Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιδρυτικά μέλη της ΕΕ για προσφυγικό: Ευρωπαϊκές λύσεις, φύλαξη συνόρων

Ιδρυτικά μέλη της ΕΕ για προσφυγικό: Ευρωπαϊκές λύσεις, φύλαξη συνόρων

Εκφράζοντας, λίγο πριν τα 60ά «γενέθλια» της ΕΕ, την «ανησυχία» τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ενοποίηση, τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης -Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία- βάζουν στην κορυφή των προκλήσεων το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων, μαζί με «καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», ώστε μεταξύ άλλων να μην απειληθεί το κεκτημένο της Σένγκεν.

Εκφράζοντας, λίγο πριν τα 60ά «γενέθλια» της ΕΕ, την «ανησυχία» τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ενοποίηση, τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ένωσης -Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία- βάζουν στην κορυφή των προκλήσεων το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη και εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων, μαζί με «καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», ώσετε μεταξύ άλλων να μην απειληθεί το κεκτημένο της Σένγκεν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι κρατών συναντήθηκαν στη Ρώμη, μετά από πρόσκληση του ιταλού ΥΠΕΞ, και ανέφεραν σε κοινό τους ανακοινωθέν (αγγλικά) πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση «φαίνεται ότι περνά καιρούς μεγάλων προκλήσεων».

Δηλώνοντας πίστη στην Ευρώπη, παρότι αυτό μοιάζει να πηγαίνει «αντίθετα στο ρεύμα», όπως αναγνώρισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Πάολο Τζεντιλόνι, οι έξι χώρες εξέφρασαν τη θέση πως η ΕΕ παραμένει η «καλύτερη απάντηση» στις σημερινές προκλήσεις και κάλεσαν να προχωρήσει μια διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει τις κρίσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη, όπως αυτή των προσφύγων.

«Παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία δημιουργίας μιας όλο και πιο στενής ένωσης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για ευρωπαϊκές λύσεις, η ΕΕ είναι περισσότερο από το άθροισμα των 28 μελών της. Αυτό ισχύει και για την προσφυγική κρίση, προτεραιότητα είναι να εφαρμοστούν πλήρως οι κοινές μας αποφάσεις με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά» τονίζεται.

«Η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόμων της Ένωσης είναι καθοριστικής σημασίας για να τα κάνει ασφαλέστερα χωρίς να απειλείται η ελευθερία κίνησης και το κεκτημένο της Σένγκεν» προσθέτουν σε αυτό το σημείο οι ΥΠΕΞ.

Η κοινή αυτή διακήρυξη είναι ανοικτή για όλους, αλλά στο κείμενο γίνεται η ρεαλιστική παραδοχή πως πολλά κράτη μέλη δεν μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό. Τα έξι κράτη σημείωσαν πως η ΕΕ επιτρέπει να ακολουθηθούν «διαφορετικές πορείες» όσον αφορά την ολοκλήρωση.

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση» του γεγονότος ότι «υπάρχουν δυσκολίες, ότι δεν μοιράζονται όλες οι χώρες την ίδια άποψη για την απαίτηση και τη σημασία που έχει η κοινή δέσμευση» προς αυτό, αναγνώρισε μιλώντας στον Τύπο ο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στα εμπόδια που ενσκήπτουν για παράδειγμα στην εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στη μεταναστευτική κρίση.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε χαριτολογώντας στο «μικρό τραπέζι» γύρω από το οποίο κάθισαν οι υπουργοί, κάτι που, όπως είπε, επέτρεψε να γίνει μια «πολύ ωφέλιμη συζήτηση».

Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων είναι μια ιδέα που ουδέποτε τύγχανε καλής υποδοχής στην Ευρώπη, παρότι είναι ήδη πραγματικότητα — στην ευρωζώνη συμμετέχουν οι 19 από τις 28 χώρες. Αλλά πλέον για τη Ρώμη, όπως και για άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αυτή η Ευρώπη μεταβλητής γεωμετρίας δεν είναι πλέον ταμπού: συζητείται ανοικτά.

Η συζήτηση, η οποία ήταν «άτυπη» και δεν υποκαθιστά άλλα «σχήματα» και όργανα διαλόγου της ΕΕ, θα επαναληφθεί στο Βέλγιο, είπε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024