Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΥΠΕΞ βρίσκει τον Ζαν-Μαρκ Ερό ο ανασχηματισμός του Ολάντ

Στο ΥΠΕΞ βρίσκει τον Ζαν-Μαρκ Ερό ο ανασχηματισμός του Ολάντ

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο Φρανσουά Ολάντ εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Λοράν Φαμπιούς. Στην πρωθυπουργία παραμένει ο Μανουέλ Βαλς. Υπουργός Στέγασης αναλαμβάνει ο επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Εμανουέλ Κος, ένδειξη ευρύτερης συσπείρωσης που επιδιώκει ο Ολάντ με το βλέμμα στην κάλπη.

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο Φρανσουά Ολάντ εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναλαμβάνει να ηγηθεί του Συνταγματικού Συμβουλίου (το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας).

Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Εμανουέλ Κος αναλαμβάνει υπουργός Στέγασης, γεγονός που δείχνει ότι ο Ολάντ επιδίωξε μία ευρύτερη συσπείρωση και πέραν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εν όψει των προεδρικών εκλογών. Δύο μέλη των Πρασίνων επίσης αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών.

Ο Μανουέλ Βαλς διατήρησε τον θώκο του πρωθυπουργού, ο Μισέλ Σαπέν αυτόν του υπουργού Οικονομικών και ο Εμανουέλ Μακρόν το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας.

Ο επικεφαλής του μικρού Αριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ζαν-Μισέλ Μπελέ αναλαμβάνει υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας στέλεχος του κόμματός του που διατηρούσε ως σήμερα τον θώκο.

Έκπληξη χαρακτηρίστηκε ο διορισμός του 66χρονου Ερό, του πρώην πρωθυπουργού (2012-2014), στην ηγεσία της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος φέρεται να προτιμήθηκε έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργού Οικολογίας, πρώην υποψήφιας των Σοσιαλιστών για την προεδρία (2007) και πρώην συντρόφου του Ολάντ, η οποία σύμφωνα με τις φήμες ήταν το φαβορί για να αναλάβει το ΥΠΕΞ.

Το να αναλαμβάνει το Κε ντ’ Ορσέ ένας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά: αυτό είχε συμβεί και με τον Φαμπιούς, τον νεότερο στα χρονικά πρωθυπουργό της Γαλλίας (1984-1986), και πριν από αυτό με τον Αλέν Ζιπέ, υπουργό Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί (2011-2012) πάνω από μια δεκαετία μετά τη θητεία του στον θώκο του πρωθυπουργού υπό τον Ζακ Σιράκ (1995-1887).

Παραδόξως ο γερμανόφωνος Ερό επιστρέφει σε μία κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς, τον άλλοτε υπουργό Εσωτερικών του, ο οποίος είχε συμβάλει στην εκδίωξή του από τον θώκο του πρωθυπουργού την άνοιξη του 2014.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024