Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια συνέντευξη τάραξε τα νερά στην Ισπανία που ακόμα ψάχνει κυβέρνηση

Μια συνέντευξη τάραξε τα νερά στην Ισπανία που ακόμα ψάχνει κυβέρνηση

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία κάποιου κυβερνητικού σχήματος στην Ισπανία, μια συνέντευξη ήρθε να ταράξει τα νερά. Πρόκειται για τα όσα είπε στην El Pais ο σοσιαλιστής Φελίπε Γκονθάλεθ, πρωθυπουργός της χώρας για 14 χρονια.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία κάποιου κυβερνητικού σχήματος στην Ισπανία, μια συνέντευξη ήρθε να ταράξει τα νερά. Πρόκειται για τα όσα είπε στην El Pais ο σοσιαλιστής Φελίπε Γκονθάλεθ, πρωθυπουργός της χώρας για 14 χρονια.

Ο Γκονθάλεθ έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική εδώ και μια 20ετία και πλέον δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος, όπως κάνει και ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Σρέντερ. Ωστόσο δεν παύει να έχει κύρος εντός και εκτός Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζεται προσεκτικά αιχμηρός. Δεν κρύβει την απογοήτευσή του από το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Δεκεμβρίου με την έννοια ότι δεν διαπιστώνει να υπάρχει στη Βουλή μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής αλλαγής.

Αποφεύγει να δείξει κάποιο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ξεκαθαρίζει ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων «που ηττήθηκαν εξίσου στις εκλογές», δεν πρέπει να μπλοκάρουν ο ένας την κυβερνητική προοπτική του άλλου.

Καταγγέλλει την αδιαλλαξία του Ραχόι να μην ανοίγει το δρόμο έστω σε κάποιον άλλον από το κόμμα του να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (για πολλούς αυτό θα έλυνε τα χέρια των Σοσιαλιστών), αλλά δεν χαρίζεται ούτε στους Podemos. Για τον Γκονθάλεθ, το κόμμα του Ιγκλέσιας θέλει να ρευστοποιήσει το δημοκρατικό πλαίσιο συνύπαρξης που έχει διαμορφωθεί στην χώρα, αλλά και τους ίδιους τους Σοσιαλιστές.

«Με μεθόδους σαν αυτές που χρησιμοποίησαν οι σύμμαχοί τους στην Βενεζουέλα. Και το κρύβουν με τον οπορτουνισμό τους. Κάπως έτσι σταμάτησαν να μιλούν για την Ελλάδα όταν οι φίλοι τους εκεί τούς χρειάζονταν. Καθαρός λενινισμός 3.0» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως ήταν φυσικό η συνέντευξη του Γκονθάλεθ μονοπώλησε το ενδιαφέρον των υπόλοιπων κομμάτων. Στο PSOE δεν διαφώνησαν απόλυτα με τα λεγόμενα του, πλην της αναφοράς ότι και το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι πρέπει να έχει το δικαίωμα να είναι ο ένας από τους δύο που θα κυβερνήσει.

«Το να κυβερνήσει το Λαϊκό Κόμμα (PP) είναι σαν να του δίνουμε συγχωροχάρτι για τη διαφθορά» δήλωσε το Νο2 των Σοσιαλιστών, αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις και συλλήψεις που έγιναν για τα οικονομικά σκάνδαλα του PP.

Αντιδράσεις και από τους Podemos: «Είναι λυπηρό να λέγονται αυτά τα πράγματα από κάποιον που σήμαινε τόσα πολλά σε τόσους πολλούς, ακόμα και στους παππούδες μας» ήταν το εξίσου αιχμηρό σχόλιο.

Το κόμμα εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η βάση των Σοσιαλιστών συμφωνεί με την πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας που οι ίδιοι έχουν ακόμα στο τραπέζι.

Σχόλιο και από τον Ραχόι, ο οποίος τα έβαλε και πάλι με τον νυν ηγέτη των Σοσιαλιστών: «Δεν είμαι εγώ το εμπόδιο, αλλά ο Σάντσεθ. Ή να αφήσει να κυβερνήσει το Λαϊκό Κόμμα ή να πάει εκείνος με τους Podemos» είπε.

Κατά τα άλλα, ο βασιλιάς ξεκινά νέο κύκλο επαφών με στόχο να δώσει σε κάποιον την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ραχόι επανήλθε με νέες προσφορές προς τους Σοσιαλιστές, ώστε να τον αφήσουν να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και εκείνοι απάντησαν αρνητικά.

Μένει να φανεί αν ο Ραχόι έχει κάποια άλλη πρόταση-προσφορά με το κλίμα να είναι πολύ βαρύ για το κόμμα του, λόγω των σκανδάλων.

Οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι θα πράξουν το καθήκον τους, αν και εφόσον τούς δώσει την εντολή ο βασιλιάς. Και οι Podemos αναμένουν με την πρότασή τους.

Και μέσα σε όλα αυτά, από τις Βρυξέλλες ακούγονται οι πρώτες «γκρίνιες» για την καθυστέρηση. Πέρασαν ήδη 40 μέρες από την κάλπη…

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024