Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία εξετάζει η Κομισιόν

Απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία εξετάζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την απευθείας μεταφορά αεροπορικώς ενός περιορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την απευθείας μεταφορά αεροπορικώς ενός περιορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά κράτη, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας το Σαββατοκύριακο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία η Άγκυρα δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει μια πρόταση για ένα σχέδιο επανεγκατάστασης ειδικού σκοπού, πριν από την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 28 κρατών μελών της ΕΕ (17η-18η Δεκεμβρίου), όπου θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αεροπορικώς απευθείας από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα προσφερθούν εθελοντικά να συμμετάσχουν.

«Θα είναι (σ.σ. το σχέδιο) μια συμμαχία προθύμων», σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των χωρών που φέρονται να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν, καθώς και ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα.

«Το σχέδιο επανεγκατάστασης θα δουλέψει μόνο αν σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση και αν οι τουρκικές αρχές μειώσουν την ροή των προσφύγων σε σημαντικό βαθμό», υπογράμμισε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι πρώτες ενδείξεις αποδεικνύουν πως είναι απολύτως ικανοί για να το πράξουν».

Στο περιθώριο της Συνόδου της Κυριακής, οχτώ χώρες της ΕΕ συζήτησαν για την συμμετοχή τους στο σχέδιο. Η Γερμανία εμφανίζεται ως ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του, ενώ οι ηγέτες της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας επίσης έλαβαν μέρος στην συνάντηση. Η Γαλλία ίσως ενταχθεί στην ομάδα των χωρών αυτών.

Μολαταύτα, αξιωματούχοι σημείωσαν πως δεν δεσμεύτηκαν όλες οι προαναφερθείσες χώρες για την συμμετοχή τους στο σχέδιο, με τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς να εμφανίζονται οι πιο επιφυλακτικοί.

«Η δημιουργία μιας περιορισμένης ομάδας χωρών που θα προωθήσει το σχέδιο μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, καθώς ίσως δημιουργήσει κι άλλα αντικίνητρα για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά το να αναλάβουν ευθύνες», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα συζητήσουν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για πρόγραμμα επανεγκατάστασης. Την ίδια μέρα διεξάγεται το τακτικό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024