Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην Τουρκία η Μέρκελ για το προσφυγικό -Οι εκτοπισμένοι περιμένουν στα σύνορα

Στην Τουρκία η Μέρκελ για το προσφυγικό -Οι εκτοπισμένοι περιμένουν στα σύνορα

Την Άγκυρα επισκέπτεται ξανά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ το προσφυγικό δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις τόσο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις -με την ευρωπαϊκή πλευρά να μην βλέπει την Τουρκία να προχωρά σε κινήσεις για «εξομάλυνση» της κατάστασης στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, στην τουρκοσυριακή μεθόριο  βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι και η Τουρκία τους στέλνει εφόδια χωρίς να τους αφήνει να περάσουν.

Την Άγκυρα επισκέπτεται ξανά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ το προσφυγικό δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις τόσο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις -με την ευρωπαϊκή πλευρά να μην βλέπει την Τουρκία να προχωρά σε κινήσεις για «εξομάλυνση» της κατάστασης στο Αιγαίο.

«Δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή. Δεν το γνωρίζετε αυτό;» Με αυτό τον τίτλο στα γερμανικά υποδέχτηκε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ τη γερμανίδα καγκελάριο σήμερα στην Τουρκία. Μια εφημερίδα, της οποίας ο διευθυντής της καθώς και ο υπεύθυνος του γραφείου στην Άγκυρα είναι προφυλακισμένοι από τον περασμένο Νοέμβριο και απειλούνται με ισόβια για αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με διασυνδέσεις κυβέρνησης και τζιχαντιστών.

Η καγκελάριος θα συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα, πίσω από τα κλειστά σύνορα του Οντζουπινάρ στη νότια Τουρκία, οι σκηνές που έχουν διανείμει τουρκικά συνεργεία και ομάδες έχουν αρχίσει να δημιουργούν «προσωρινούς καταυλισμούς» στους οποίους φτάνουν εφόδια από την τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία επί του παρόντος δηλώνει ότι οι πρόσφυγες δέχονται βοήθεια εντός Συρίας και δεν υφίσταται ανάγκη να τους επιτραπεί η διέλευση. Φορτηγά και ασθενοφόρα πέρασαν στο συριακό έδαφος από την Τουρκία την Κυριακή μεταφέροντας τρόφιμα, προμήθειες και σκηνές, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους μεταφέρονται εντός Τουρκίας όσοι χρίζουν νοσηλείας.

Περίπου 35.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τα σπίτια τους στα περίχωρα του Χαλεπίου ενώ προωθούνται οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ υπό την κάλυψη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Η έξοδος συνεχίζεται και ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάσει τις 70.000.

Η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα, τονίζοντας ότι η Ένωση παρέχει κονδύλια για να διασφαλίσει ότι η χώρα «έχει τα μέσα, τα εργαλεία, τις πηγές να προστατεύσει και να φιλοξενήσει ανθρώπους που αιτούνται άσυλο».

Βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου, η ΕΕ δεσμεύτηκε να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φτάνουν στην Τουρκία από τη Συρία. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ αναμένει από την Άγκυρα μέτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024