Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρώπη διχάζεται για το προσφυγικό ενώ παζαρεύει με την Τουρκία

Η Ευρώπη διχάζεται για το προσφυγικό ενώ παζαρεύει με την Τουρκία

Παζάρι με στόχο την «εξαγορά» προς τα έξω, δισταγμοί και παλινωδίες στο εσωτερικό: Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ακόμη να προσπαθεί να βρει το βηματισμό της. Η συμφωνία των χαμηλών προσδοκιών έκλεισε με την Τουρκία και η πρώτη της αποτίμησή είναι τουλάχιστον χλιαρή -ενώ υπάρχει η απειλή της παγίωσης μίας «ΕΕ δύο ταχυτήτων» στο πεδίο της υποδοχής προσφύγων, με εμφανέστερο σημάδι τη μίνι Σύνοδο που είχε προηγηθεί.

Παζάρι με στόχο την «εξαγορά» προς τα έξω, δισταγμοί και παλινωδίες στο εσωτερικό: Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ακόμη να προσπαθεί να βρει το βηματισμό της. Η συμφωνία των χαμηλών προσδοκιών έκλεισε με την Τουρκία και η πρώτη της αποτίμησή είναι τουλάχιστον χλιαρή -ενώ υπάρχει η απειλή της παγίωσης μίας «ΕΕ δύο ταχυτήτων» στο πεδίο της υποδοχής προσφύγων, με εμφανέστερο σημάδι τη μίνι Σύνοδο που είχε προηγηθεί.

Στο τραπέζι με την Άγκυρα, η ΕΕ προσέφερε τρία δισ. ευρώ, την προοπτική απελευθέρωσης βίζα και το ξαναζέσταμα στην ενταξιακή πορεία.

Τα κίνητρα αυτά είχαν χαρακτηριστεί από νωρίς απόπειρα εξαγοράς της Τουρκίας για να αναλάβει μέτρα που θα ανακόψουν τη ροή προσφύγων προς το Αιγαίο και, στη συνέχεια, την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στόχος των κονδυλίων είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες στην ίδια την Τουρκία ώστε περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες να μείνουν εκεί: «Καθώς η Τουρκία κάνει προσπάθεια να υποδεχθεί πρόσφυγες, οι οποίοι δεν θα έρθουν στην Ευρώπη, είναι λογικό να λάβει στήριξη» εξήγησε χωρίς περιστροφές ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη Σύνοδο.

Οι ηγέτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι μεν με τη συμφωνία, όμως κρατούν μικρό καλάθι. Οι ηπιότερες αναφορές περιορίζονται στο ότι η συμφωνία είναι μόνο ένα από τα απαραίτητα βήματα (όπως επανέλαβε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ, ο οποίος για άλλη μία φορά υπογράμμισε πως δίνει βάρος στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων) -η δε έμφαση στα αποτελέσματα πριν την εκταμίευση κονδυλίων δείχνει τις επιφυλάξεις για την εφαρμογή και τα αποτελέσματα.

Η προοπτική απελευθέρωσης της βίζα συνδέεται με κινήσεις για έλεγχο στα σύνορα. Η δε αναθέρμανση της ενταξιακής διαδικασίας περιορίζεται στο κεφάλαιο 17 -και όχι στα κεφάλαια 23 και 24 στα οποία επέμενε η Άγκυρα και τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες από την αναθέρμανση της ενταξιακής διαδικασίας. Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε μεν τη σημασία της, όμως προς το παρόν, πρακτικά, η αξία της περιορίζεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Οι πρώτες αναλύσεις στον ευρωπαϊκό Τύπο δείχνουν τις πολύ χαμηλές προσδοκίες: «Συμφωνία στα ελάχιστα» βλέπει η γαλλική Monde, «Σύμφωνο υποκρισίας» διαπιστώνει η γερμανική Sueddeutsche, «εύθραυστη συνεννόηση» βλέπει ο βρετανικός Guardian.

Η ανάγνωση της συμφωνίας συνοψίζεται στο ότι οι στόχοι του κειμένου παραμένουν αόριστοι, τόσο στους αριθμούς όσο στη συνοριακή φύλαξη, τις επαναπροωθήσεις και τη διάνοιξη «διαδρόμου» για τους πρόσφυγες από την ίδια την τουρκική επικράτεια.

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα των αποκλίσεων στο εσωτερικό της ΕΕ φαίνεται να παγιώνεται. Πριν την συνάντηση με την τουρκική πλευρά, έγινε «μίνι Σύνοδος» των αρχηγών και κυβερνήσεων Γερμανίας, Αυστρίας, Φινλανδίας, Σουηδίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Ελλάδας -με την Γαλλία «από κοντά».

Οι χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στη γραμμή που προωθούν τα ευρωπαϊκά όργανα και οι δυτικές πρωτεύουσες (σε ποικίλο βαθμό υποστήριξης) σε σχήματα ανακατανομής προσφύγων. Οι νέοι τόνοι που πλέον ακούγονται από τη νέα πολωνική κυβέρνηση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Αρκετοί ερμήνευσαν τη μίνι Σύνοδο ως μία ακόμη ένδειξη πως ο δισταγμός των υπόλοιπων χωρών παγιώνεται σε σημείο που η Γερμανία (όπως ενδεικτικά αναφέρει ο Guardian) έχει εγκαταλείψει προς το παρόν την προσπάθεια να μεταπείσει τις διστακτικές χώρες και θα περιοριστεί σε συνεργασία με όσους είναι θετικοί. Στο ίδιο πνεύμα, η γερμανική FAZ χαρακτήρισε «συμμαχία των προθύμων» τη μίνι Σύνοδο.

Στην αυστηρά ενδοευρωπαϊκή του διάσταση, το πρόβλημα επικεντρώνεται στην αργή υλοποίηση των αποφάσεων για μετεγκατάσταση. Από τις 160.000 μετεγκαταστάσεις που προβλέπονταν, έχουν γίνει μόνο λίγες παραπάνω από 150.

Διαρροές από το Βερολίνο εν όψει της Συνόδου ήγειραν έναν νέο αριθμό: 400.000 που θα δέχονταν απευθείας από την Τουρκία ευρωπαϊκές χώρες (όσες συμφωνούσαν). Ο αριθμός αυτός δεν βρίσκεται, προς το παρόν τουλάχιστον, σε κανένα κείμενο αποφάσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διαρρέουν από τα διπλωματικά παρασκήνια στον ευρωπαϊκό Τύπο, το ενδεχόμενο θα μείνει για λίγο ακόμη στο συρτάρι μέχρι τις τοπικές κάλπες στη Γαλλία (με το βλέμμα του Ολάντ στο ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν).

Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024