Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nέα ένταση: Πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευσε η Β.Κορέα

Nέα ένταση: Πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευσε η Β.Κορέα

Στην εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά δορυφόρο επίγειας παρατήρησης προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής η Βόρειος Κορέα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας. Έντονες οι διεθνείς αντιδράσεις για την κίνηση της Πιονγιάνγκ που αψηφά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής η Βόρειος Κορέα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας.

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε περί τις 02:30 ώρα Ελλάδας.

Η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση αψηφώντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες της απαγορεύουν να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Η βορειοκορεατική κυβέρνηση είχε ενημερώσει πάντως υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά δορυφόρο επίγειας παρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες θεωρούν την κίνηση συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.

Αξιωματούχος από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έγινε αντιληπτή η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, η τροχιά του οποίου παρακολουθείται και δεν απειλεί συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Η πρόεδρος της Ν.Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αποτελεί μια «ασυγχώρητη προκλητική ενέργεια» και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει το ταχύτερο δυνατόν σθεναρές κυρώσεις.

Η Παρκ επισήμανε ότι η Πιονγγιάνγκ προσπαθεί να επιτύχει πρόοδο στο πυραυλικό της πρόγραμμα απλά και μόνο για να ενισχυθεί η θέση του καθεστώτος, όπως είπε.

«Απόλυτα επιτυχημένη εκτόξευση»

Η κρατική τηλεόραση της Βορείου Κορέας μετέδωσε ότι η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, με σκοπό να τεθεί δορυφόρος σε τροχιά, στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρειος Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους που μεταφέρουν δορυφόρους.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο την εκτόξευση πυραύλου της Βορείου Κορέας, καλώντας την να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», όπως αναφέρει ανακοίνωση την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Είναι βαθιά λυπηρό ότι η Βόρειος Κορέα διεξήγαγε εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία, κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως εντός της ημέρας κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει για το θέμα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και από τη Νότιο Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου ‘δορυφόρου’ από τη Β.Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευση, ενώ σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε λίγο αργότερα υπογραμμίστηκε ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βορείου Κορέας.

« Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, μιλώντας επίσης για «καθαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Η εκτόξευση καταγράφεται, ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

Η Γαλλία καταδίκασε την εκτόξευση, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτη πρόκληση». Ζήτησε παράλληλα να υπάρξει άμεση και σοβαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο Συμβούλιο Aσφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ καταδίκασε και εκείνος την ενέργεια.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συμφωνήσει ομόφωνα να λάβει σημαντικά μέτρα κατά οποιωνδήποτε περαιτέρω εκτοξεύσεων ή πυρηνικών δοκιμών. Τώρα θα συναντηθούμε με τους εταίρους μας στη Νέα Υόρκη για να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική απάντηση» κατέληξε.

Για «ανεύθυνη πρόκληση» μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Την ενέργεια της Βορείου Κορέας καταδίκασε και ο γγ του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο – ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο – συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα.

Η Β.Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει – τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Επικριτική και η Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρειος Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024