Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης η Μόσχα

Έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης η Μόσχα

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής, για να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ Γερμανία και Γαλλία κάνουν έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής, για να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η Γαλλία κάνει έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να αποκλιμακωθεί η ένταση. Το Μπαχρέιν διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

«Ως φίλοι είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε, αν ζητηθεί, διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση των υφιστάμενων διαφωνιών και οποιωνδήποτε νέων προκύψουν μεταξύ των δύο αυτών χωρών» ανέφερε στο πρακτορείο RIA πηγή που επικαλείται από το ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.

Η πηγή υπογράμμισε επίσης πως η Μόσχα αναμένει από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνομιλίες της Βιέννης για τη Συρία.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Ριάντ και την Τεχεράνη να κάνουν τα πάντα για την αποκατάσταση των σχέσεών τους και προέβλεψε ότι οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία θα ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα αυτή.

«Καλούμε τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες, για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η επίλυση των κρίσεων (στη Συρία και στην Υεμένη) και άλλων κρίσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν η σουνιτική δύναμη που είναι η Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν προτίθενται να κάνουν ο ένας ένα βήμα προς τον άλλο» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

«Η δική μας άποψη είναι ότι η Μέση Ανατολή έχει ένα χρέος προς τον υπόλοιπο κόσμο» συνέχισε ο Σέφερ και υπογράμμισε: «Εδώ και χρόνια η διεθνής κοινότητα, μεταξύ της οποίας η Γερμανία, εργάζεται για να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων (…) Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν οφείλουν επίσης να συμβάλουν στην επίλυση των κρίσεων».

Η Γερμανία δεν σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, σημείωσε εξάλλου ο Σέφερ. Η Γερμανία αντιτίθεται στη θανατική ποινή, αλλά όπως υπογράμμισε: «Δεν γνωρίζω για σχέδια της κυβέρνησης μέχρι στιγμής για την επιβολή κυρώσεων γι’αυτόν τον λόγο».

Την ίδια ώρα, ο Σέφερ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το Ιράν σχεδιάζει να αποσυρθεί από την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη με τις παγκόσμιες δυνάμεις πέρυσι για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

«Διαβλέπω ότι δεν υπάρχει κανένα συμφέρον από την πλευρά των σημαντικών παραγόντων του Ιράν -την ιρανική κυβέρνηση, τον ιρανό πρόεδρο και άλλους- να απόσχουν από τις συμφωνίες που συνήφθησαν στη Βιέννη το περασμένο καλοκαίρι» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιδρώντας στη διακοπή από το Ριάντ των διπλωματικών του σχέσεων με την Τεχεράνη, η Γαλλία κάλεσε και αυτή σήμερα τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να περιορίσουν την ένταση.

«Πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση σε σχέση με όσα συμβαίνουν ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ. «Η Γαλλία καλεί τις δύο πλευρές να χαμηλώσυον τους τόνους».

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία έχουν επιδεινωθεί μετά την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ενός σφοδρού επικριτή της σαουδαραβικής μοναρχίας, μαζί με άλλα 46 πρόσωπα που είχαν καταδικασθεί για τρομοκρατία.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις με το Ιράν ως απάντηση στις επιθέσεις διαδηλωτών στις διπλωματικές αποστολές της στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Ιράν, την Τεχεράνη και τη Μασχάντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024