κατά της κυβέρνησης…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024