Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαδήλωση στην Τουρκία κατά της σύλληψης των δημοσιογράφων της Cumhuriyet

Διαδήλωση στην Τουρκία κατά της σύλληψης των δημοσιογράφων της Cumhuriyet

Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τη φυλάκιση δύο διακεκριμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet με την κατηγορία της κατασκοπείας και της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας. Στην κινητοποίηση υπήρξε ένταση και οι Αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τη φυλάκιση δύο διακεκριμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhuriyet με την κατηγορία της κατασκοπείας και της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας. Στην κινητοποίηση υπήρξε ένταση και οι Αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Δικαστήριο διέταξε χθες, Πέμπτη, τη σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ και του δημοσιογράφου Ερντέμ Γκιούλ, υπεύθυνου του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, για τη δημοσίευση ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει την κρατική υπηρεσία πληροφοριών να βοηθά στην αποστολή όπλων στους σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν «ιδιαίτερα ανήσυχες» για τις συλλήψεις αυτές και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης τις επέκριναν έντονα.

«Ανησυχούμε πολύ για τις συλλήψεις των Τζαν Ντουντάρ και Eρντέμ Γκιούλ και για το γεγονός ότι κατά τα φαινόμενα ένα ακόμη μέσο μαζικής ενημέρωσης τελεί υπό πίεση. Ελπίζουμε ότι οι αρχές και τα δικαστήρια στην Τουρκία θα σεβαστούν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου την οποία κατοχυρώνει το τουρκικό Σύνταγμα» ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «στενά» την υπόθεση. Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Μάγια Κοτσίγιανσιτς έκανε λόγο για «ανησυχητική κατάσταση».

«Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα νομοθεσία της συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα» τόνισε.

«Η δημοσιογραφία προσάγεται σε δίκη με αυτές τις συλλήψεις και ο τουρκικός Τύπος εκφοβίζεται» δήλωσε ο Ουτκού Τζακιροζέρ , βουλευτής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλωτές, δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και διανοούμενοι που φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). «Όλοι μαζί ενάντια στο φασισμό», «Ταγίπ, Ψεύτη», «ΑΚΡ, συνεργός του Ισλαμικού Κράτους».

Το σημερινό φύλλο της Cumhuriyet έχει τίτλο «Μαύρη μέρα για τον Τύπο».

«Όλοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί της αντιπολίτευσης που τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία και προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους κινδυνεύουν με απειλές και επίθεση. Η σκοτεινή αυτή επιχείρηση με σκοπό να κουκουλώσει τα εγκλήματα που αυτά τα φορτηγά μετέφεραν και τα εγκλήματα που διαπράττονται ακόμη δεν θα έχει επιτυχή κατάληξη» δήλωσε η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, συν-πρόεδρος του φιλο-κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Τον περασμένο Μάιο, η εφημερίδα είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί τον Ιανουάριο του 2014, στα συριακά σύνορα, και δείχνει φορτηγά που ανήκουν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) να μεταφέρουν όπλα για τους σύρους ισλαμιστές αντάρτες, και τούρκους αστυνομικούς να ανοίγουν κιβώτια με όπλα και πολεμοφόδια που προορίζονταν για τη Συρία.

Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στην Τουρκία. Η κυβέρνηση αρνείται πάντα ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές αντάρτες, ανάμεσά τους και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ επαναλαμβάνει ότι η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε «βοήθεια» που προοριζόταν για τους Τουρκομάνους της Συρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024