Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη ήττα Τραμπ από τον Τεντ Κρουζ στην Αϊόβα, ισόπαλοι Χίλαρι και Σάντερς

Πρώτη ήττα Τραμπ από τον Τεντ Κρουζ στην Αϊόβα, ισόπαλοι Χίλαρι και Σάντερς

Πολιτεία των εκπλήξεων ξανά η Αϊόβα στη μακρά πορεία προ των προεδρικών εκλογών: Στους Ρεπουμπλικανούς, ο Τεντ Κρουζ βγήκε πρώτος για το χρίσμα αφήνοντας -παρά τις δημοσκοπήσεις- δεύτερο τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στους Δημοκρατικούς η Χίλαρι Κλίντον μόνο με ελάχιστη διαφορά κατάφερε να περάσει στο νήμα τον Μπέρνι Σάντερς. Πρώτες αποχωρήσεις από την κούρσα στους Ρεπουμπλικανούς, τίτλοι τέλους και τυπικά για τον τρίτο υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Τη φήμη της ως πολιτείας των εκπλήξεων στη μακρά πορεία προ των προεδρικών εκλογών επιβεβαίωσε η Αϊόβα: Στους Ρεπουμπλικανούς, ο Τεντ Κρουζ βγήκε πρώτος για το χρίσμα στις εκλογές αφήνοντας -παρά τις δημοσκοπήσεις- στη δεύτερη θέση τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στους Δημοκρατικούς Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς τερμάτισαν ισόπαλοι με διαφορά ελάχιστων ψήφων -η πρώην ΥΠΕΞ πέρασε μόνο στο νήμα τον ανθυποψήφιό της.

Στην συνωστισμένη κούρσα για τους Ρεπουμπλικανούς, οι αποχωρήσεις ξεκίνησαν ήδη: Ο Μάικ Χάκαμπι ανακοίνωσε ότι διακόπτει την εκστρατεία του για το χρίσμα του κόμματος πριν ξημερώσει η Τρίτη.

Τίτλοι τέλους και τυπικά για τον τρίτο υποψήφιο στους Δημοκρατικούς, τον Μάρτιν Ο’ Μάλεϊ που επίσης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται. Ο Ο’Μάλεϊ βρισκόταν γύρω στο 1% και η αποχώρησή του καθιστά τους Δημοκρατικούς πεδίο απόλυτης μονομαχίας μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς.

Στους Ρεπουμπλικανούς, πρώτος βρήκε ο Τεντ Κρουζ με 28% στο σύνολο σχεδόν (99%) των καταμετρημένων ψήφων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ με 24% ενώ ο Μάρκο Ρούμπιο βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής στο 23%. Έπονται οι Μπεν Κάρσον (9,3%), Ραντ Πολ (4,5%), Τζεμπ Μπους (2,8%), Κάρλι Φιορίνα (1,9%) και οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι.

Η εικόνα στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς, και ο Κρουζ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη μακρά πορεία προς τις προεδρικές εκλογές λέγοντας πως συνιστά «νίκη των Ρεπουμπλικανών βάσης». Τον υποψήφιο για τους Ρεπουμπλικανούς, είπε, «δεν θα τον επιλέξουν τα ΜΜΕ ή το σύστημα της Ουάσινγκτον», λέγοντας: «Ο θεός να ευλογεί τη μεγάλη πολιτεία της Αϊόβα».

Ο Τραμπ από την πλευρά του αναγνώρισε επίσης γρήγορα την ήττα του λέγοντας πως «τον τιμά» η δεύτερη θέση και συγχαίροντας τον Τεντ Κρουζ. Και ο Μάρκο Ρούμπιο συνεχάρη τον Κρουζ, λέγοντας πως «κέρδισε επάξια» τη νίκη στην Αϊόβα – αν και δεν έριξε τα όπλα, επιμένοντας πως ο ίδιος είναι «ο υποψήφιος που μπορεί να ενώσει το ρεπουμπλικανικό κόμμα».

Στους Δημοκρατικούς ωστόσο, η μάχη έχει πολύ διαφορετική δυναμική. Μέχρι το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) και ήδη αφού είχε καταμετρηθεί η μεγάλη πλειονότητα των ψήφων, η μάχη Κλίντον και Σάντερς ήταν αμφίρροπη.

Η διαφορά των δύο υποψηφίων βρισκόταν, με το 97% των ψήφων καταμετρημένες, χαμηλότερα του 1% και σε εκείνο το σημείο το NBC, το CNN και το Fox θεωρούσαν πως η απόσταση ήταν πολύ μικρή για να αναδειχθεί νικητής.

Συγκεκριμένα, η Κλίντον βρισκόταν στο 49,8% και ο Σάντερς στο 49,6% (ο Ο’ Μάλεϊ κατάφερε μόλις ένα 0,6%). Όπως φαίνεται, οι δημοκρατικές ψήφοι της πολιτείας θα μοιραστούν μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Χωρίς να διεκδικεί τη νίκη, η Κλίντον δήλωσε μετά την κάλπη πως «ανέπνευσε ανακουφισμένη». «Σπάνια έχουμε την ευκαρία, όπως τώρα, να έχουμε πραγματικό ανταγωνισμό ιδεών» είπε.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς ανέφερε πως οι δύο υποψήφιοι «είναι ουσιαστικά ισόπαλοι», δηλώνοντας τον ενθουασιασμό του για το αποτέλεσμα. «Πριν από εννέα μήνες, ήρθαμε σε αυτήν την όμορφη πολιτεία πολιτική οργάνωση, χωρίς χρήματα, χωρίς αναγνωρισιμότητα και τα βάλαμε με τον ισχυρότερο πολιτικό οργανισμό των ΗΠΑ» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024