Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς άρση της ασυλίας των ηγετών του HDP κινείται η τουρκική Εθνοσυνέλευση

Προς άρση της ασυλίας των ηγετών του HDP κινείται η τουρκική Εθνοσυνέλευση

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Κουρδικό με την τουρκική Εθνοσυνέλευση να κινείται προς άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπροέδρων του κουρδικού HDP, σε βάρος των οποίων έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα μετά τις δηλώσεις για αυτονομία των κουρδικών περιοχών.

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Κουρδικό με την τουρκική Εθνοσυνέλευση να κινείται προς άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπροέδρων του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σε βάρος των οποίων έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα μετά τις δηλώσεις για αυτονομία των κουρδικών περιοχών.

Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη κατά διαδηλωτών που ζητούν το τέλος των επιχειρήσεων στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόκειται να συστήσει επιτροπή που θα εξετάσει την άρση της ασυλίας των Ντεμιρτάς και Γιουκσεκντάγ. Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, η κοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιοσύνης θα συζητήσει το ζήτημα σε υποεπιτροπή σήμερα, Κυριακή, προτού καταθέσει τη σχετική πρόταση στην Εθνοσυνέλευση.

Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών αρκεί η απλή πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διαθέτει αυτοδυναμία.

Σε βάρος των Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ έχει διαταχθεί ποινική έρευνα με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλήματος κατά του Συντάγματος», αφού τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης μεγαλύτερης αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της νομικής δίωξής τους. Μιλώντας το Σάββατο υπογράμμισε ότι πρέπει «να πληρώσουν το τίμημα» για τις δηλώσεις τους υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων και τάχθηκε υπέρ της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας για να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε δηλώσεις που προτρέπουν υπέρ της διαίρεσης της χώρας» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ντεμιρτάς είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια ομιλίας του την περασμένη Κυριακή ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζήσουν αυτόνομα ή «κάτω από την τυραννία ενός άνδρα». Η δήλωση προκάλεσε την οργή των Τούρκων εθνικιστών, που θεωρούν ότι η παραμικρή αναγνώριση αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές συνιστά απειλή για την ενότητα του τουρκικού κράτους.

Ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος έσπευσε να χλευάσει τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και είπε ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος «μοιράζει ετυμηγορίες όπως το Ανώτατο Δικαστήριο», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Πολλοί δήμαρχοι κουρδικών πόλεων επίσης διώκονται με τις ίδιες κατηγορίες και περίπου 20 εξ αυτών έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024