Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ καλεί Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα στους Σύρους πρόσφυγες

ΕΕ καλεί Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα στους Σύρους πρόσφυγες

Πίσω από κλειστά σύνορα περιμένουν δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τη μαζική επιχείρηση του καθεστώτος Άσαντ και τις βόμβες στο Χαλέπι. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούν την Τουρκία να επιτρέψει την είσοδο των προσφύγων από το μεθοριακό πέρασμα του Κιλίς, με την Φεντερίκα Μογκερίνι να τονίζει ότι είναι ηθικό, αν όχι νομικό καθήκον, η παροχή προστασίας. Εν μέσω της νέας κρίσης επισκέπτεται ξανά η Άνγκελα Μέρκελ την Άγκυρα τη Δευτέρα -έπειτα από συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ για το προσφυγικό.

Πίσω από κλειστά σύνορα περιμένουν δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τη μαζική επιχείρηση του καθεστώτος Άσαντ και τις βόμβες στο Χαλέπι. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούν την Τουρκία να επιτρέψει την είσοδο των προσφύγων από το μεθοριακό πέρασμα του Κιλίς, με την Φεντερίκα Μογκερίνι να τονίζει ότι είναι ηθικό, αν όχι νομικό καθήκον, η παροχή προστασίας.

Εν μέσω της νέας κρίσης επισκέπτεται, εν τω μεταξύ, ξανά τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ την Άγκυρα.

Η Τουρκία επί του παρόντος δηλώνει ότι οι πρόσφυγες δέχονται βοήθεια εντός Συρίας και δεν υφίσταται ανάγκη να τους επιτραπεί η διέλευση. Φορτηγά και ασθενοφόρα πέρασαν στο συριακό έδαφος από την Τουρκία την Κυριακή μεταφέροντας τρόφιμα και προμήθειες, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους μεταφέρονται εντός Τουρκίας όσοι χρίζουν νοσηλείας.

Περίπου 35.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τις κατοικίες τους στα περίχωρα του Χαλεπίου, ενόσω προωθούνται οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ υπό την κάλυψη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Η έξοδος συνεχίζεται και ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάσει τις 70.000.

Η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα, τονίζοντας ότι η Ένωση παρέχει κονδύλια για να διασφαλίσει ότι η χώρα «έχει τα μέσα, τα εργαλεία, τις πηγές να προστατεύσει και να φιλοξενήσει ανθρώπους που αιτούνται άσυλο».

Βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου, η ΕΕ δεσμεύτηκε να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φτάνουν στην Τουρκία από τη Συρία. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ αναμένει από την Άγκυρα μέτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Το κάλεσμα Μογκερίνι επανέλαβαν ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, που βρίσκεται το τρέχον εξάμηνο στα ηνία της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Κοιτώ αυτές τις εικόνες ανθρώπων να στέκονται στα τουρκικά σύνορα και θα ήθελα να υπογραμμίσω το μήνυμα ότι πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Κιλίς Σουλεϊμάν Ταπσίζ έκρινε ότι η διέλευση δεν είναι απαραίτητη. «Οι πύλες μας δεν είναι κλειστές, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων εντός των συνόρων μας» δήλωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες -«εάν αυτό είναι απαραίτητο».

«Το ο καθεστώς [Άσαντ] έχει πλέον αποκλείσει ένα τμήμα του Χαλεπίου. Εάν [οι άμαχοι που διαφεύγουν] βρίσκονται στις πόρτες μας και δεν έχουν άλλη επιλογή, αν είναι απαραίτητο, οφείλουμε να αφήσουμε τους αδελφούς μας να εισέλθουν και θα το πράξουμε» ανέφερε.

Οι Σύροι που διαφεύγουν είναι αναγκασμένοι να ζουν σε καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί βιαστικά γύρω από την τοποθεσία Μπαμ αλ-Σαλάμα. Ζουν εκεί μέσα στο κρύο και σε κακές συνθήκες, με βοήθεια που τους χορηγείται κυρίως από την τουρκική ισλαμική μη κυβερνητική οργάνωση IHH.

Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη ρωσική αεροπορία, προωθήθηκε την Κυριακή προς την κατεύθυνση πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, στο πλαίσιο της επίθεσης-αστραπή που διεξάγει στην επαρχία του Χαλεπίου.

«Τα στρατεύματα του καθεστώτος βρίσκονται πλέον σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από την πόλη Ταλ Ριφάατ, ένα από τα τρία τελευταία προπύργια των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου», μαζί με τις πόλεις Αζάζ και τη Μαρέα, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Η Ταλ Ριφάατ βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών από το 2012.

«Το καθεστώς προχωρεί προς το βόρειο τμήμα της επαρχίας για να καταλάβει την Ταλ Ριφάατ και μετά την Αζάζ με τελικό στόχο να φθάσει στα τουρκικά σύνορα για να εμποδίσει κάθε διέλευση ανταρτών και όπλων από την Τουρκία» σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024