Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικός πυρετός στα τουρκοσυριακά σύνορα, μήνυμα ΕΕ προς Άγκυρα

Προσφυγικός πυρετός στα τουρκοσυριακά σύνορα, μήνυμα ΕΕ προς Άγκυρα

Δεκάδες χιλιάδες από τις περιοχές γύρω από το συριακό Χαλέπι -περίπου 35.000- έχουν προσκρούσει στην κλειστή τουρκική μεθόριο, καθώς η αναζωπύρωση του μετώπου στη συριακή πόλη, με τη ρωσική αεροπορία να υποστηρίζει τις καθεστωτικές δυνάμεις, έχει πυροδοτήσει κύμα εξόδου που καθιστά ορατό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στα σύνορα. Έχουμε ανοιχτά τα σύνορα, ισχυρίζεται ο τούρκος ΥΠΕΞ. Οι Βρυξέλλες «επισημαίνουν» στην Άγκυρα πως οι διεθνείς συμβάσεις για περίθαλψη προσφύγων «εξακολουθούν να ισχύουν».

Δεκάδες χιλιάδες από τις περιοχές γύρω από το συριακό Χαλέπι -περίπου 35.000- έχουν προσκρούσει στην κλειστή τουρκική μεθόριο, καθώς η αναζωπύρωση του μετώπου στη συριακή πόλη, με τη ρωσική αεροπορία να υποστηρίζει τις καθεστωτικές δυνάμεις, έχει πυροδοτήσει κύμα εξόδου που καθιστά ορατό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στα σύνορα.

Οι Βρυξέλλες «επισημαίνουν» στην Άγκυρα πως οι διεθνείς συμβάσεις για περίθαλψη προσφύγων «εξακολουθούν να ισχύουν».

Ο κυβερνήτης της τουρκικής περιφέρειας Κιλίς δήλωσε το Σάββατο ότι περίπου 35.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στα τουρκοσυριακά σύνορα και ότι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στην συριακή πλευρά των συνόρων.

Ο Σουλεϊμάν Ταπσίζε είπε σε δημοσιογράφους ότι εάν συνεχιστούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού, οι πρόσφυγες που θα φτάσουν στα σύνορα με την Τουρκία θα μπορούσαν να φτάσουν τους 70.000.

«Οι πόρτες μας δεν είναι κλειστές, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη να φιλοξενήσουμε αυτούς τους ανθρώπους εντός των συνόρων μας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δόθηκαν στους Σύρους τρόφιμα, κουβέρτες και σκηνές.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Αμμάν για την ανθρωπιστική βοήθεια (OCHA), όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 30.000 ο αριθμός όσων έχουν εκτοπιστεί από σημεία της συριακής περιφέρειας και βρίσκονται κοντά στα κλειστά σύνορα του τουρκικού Οντζουπινάρ και της κοντινής πόλης Ασάς.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε, φεύγοντας από το Άμστερνταμ όπου πραγματοποιείτο άτυπη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών για το προσφυγικό, ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και ότι περίπου 55.000 άνθρωποι κατευθύνονται προς την μεθόριο.

«Διατηρούμε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν (τη Συρία)» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Έχουμε ήδη δεχτεί 5.000 άτομα, και άλλοι 50.000 έως 55.000 βρίσκονται καθ’ οδόν και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε μόνους τους εκεί, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Στοχεύουν σχολεία, νοσοκομεία και αμάχους» κατήγγειλε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν και το Σάββατο ξένοι ανταποκριτές, μεταξύ άλλων του βρετανικού Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, από το Οντζουπινάρ οι κλειστές συνοριακές πύλες δεν έχουν εμποδίσει χιλιάδες να μαζευτούν στη μεθόριο για να περάσουν.

Η Άγκυρα από την πλευρά της επιμένει πως δεν θα απομακρυνθεί από την πολιτική για «ανοικτές πόρτες» -όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου την Πέμπτη από τη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο- όμως συνεχίζει να κατηγορεί τη ρωσική πλευρά για την επιδείνωση της κατάστασης, εξαιτίας των βομβαρδισμών γύρω από το Χαλέπι.

Από την πλευρά των «28», η ΕΕ προχώρησε σε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα για την κατάσταση. «Η Συμφωνία της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνονται δεκτοί πρόσφυγες» σε τέτοιες συνθήκες «παραμένει σε ισχύ» ανέφερε το Σάββατο ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Οι στρατιωτικές εξελίξεις στο συριακό έδαφος συνιστούν το σκηνικό των διαβουλεύσεων για το Συριακό στη Γενεύη, οι οποίες έχουν διακοπεί προσωρινά.

Με διάφορους βαθμούς διπλωματικότητας, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία πως η υποστήριξή τις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις συνειδητά οδήγησε στο να «τραβηχτεί το χαλί» κάτω από τις συνομιλίες (όπως άφησαν ξεκάθαρα να εννοηθεί, πέραν του γγ του ΝΑΤΟ, και το Βερολίνο και το Παρίσι).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024