Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτο διαδικτυακό ντιμπέιτ στην Ισπανία με κενή τη θέση του Ραχόι

Πρώτο διαδικτυακό ντιμπέιτ στην Ισπανία με κενή τη θέση του Ραχόι

Το θέμα της Καταλονίας κυριάρχησε στο πρώτο προεκλογικό ντιμπέιτ εν όψει των ισπανικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την El Pais με κοινό και ερωτήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα. Συμμετείχαν οι πρόεδροι του PSOE, των Ciudadanos και του Podemos. Απών (στο Παρίσι) ο Μαριάνο Ραχόι.

Το θέμα της Καταλονίας κυριάρχησε στο πρώτο προεκλογικό ντιμπέιτ εν όψει των ισπανικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την εφημερίδα El Pais με κοινό και ερωτήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα.

Συμμετέχουν οι πρόεδροι του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα και του Podemos, Πέδρο Ιγκλέσιας. Απών (στο Παρίσι) ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Μαριάνο Ραχόι.

Στο θέμα της Καταλονίας κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η αδιαλλαξία και η ένταση που καλλιεργούν ο Ραχόι και ο προσωρινός πρόεδρος Αρτούρ Μας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.

«Θα μας βρει απέναντι ο Μας» είπε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, τασσόμενος υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης, αλλά και μιας «ομοσπονδιακής Ισπανίας».

Ο Ιγκλέσιας τόνισε ότι η λύση στο θέμα της Καταλονίας θα έρθει μέσα από τη λαϊκή ψήφο. «Το λέω εγώ που θέλω να μείνει η Καταλονία» τόνισε, λέγοντας ότι ο ίδιος θα καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πείσουμε τον κύριο Μας. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα νέο σχέδιο για την Ισπανία» είπε από την πλευρά του ο Ριβέρα.

Στο καυτό ζήτημα της συμμετοχής της Ισπανίας στη συμμαχία κατά του ISIS, υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Ο Ριβέρα τάχθηκε υπέρ της βοήθειας στην Γαλλία, αλλά στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο ηγέτης του PSOE επίσης τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλίας και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Θαπατέρο άλλαξε τη νομοθεσία, ώστε να απαιτείται η συναίνεση του Κοινοβουλίου, προτού ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Ιγκλέσιας του Podemos. Υπενθύμισε ότι και στην περίπτωση του Αφγανιστάν οι βομβαρδισμοί δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και τάχθηκε υπέρ δημοψηφίσματος, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν.

Στην οικονομία οι προτάσεις του προέδρου των Ciudadanos για ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και μείωση των εισφορών δέχθηκαν τα πυρά, τόσο του Σάντσεθ όσο και του Ιγκλέσιας.

Oι Podemos του Ιγκλέσιας πρότειναν μείωση του ΦΠΑ, στροφή στην καθαρή και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών.

Ο πρόεδρος του PSOE δεσμεύθηκε να καταργήσει όλες τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι υπουργοί του Ραχόι και να προστατέψει πιο αποτελεσματικά τους ανέργους. Υπενθύμισε, μάλιστα τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Θαπατέρο.

Κλείνοντας την τηλεμαχία, στο τελευταίο λεπτό που ο κάθε υποψήφιος είχε στη διάθεσή του για το τελευταίο του μήνυμα, ο Ριβέρα κάλεσε τους συμπολίτες του να στηρίξουν την προσπάθεια για ένα νέο εθνικό σχέδιο, που θα φέρει πίσω «την υπερηφάνεια του να είσαι Ισπανός».

Ο Ιγκλέσιας ζήτησε από τους ψηφοφόρους να διαβάσουν τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων για να δουν τη διαφορά μεταξύ αυτών που θέλουν την αλλαγή και την «αμετακίνητων».

Τέλος, ο Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τους συμπολίτες του να θυμηθούν τις πολιτικές των προηγούμενων σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, τονίζοντας το γεγονός ότι το PSOE «γνωρίζει πώς και τι πρέπει να κάνει και να ξανακάνει».

Σύμφωνα με τους αναγνώστες της El Pais, νικητής στο ντιμπέιτ ήταν ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας με ποσοστό 47%, στη δεύτερη θέση ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos με 29% και τρίτος ο Πέδρο Σάντσεθ του PSOE με 24%.

Το αποτέλεσμα συνδέεται πάντως με τον αριθμό followers που οι τρεις υποψήφιοι έχουν στο Twitter: o Iγκλέσιας 1,3 εκατομμύρια, ο Ριβέρα 406 χιλιάδες και ο Σάντσεθ 210 χιλιάδες.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024