Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νταβός: Δύο μήνες διορία για να σωθεί η ζώνη Σένγκεν

Νταβός: Δύο μήνες διορία για να σωθεί η ζώνη Σένγκεν

Σήμα SOS εκπέμπεται από ευρωπαϊκή χείλη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για την επιβίωση της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Οι «28» έχουν το πολύ δύο μήνες περιθώριο για να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλιώς κινδυνεύει με κατάρρευση η ζώνη Σένγκεν, τονίζουν ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Σήμα SOS εκπέμπεται από ευρωπαϊκή χείλη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για την επιβίωση της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Οι «28» έχουν το πολύ δύο μήνες περιθώριο για να συμφωνήσουν σε κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλιώς κινδυνεύει με κατάρρευση η ζώνη Σένγκεν, τονίζουν ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργοί και και κοινοτικοί αξιωματούχοι.

Κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα για το προσφυγικό στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, ο Ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε δήλωσε καθαρά ότι η ΕΕ έχει περιθώριο μόλις έξι έως οκτώ εβδομάδων για να θέσει υπό έλεγχο την εισροή προσφύγων από μέτωπα συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και διεθνώς.

«Έχουμε 6-8 εβδομάδες» δήλωσε ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η ζώνη Σένγκεν θα μπορούσε να διασωθεί, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το αποτυχημένο σύστημα του Δουβλίνου, βάσει του οποίου οι πρόσφυγες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχονται.

Η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει ότι θα παρουσιάσει την άνοιξη πρόταση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει προ δύο ημερών από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι Ευρώπη έχει στη διάθεσή της μόνο δύο μήνες προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση, σε διαφορετική περίπτωση η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει.

Ερωτηθείς στο Φόρουμ του Νταβός σχετικά με τις δηλώσεις Ρούτε, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν έθεσε επίσης στους δύο μήνες τη διορία που έχει η ΕΕ για να ελέγξει την κατάσταση, σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε πως πιθανότατα όταν έρθει η άνοιξη ο αριθμός των προσφύγων θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά».

«Δεν είμαι αφελής» είπε ο Στέφαν Λεβέν για να προσθέσει: «Όταν συζητούμε, αυτό είναι το επιχείρημά μου προς τις χώρες εκείνες που δεν προτίθενται να υποδεχθούν πρόσφυγες -ότι αν δεν μπορέσουμε να το διαχειριστούμε αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει. Εάν δεν το καταφέρουμε, κινδυνεύει η Σένγκεν».

Στη συζήτηση για το προσφυγικό στο Νταβός, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά.

Η αυστριακή κυβέρνηση έβαλε την Τετάρτη πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που προτίθεται να υποδεχθεί την προσεχή τετραετία, ανακοινώνοντας ότι μπορούν να γίνουν δεκτοί φέτος 37.500 πρόσφυγες -λιγότεροι από τους μισούς αιτούντες άσυλο για το 2015. Συνολικά έως το 2019 η Αυστρία δηλώνει ότι θα δεχθεί 127.500 πρόσφυγες.

Η απόφαση φαίνεται πως γίνεται δεκτή «με κατανόηση αλλά δυσφορία» στο Βερολίνο, το οποίο δηλώνει ότι επιμένει σε κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση -την ώρα που η εσωτερική πίεση αυξάνεται προς την Άνγκελα Μέρκελ ιδίως από την πλευρά του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοικοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της CSU διαμήνυσε ξανά την Πέμπτη ότι η Γερμανία οφείλει να ελέγξει τα δικά της σύνορά της εάν η ΕΕ δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα.

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, φέτος θα έχουμε περισσότερους πρόσφυγες από πέρυσι» δήλωσε ο Ζεεχόφερ, προσθέτοντας ότι εάν ακολουθήσουν τα μέλη των οικογενειών της, θα έχουμε αφίξεις τριών εκατομμυρίων προσφύγων. «Τότε θα έχουμε να κάνουμε με μία διαφορετική χώρα. Και οι άνθρωποι δεν θέλουν η Γερμανία, ή η Βαυαρία, να γίνει μία διαφορετική χώρα» σημείωσε.

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ είχε μεν αναγνωρίσει ότι πρέπει να υπάρξει αισθητή μείωση στις αφίξεις προσφύγων, κάτι όμως που κατ’ αυτήν πρέπει να γίνει στη βάση «ευρωπαϊκής λύσης» -απορρίπτοντας εκ νέου τις εκκλήσεις για πλαφόν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024