Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες προσφυγόπουλα κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο

Χιλιάδες προσφυγόπουλα κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο

Χιλιάδες παιδιά-πρόσφυγες, τα οποία κινούνται στη μεταναστευτική οδό που περνά από την Τουρκία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας του παρατεταμένου κύματος ψύχους τις επόμενες δύο εβδομάδες, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις αρωγής.

Χιλιάδες παιδιά-πρόσφυγες, τα οποία κινούνται στη μεταναστευτική οδό που περνά από την Τουρκία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας του παρατεταμένου κύματος ψύχους τις επόμενες δύο εβδομάδες, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις αρωγής.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως προβλέπει πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες για την εποχή και σφοδρές χιονοπτώσεις μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στο ανατολικό τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου, την Τουρκία, την ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

«Πολλά παιδιά που βρίσκονται σε κίνηση δεν έχουν επαρκή ρουχισμό ή πρόσβαση σε αναγκαία τρόφιμα» σχολίασε ο Κριστόφ Μπουλιεράκ, εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Ερωτηθείς εάν παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν από το κρύο, ο Μπουλιεράκ απάντησε: «Ο κίνδυνος είναι ξεκάθαρα πάρα πολύ υψηλός».

Παιδιά φθάνουν στις ακτές της Λέσβου φορώντας απλά κοντομάνικα και μούσκεμα μετά τον διάπλου του Αιγαίου με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα, συχνά λαστιχένια πλεούμενου, επισήμανε από την πλευρά της η μη κυβερνητική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά (Save the Children).

«Οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής στο συνοριακό κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί χιονόπτωση δεκαπέντε εκατοστών και τα παιδιά φθάνουν εκεί με τα χείλη μπλε, καταπονημένα, τρέμοντας από το κρύο» επισήμανε η ΜΚΟ.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική», ανέφερε η Βαλεντίνα Μπόλενμπακ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από τα σύνορα Σερβίας-ΠΓΔΜ. «Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υποθερμίας, πνευμονίας και άλλων παθήσεων» για τα παιδιά, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, οι θερμοκρασίες αναμένεται να βουτήξουν στους -20° Κελσίου στο Πρέσεβο της Σερβίας και στους -13° στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου των προσφύγων και των μεταναστών που έφθασαν το 2015 στην Ευρώπη μέσω Μεσογείου και Αιγαίου πελάγους ήταν παιδιά, υπενθύμισε ο Μπουλιεράκ.

Κατά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατά μέσο όρο 1.708 άνθρωποι φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα μέχρι τώρα τον Ιανουάριο, δηλαδή λίγοι λιγότεροι από τους μισούς από ό,τι τον Δεκέμβριο κατά μέσο όρο (3.508).

Σύμφωνα με τη Μιριάνα Μιλένκοφσκι, μια από τις εκπροσώπους της UNHCR, περίπου 7.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη Σερβία από την Παρασκευή, για να συνεχίσουν μέσω Κροατίας προς χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024