Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική συνάντηση Πάπα - Ρώσου Πατριάρχη την επόμενη εβδομάδα

Ιστορική συνάντηση Πάπα – Ρώσου Πατριάρχη την επόμενη εβδομάδα

Για πρώτη φορά στα χρονικά προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έλθει ενώπιος ενωπίω με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντήσει τον Πατριάρχη Κύριλλο την προσεχή Παρασκευή στην Αβάνα της Κούβας μπροστά στην ανάγκη κοινής αντίδρασης στους διωγμούς που υφίστανται οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή.

Για πρώτη φορά στα χρονικά προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα έλθει ενώπιος ενωπίω με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντήσει τον Πατριάρχη Κύριλλο την προσεχή εβδομάδα στην Αβάνα της Κούβας μπροστά στην ανάγκη κοινής αντίδρασης στους διωγμούς που υφίστανται οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας θα σταματήσει στην Κούβα εν πτήσει προς το Μεξικό για την ιστορική συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανέφερε ότι ο πατριάρχης προσέρχεται στην ιστορική συνάντηση με τον ποντίφικα λόγω της ανάγκης για κοινή αντίδραση στους διωγμούς των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

Ο μητροπολίτηςΒολοκολάμσκΙλαρίων, μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο Εκκλησιών παραμένουν, ιδίως για το καθεστώς της Εκκλησίας των Ουνιτών στην Ουκρανία.

Όμως, επισήμανε ότι οι διαφωνίες αυτές παραμερίζονται έτσι ώστε ο Πάπας και ο Πατριάρχης να έλθουν ενώπιος ενωπίω για να συζητήσουν για τους διωγμούς των χριστιανών, το οποίο θα είναι το κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα της συνάντησης.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Επί είκοσι χρόνια Βατικανό και Μόσχα προετοίμαζαν μία συνάντηση πάπα και πατριάρχη.

Το 1996 ο κ. Κύριλλος είχε βάλει «φρένο» στην συνάντηση που προγραμματιζόταν στο Γκράτς της Αυστρίας ανάμεσα στον τότε Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο του Β’ και του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου, με αφορμή το κίνημα της Ουνίας που εντάθηκε αμέσως μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στις περιοχές της άλλοτε πανίσχυρης Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Δεκάδες ουνίτες κληρικοί, που φέρουν το ορθόδοξο σχήμα, τελούν την θεία λειτουργία κατά το ορθόδοξο τυπικό αλλά μνημονεύουν τον Πάπα καθώς αποτελούν τμήμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, άρχισαν να εισέρχονται στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία για να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα τάγματα προσηλυτίζοντας κατά εκατοντάδες τους Ορθοδόξους.
Ο σημερινός προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας είναι βαθύς γνώστης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της λειτουργίας του Βατικανού καθώς ως μητροπολίτης έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε αναρίθμητες συναντήσεις με στελέχη της Αγίας Εδρας.

Επί δεκαπέντε και πλέον έτη, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ήταν ο κύριος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο διμερή διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και έχει βρεθεί να δίνει μάχες μαζί με τους αρχιεπισκόπους Αυστραλίας κ. Στυλιανό και τους μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννη, Σασσίμων κ. Γεννάδιο και Γαλλίας και Εμμανουήλ εκπρόσωπους του Φαναρίου στον διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς κατά του κινήματος της Ουνίας, του Πρωτείου και του Αλάθητου του πάπα, έχοντας απέναντι τους δύο πανίσχυρους συνομιλητές, τους καρδιναλίους Κάσιντυ και Κάσπερ

Ο κ. Κύριλλος δεν ήθελε, όπως δηλώνεται, να γίνει η πρώτη συνάντηση επί ευρωπαϊκού εδάφους διότι «η Ευρώπη είναι συνδεδεμένη με σχίσματα και συγκρούσεις μεταξύ των Χριστιανών». Ετσι οι δύο πλευρές επέλεξαν «τον νέο κόσμο» όπου οι δύο προκαθήμενοι είχαν σχεδιάσει ο μεν Πάπας να επισκεφθεί το Μεξικό ο δε κ. Κύριλλος την Κούβα, τη Βραζιλία και την Παραγουάη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές προετοιμάζουν και την πραγματοποίηση της πρώτης επίσκεψης Ρωμαίου Ποντίφικα στη Μόσχα, ενδεχόμενο που συναντά πολλές αντιδράσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024