Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μόσχα κατηγορεί τον Ερντογάν για λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος

Η Μόσχα κατηγορεί τον Ερντογάν για λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος

Τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του κατηγορεί ευθέως πλέον η Ρωσία ως άμεσα εμπλεκόμενους στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου των τζιχαντιστών, λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσιάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες βυτιοφόρων στη συροτουρκική μεθόριο και «δείχνοντας» τις τρεις βασικές διαδρομές παράνομης μεταφοράς πετρελαίου. Ουδείς έχει δικαίωμα να συκοφαντεί την Τουρκία διαμηνύει ο Ερντογάν. Εικόνες, βίντεο…

Τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του κατηγορεί ευθέως πλέον η Ρωσία ως άμεσα εμπλεκόμενους στο εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου των τζιχαντιστών, λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρουσιάζοντας ως «απόδειξη» δορυφορικές φωτογραφίες βυτιοφόρων εν κινήσει στη συροτουρκική μεθόριο και «δείχνοντας» τις τρεις βασικές διαδρομές παράνομης μεταφοράς πετρελαίου.
Ουδείς έχει δικαίωμα να συκοφαντεί την Τουρκία κατηγορώντας την αγοράζει πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος απαντά ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος θα παραιτηθεί εάν αποδειχθούν οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς.

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του «κλεμμένου» πετρελαίου από τη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σε μακρά συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη –ένα 24ωρο αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι έδωσε την εντολή κατάρριψης του μαχητικού Su-24 στη συρτουρκική μεθόριο για να προστατεύσει τις διαδρομές μεταφοράς του πετρελαίου της ISIS.

«Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, το ανώτατο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας στη χώρα, ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του, εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα» είπε ο Αντόνοφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Η τουρκική ηγεσία έχει επιδείξει ακραίο κυνισμό. Κοιτάξτε τι κάνουν. Έχουν εισβάλει στην επικράτεια άλλης χώρας και λεηλατούν ασύστολα» δήλωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Μόσχα διαθέτει αποδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας και η οικογένειά του επωφελούνται από το εμπόριο πετρέλαιο των τζιχαντιστών. Στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η Ρωσία παρουσιάζει προς το παρόν «μόνο μέρος των αποδείξεων» και δεν έδωσε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν άμεση εμπλοκή του Ερντογάν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες κατά τη Μόσχα δείχνουν κονβόι βυτιοφόρων που μεταφέρουν το πετρέλαιο των τζιχαντιστών να κινούνται από τα εδάφη που ελέγχει η ISIS προς το εσωτερικό της Τουρκίας.

Η Ρωσία αναφέρει ότι έχει αναγνωρίσει τρεις βασικές διαδρομές που ακολουθεί το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους προς την Τουρκία –η δυτική οδός οδηγεί στα τουρκικά λιμάνια στη Μεσόγειο, η βόρεια στο διυλιστήριο Πατμά και η ανατολική στο σημείο μεταφοράς Καζρί. Το πετρέλαιο μεταφέρεται στη συνέχεια για επεξεργασία σε τρίτες χώρες, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής επιχειρησιακής διοίκησης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγος Σεργκέι Ραντσκόι.

Ο ίδιος δήλωσε ότι από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου έχουν μειωθεί τα έσοδα των τζιχαντιστών από τις παράνομες πωλήσεις πετρελαίου. Μίλησε για έσοδα περίπου τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα, τα οποία μετά τις επιδρομές έχουν «πέσει» στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στις ρωσικές κατηγορίες λέγοντας ότι «ουδείς έχει το δικαίωμα να συκοφαντεί την Τουρκία λέγοντας ότι αγοράζει το πετρέλαιο του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους]». Μιλώντας από την Ντόχα του Κατάρ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, επανέλαβε ότι θα παραιτηθεί εάν αποδειχθούν οι ισχυρισμοί.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Άγκυρα χαρακτήριζαν την ίδια στιγμή αβάσιμους τους ισχυρισμούς, ενώ ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε ότι οι κατηγορίες εντάσσονται σε ένα αφήγημα για εσωτερική κατανάλωση στη Ρωσία.

br />

Θα γίνει η συνάντηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή, παρά την ένταση και τις εκατέρωθεν κατηγορίες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο διάσκεψης στο Βελιγράδι εντός της εβδομάδας.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πρόθυμος «να ακούσει τι έχει να πει ο Τσαβούσογλου», όπως μετέδωσε το δίκτυο Rossiya 24. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής διπλωματίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τα πυρά τουρκικών F-16 στη συροτουρκική μεθόριο.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024