Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eκεχειρία σε μία εβδομάδα στη Συρία συμφώνησαν να προωθήσουν ΗΠΑ-Ρωσία

Eκεχειρία σε μία εβδομάδα στη Συρία συμφώνησαν να προωθήσουν ΗΠΑ-Ρωσία

Παύση εχθροπραξιών στη Συρία, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS, συμφώνησαν να προωθήσουν ΗΠΑ και Ρωσία σε μία εβδομάδα κατά τις συνομιλίες στο Μόναχο. Στο σχέδιο που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν περιλαμβάνεται παύση των ρωσικών επιδρομών, και οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως τα αποτελέσματα «είναι ακόμη μόνο στο χαρτί» και πρέπει να φανούν και στο συριακό έδαφος.

Παύση εχθροπραξιών στη Συρία, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS, συμφώνησαν να προωθήσουν ΗΠΑ και Ρωσία σε μία εβδομάδα κατά τις συνομιλίες στο Μόναχο. Συμφώνησαν επίσης σε άμεση παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις.

Στο σχέδιο που συμφωνήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν περιλαμβάνεται παύση των ρωσικών επιδρομών, και οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως τα αποτελέσματα «είναι ακόμη μόνο στο χαρτί» και πρέπει να φανούν και στο συριακό έδαφος.

Στο τραπέζι του Μονάχου κάθισαν ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για το Συριακό, ο οποίος και ηγείτο των παγωμένων πλεον έμμεσων συνομιλιών στη Γενεύη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες 15 χώρες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη συριακή κρίση.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε σχέδιο τριών σημείων. Το πιο επείγον είναι η παύση εχθροπαξιών στη Συρία εντός μίας εβδομάδας, μαζί με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές. Στην παύση εχθροπραξιών δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις εναντίον της ISIS και του μετώπου Αλ Νούσρα (το δεύτερο θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα), όπως ούτε και οι ρωσικές επιδρομές.

Αποκλεισμένοι άμαχοι που βρίσκοντα σε περιοχές που ελέγχει η ISIS στο Ντέιρ αλ Ζορ θα παραλάβουν βοήθεια από αέρος. Τέλος, παραμένει ως πρωταρχικός ο στόχος επιστροφής καθεστώτος και αντιπολίτευσης στις έμμεσες συνομιλίες της Γενεύης υπό τον ΟΗΕ. Το κοινό ανακοινωθέν προσυπέγραψαν και Σαουδική Αραβία, Ιράν, Κατάρ και Τουρκία.

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της εκεχειρίας ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της διαμάχης. Συμφωνήθηκε επίσης η σύσταση δύο ομάδων εργασίας, μία για ανθρωπιστικά ζητήματα και μία για στρατιωτικά και πολιτικά (και κυρίως τις εχθροπραξίες), οι οποίες θα επιτηρούν την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Οι συμμετέχοντες ωστόσο δεν έκρυψαν τη δυσκολία της κατάστασης. Μετά τη συμφωνία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως «συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και η δοκιμασία είναι εάν όντως θα τηρηθεί η συμφωνία από όλες τις πλευρές». Ο ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε επίσης πως η παύση εχθροπαξιών είναι «περίπλοκη υπόθεση, υπάρχουν πάρα πολλές δυνάμεις που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024