Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζονται οι εξαφανίσεις δισεκατομμυριούχων στην Κίνα

Συνεχίζονται οι εξαφανίσεις δισεκατομμυριούχων στην Κίνα

Ο μεγιστάνας των λιανικών πωλήσεων Ζου Τσενγκτζιάν είναι ο επόμενος επιφανής κινέζος μεγαλοεπιχειρηματίας που εξαφανίζεται ξαφνικά και απροειδοποίητα από προσώπου γης.

Ο μεγιστάνας των λιανικών πωλήσεων Ζου Τσενγκτζιάν είναι ο επόμενος επιφανής κινέζος μεγαλοεπιχειρηματίας που εξαφανίζεται ξαφνικά και απροειδοποίητα από προσώπου γης.

Ο δισεκατομμυριούχος Ζου πιστεύεται ότι έχει «απαχθεί» από τις κινεζικές αρχές και έχει προσαχθεί στους ανακριτές για να καταθέσει στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει το Πεκίνο για την υπόθεση της κατάρρευσης της κινεζικής Κεφαλαιαγοράς το περασμένο καλοκαίρι και για την καταπολέμηση της διαφθοράς εν γένει.

Η εταιρεία του Ζου, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων μόδας της Κίνας Metersbonwe, επιβεβαίωσε την εξαφάνιση του επιχειρηματία. Μόλις έγιναν γνωστά τα νέα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Metersbonwe στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης «για να προστατευθούν τα συμφέροντα των μετόχων», όπως ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Ζου Τσενγκτζιάν είναι καταγεγραμμένος από τις εκδόσεις Hurun ως ο 62 πλουσιότερος πολίτης στην Κίνα, με προσωπική περιουσία 4,1 δισ. δολάρια. Ξεκινώντας ως ράφτης ενδυμάτων, ίδρυσε στη Σανγκάη τη Metersbonwe για να την ανεβάσει στην κορυφή.

Η εξαφάνιση του Ζου λαμβάνει χώρα λίγες εβδομάδες μετά από εκείνη του Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, προέδρου του γιγαντιαίου βιομηχανικού ομίλου Fosun που ελέγχει, μεταξύ άλλων, το γαλλικό Club Med και την ελληνική εταιρεία Folli Follie.

Ο Γκούο, γνωστός και ως «Γουόρεν Μπάφετ της Κίνας» επανεμφανίστηκε εξίσου ξαφνικά κι απρόοπτα έπειτα από απουσία μιας εβδομάδας από τα εγκόσμια στην ετήσια γενική συνέλευση της Fosun, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των μετόχων του πολυσχιδούς ομίλου.

Λίγο μετά την επανεμφάνιση του Γκούο εξαφανίστηκε, επίσης προσωρινά, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της Κίνας, China Telecom, Τσανγκ Ξιαομπίνγκ.

Και καταδίκες…

Περισσότερα από 70 μεγαλοστελέχη κρατικών κινεζικών επιχειρήσεων κατέθεσαν στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας για την καταπολέμηση της διαφθοράς που διενεργούν οι κινεζικές αρχές. Κάποιοι εξ αυτών καταδικάστηκαν ή απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ο Ζιανγκ Ζιεμίν για παράδειγμα, πρώην πρόεδρος του κορυφαίου ενεργειακού ομίλου της Κίνας, China National Petroleum Corporation (CNPC), καταδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο για δωροδοκία.

Ο Ξου Ζιανιί, πρώην πρόεδρος της κορυφαίας κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας FAW Group, διεγράφη από το Κομμουνιστικό Κόμμα τον περασμένο Αύγουστο επειδή βρέθηκε ένοχος για κατάχρηση κεφαλαίων και δωροληψία. Επίσης ο Σεν Χάο, πρώην πρόεδρος του ομίλου Μέσων Οικονομικής Ενημέρωσης «21ος Αιώνας» φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια ως ένοχος για εκβιασμό.

Υπάρχουν, όμως, και τραγικότερα συμβάντα, όπως αυτό του ηλικίας 44 ετών δισεκατομμυριούχου Ξου Μινγκ, ο οποίος είχε συλληφθεί ως υπεύθυνος σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς και ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελλί της φυλακής όπου κρατείτο. Τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πέθανε από καρδιακή ανακοπή, αλλά δεν διενεργήθηκε αυτοψία καθώς η σορός του αποτεφρώθηκε την επομένη του θανάτου του με συνοπτικές διαδικασίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024