Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραλήρημα Ερντογάν κατά ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας

Παραλήρημα Ερντογάν κατά ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας

Κάθε άλλο παρά διπλωματικός ήταν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, εξαιτίας της προσέγγισής τους προς τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του τζιχαντιστικού κινδύνου.

Κάθε άλλο παρά διπλωματικός ήταν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιτίας της προσέγγισής τους προς τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του τζιχαντιστικού κινδύνου.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της χώρας του ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) είναι τρομοκρατική οργάνωση ταυτιζόμενη με το ΡΚΚ των κούρδων ανταρτών στην Τουρκία.

Μιλώντας στην Αγκυρα κατά τη συνάντησή του με έπαρχους της χώρας, ο κ. Ερντογάν έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του ΡΚΚ και του PYD. «Εμείς λέμε στην Αμερική πως «αυτοί είναι τρομοκρατική οργάνωση» και οι αμερικανοί γυρίζουν και μας απαντούν: «όχι, εμείς δεν τους θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση»» είπε σε ύφος που μάλλον δεν θύμιζε προεδρική ομιλία.

«Ω Αμερική!» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του αρχίζοντας να κλιμακώνει το κρεσέντο της αντιπαράθεσης: «Πόσες φορές σας το είπα. Είστε μαζί μας ή με αυτούς τους τρομοκράτες του PYD και του YPG (σ.σ. το ένοπλο τμήμα)»;

«Ω Αμερική!», συνέχισε, «δεν μπορείτε να μας υποχρεώσετε να αναγνωρίσουμε ούτε το ΡΚΚ, ούτε το PYD, ούτε το YPG».

«Εμείς όλους αυτούς τους ξέρουμε καλά. Ξέρουμε και το Ισλαμικό Κράτος. Εσείς όμως δεν τους μάθατε ποτέ μέχρι σήμερα. Και επειδή ακριβώς δεν τους ξέρετε το αίμα κυλάει στην περιοχή» είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Τι είδους συνεργασία είναι αυτή; Δεν υπάρχει εξήγηση».

Διελκυστίνδα για το Κουρδικό

Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο κουρδικό ζήτημα έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα την έντονη ενόχληση της Αγκυρας, φοβούμενη ότι η Δύση μπορεί να προωθεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Χτες, Τρίτη η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ως τρομοκρατική οργάνωση του κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα, Μπρετ Μακ Γκουρκ, στο Κομπάνι, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει και πάλι τις προηγούμενες ημέρες πως «οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν το PYD ή την Τουρκία» θέτοντας το δίλημμα «είμαι εγώ ο εταίρος σας ή οι τρομοκράτες του Κομπάνι;»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, απάντησε ότι αν και οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον «θεωρεί σημαντικό το PYD στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συμμαχίας κατά του ISIS». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναγνωρίζουν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024