Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Έφεση άσκησαν οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν στήριξη των ισλαμιστών

Τουρκία: Έφεση άσκησαν οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν στήριξη των ισλαμιστών

Έφεση άσκησαν οι δύο δημοσιογράφοι της Cumhuriyet που φυλακίστηκαν για «τρομοκρατία» επειδή γνωστοποίησαν παραδόσεις όπλων από την Τουρκία σε Σύρους ισλαμιστές αντάρτες, γράφει τη Δευτέρα η εφημερίδα.

Έφεση άσκησαν οι δύο δημοσιογράφοι της Cumhuriyet που φυλακίστηκαν για «τρομοκρατία» επειδή γνωστοποίησαν παραδόσεις όπλων από την Τουρκία σε Σύρους ισλαμιστές αντάρτες, γράφει τη Δευτέρα η εφημερίδα.

«Εμείς κάνουμε το καθήκον μας και ασκούμε έφεση κατά της απόφασης για την φυλάκιση, η οποία παραβιάζει το δίκαιο, το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς. Είναι δική σας επιλογή και δική σας ευθύνη» αναφέρουν οι συνήγοροί τους στην προσφυγή τους.

Την Πέμπτη, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες στον αρχισυντάκτη της Cumhuriyet Τζαν Ντιουντάρ και τον επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ για τρομοκρατία, κατασκοπεία και «αποκάλυψη μυστικών του κράτους». Και οι δύο τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση μέχρι τη δίκη τους.

Τον περασμένο Μάιο, η Cumhuriyet είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες και βίντεο, υλικό που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2014 και δείχνει φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) που μετέφεραν στη συριακή μεθόριο όπλα που προορίζονταν για σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται ότι υποστηρίζει τους αντάρτες και επαναλαμβάνει ότι η αυτοκινητοπομπή μετέφερε «βοήθεια» για τους Τουρκομάνους της Συρίας.

Η φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων προκάλεσε την κατακραυγή της τουρκικής αντιπολίτευσης και ξένων πρωτευουσών, οι οποίες κατήγγειλαν επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε πάντως τη λύπη του για την απόφαση του δικαστηρίου. «Πιστεύουμε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανέμεναν τη δίκη τους χωρίς να κρατούνται, αλλά η απόφαση αυτή δεν εναπόκειται σε μας» σχολίασε.

Ωστόσο μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο μετέβαινε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε έντονα την Cumhuriyet. «Η δημοσίευση απορρήτων του κράτους είναι έγκλημα παντού στον κόσμο» είπε σε δημοσιογράφους.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν δέχεται συχνά επικρίσεις για την άσκηση πιέσεων στα μέσα ενημέρωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024