Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πράσινο φως» από τη Δανία στον νόμο για τις κατασχέσεις από πρόσφυγες

«Πράσινο φως» από τη Δανία στον νόμο για τις κατασχέσεις από πρόσφυγες

Η Δανία γίνεται η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγκάζει τους πρόσφυγες να παραδώσουν τιμαλφή, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο.

Η Δανία γίνεται η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που αναγκάζει τους πρόσφυγες να παραδώσουν τιμαλφή, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο.

Ακολουθώντας τα βήματα της Ελβετίας και της νοτίου Γερμανίας, το Κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στην αστυνομία να πραγματοποιεί έρευνες σε αιτούντες άσυλο την ώρα που αυτοί θα φτάνουν στη χώρα και να κατάσχει αντικείμενα που θεωρεί μη απαραίτητα, αξίας πάνω από 10.000 δανέζικες κορώνες (περίπου 1.350 ευρώ), τα οποία δεν θα έχουν συναισθηματική αξία για τους ιδιοκτήτες τους.

Τα μέτρα εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, ψήφισαν υπέρ, γεγονός που ερμηνεύεται ως στροφή προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος της Δανίας, λόγω της δημοφιλίας του αντιμεταναστευτικού Κόμματος του Λαού της Δανίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Folketing, τη Βουλή της Δανίας, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου από κόμματα της αριστεράς, κυρίως από βουλευτές της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση σημειώνει ότι θα προχωρά στις κατασχέσεις, προκειμένου να καλύπτει το κόστος της φιλοξενίας τους.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την κίνηση ανησυχητική και λυπηρή, ενώ ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης την χαρακτήρισε «ηθικά φρικτή».

Ο νόμος έχει προκαλέσει τις επικρίσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν επίσης το γεγονός ότι το νομοσχέδιο θα εμποδίζει τους πρόσφυγες να αιτούνται της επανένωσης με την οικογένειά τους για τρία χρόνια.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Δανίας είπε στον Guardian ότι είναι «γελοία» η σύγκριση του νέου νόμου με τις τακτικές κατά των εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, λέγοντας ότι παρόμοιοι νόμοι ισχύουν για τους δανούς πολίτες, όσον αφορά τα επιδόματα.

Η ψήφιση του νόμου εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αυστηροποίησης της πολιτικής έναντι των προσφύγων.

Η Σουηδία, η Δανία, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν αποκαταστήσει τους ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, ειδικά στα εξωτερικά αλλά και στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Άμστερνταμ.

Ταυτόχρονα, πολλά ευρωπαϊκή κράτη σκληραίνουν την πολιτική τους όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, με την κυβέρνηση της Αυστρίας να ανακοινώνει ότι υιοθέτησε ένα σχέδιο νόμου με στόχο να περιοριστεί στα τρία χρόνια η διάρκεια ισχύος του ασύλου που χορηγείται στους πρόσφυγες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024