Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σαβουάρ βιβρ» από την Φινλανδία στους πρόσφυγες

«Σαβουάρ βιβρ» από την Φινλανδία στους πρόσφυγες

Το ΥΠΕΣ της Φινλανδίας, θορυβημένο από τα πρόσφατα περιστατικά στη χώρα, όπου τρεις πρόσφυγες καταδικάστηκαν για βιασμούς γυναικών, αποφάσισε να δείξει τα γρήγορα αντανακλαστικά του. Σε πολλά σχολεία παραδίδονται μαθήματα στους πρόσφυγες σχετικά με τις φινλανδικές αξίες και το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στις γυναίκες.

Φινλανδία, η χώρα του Αι-Βασίλη, του μέταλ συγκροτήματος των Lordi και του οδηγού αγωνιστικών αυτοκίνητων Μίκα Χάκινεν.

Εσχάτως δε, και των καλών τρόπων συμπεριφοράς καθώς και του ευρωπαϊκού σαβουάρ βιβρ που η φινλανδική κυβέρνηση θα παρέχει σε όσους πρόσφυγες αιτούνται ασύλου στην χώρα.

Αφορμή στάθηκαν τα πρόσφατα περιστατικά, όπου τρεις πρόσφυγες καταδικάστηκαν στην Φινλανδία για βιασμούς γυναικών, οπότε το –θορυβημένο- Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να πάρει μέτρα για την κατάσταση αυτή.

Έτσι, σε πολλά σχολεία της φινλανδικής επικράτειας παραδίδονται μαθήματα στους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα σχετικά με τις φινλανδικές αξίες και το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στις γυναίκες.

Όπως γράφει σε ρεπορτάζ του το BBC, τα μαθήματα αυτά, που τελούνται υπό την αιγίδα του αρμόδιου υπουργείου και την αστυνομία, θα παρέχονται δωρεάν –άρα οι πρόσφυγες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν από την τσέπη τους ή με αντίτιμο τα τιμαλφή τους…

Στα μαθήματα αυτά, που τα παραδίδουν επαγγελματίες εκπαιδευτικοί, διδάσκονται πράγματα όπως το ότι στη Φινλανδία δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει μια γυναίκα. Στην Φινλανδία, μια γυναίκα μπορεί να γίνει σύζυγος, μόνο αν το θέλει η ίδια επειδή στη Φινλανδία οι γυναίκες είναι ισότιμες με τους άνδρες.

Η Γιοχάνα, μια νεαρή εκπαιδευτικός, είναι μια από τις δασκάλες που έχουν επωμιστεί την επιμόρφωση των προσφύγων.

«Μπορεί κάποιος να βγει με μια γυναίκα σε μια ντίσκο. Θα πρέπει όμως να θυμάστε πως ακόμη κι όταν χορεύει μαζί σας σε πολύ κοντινή απόσταση και φοράει κοντή φούστα, δεν σημαίνει ότι θέλει να κάνει σεξ μαζί σας», λέει στην τάξη απευθυνόμενη στους μαθητές της, στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί και Σύριοι πρόσφυγες.

«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε γι’ αυτά τα πράγματα, αλλά πρέπει να πούμε την αλήθεια», λέει ο Ιλκα Κοσκιμάκι, υποδιοικητής της Αστυνομίας του Ελσίνκι.

«Συνήθως δεν αποκαλύπτουμε την εθνικότητα εκείνων που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις, αλλά πέρσι είχαμε κάποια περιστατικά απόπειρας βιασμών γυναικών από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ανθρώπων που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή», δικαιολογεί την σχετική απόφαση ο Κοσκιμάκι.

Ευτυχώς, να λέμε, που υπάρχει και η Φινλανδία, γιατί αλλιώς αυτοί οι «απολίτιστοι» πρόσφυγες δεν θα ήξεραν πώς ακριβώς να συμπεριφερθούνε…

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024