Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εσείς μην παίζετε με τη φωτιά» απαντά ο Ερντογάν στον Πούτιν

«Εσείς μην παίζετε με τη φωτιά» απαντά ο Ερντογάν στον Πούτιν

Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ Ερντογάν-Πούτιν στη σκιά της κατάρριψης του μαχητικού Su-24, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να «επιστρέφει» τις ρωσικές προειδοποιήσεις και κατηγορίες με φόντο το Ισλαμικό Κράτος. Ο Ερντογάν διαμηνύει με τη σειρά του στη Μόσχα «να μην παίζει με τη φωτιά» και καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ρωσικές εταιρείες και η ISIS πωλούν πετρέλαιο στον Άσαντ. Το Κρεμλίνο την ίδια ώρα «εξηγεί» ότι ο Πούτιν δεν σηκώνει το τηλέφωνο γιατί ο Ερντογάν δεν ζητά συγγνώμη. Σε αναμονή κρατά το Κρεμλίνο τον Ερντογάν για κατ' ιδίαν με Πούτιν...

Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ Ερντογάν-Πούτιν στη σκιά της κατάρριψης του ρωσικού Su-24 στη μεθόριο με τη Συρία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να «επιστρέφει» τις ρωσικές προειδοποιήσεις και κατηγορίες με φόντο το Ισλαμικό Κράτος. Ο Ερντογάν διαμηνύει με τη σειρά του στη Μόσχα «να μην παίζει με τη φωτιά» και καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ρωσικές εταιρείες και η ISIS πωλούν πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ.

Χτυπώντας «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», ο Ερντογάν δηλώνει ταυτόχρονα πως δεν θέλει να επιφέρει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα, και προσθέτει ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.

Το Κρεμλίνο, όμως, κρατά τον Ερντογάν σε αναμονή…

Η ρωσική προεδρία ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Άγκυρα ζήτησε συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα, χωρίς να αναφέρει εάν το αίτημα γίνεται δεκτό.

Το Κρεμλίνο εξήγησε επίσης ότι ο Πούτιν έχει αρνηθεί την επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν (ο τελευταίος είπε την Πέμπτη ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις του) διότι η Τουρκία δεν θέλει να απολογηθεί για την κατάρριψη.

«Βλέπουμε απροθυμία εκ μέρους της Τουρκίας και μόνο να απολογηθεί για το επεισόδιο με το αεροσκάφος» είπε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Όσο για το ενδεχόμενο συνάντησης, ο ίδιος επιβεβαίωσε εκ νέου πως ελήφθη σχετικό αίτημα για το οποίο, όπως είπε, «ο Πούτιν θα ενημερωθεί αργότερα την Παρασκευή».

Σε ομιλία του την Παρασκευή στη βορειοανατολική Τουρκία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ερντογάν απέρριψε εκ νέου ως «συκοφαντίες» ρωσικούς ισχυρισμούς για πωλήσεις πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία για να αντιτείνει πως οι ΗΠΑ έχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ρωσικές εταιρείες και οι τζιχαντιστές πωλούν πετρέλαιο στο συριακό καθεστώς που υποστηρίζει η Μόσχα.

Ανάλογες κατηγορίες είχε εκτοξεύσει την Πέμπτη λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ και οι υποστηρικτές του αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και όπλων της ISIS και όσοι εγκαλούν την Τουρκία για αγορά πετρελαίου και αερίου από τους τζιχαντιστές πρέπει να το αποδείξουν.

Για αυτή καθαυτή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη μεθόριο με τη Συρία, ο Ερντογάν επανέλαβε πως δεν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια σε βάρος της Ρωσίας αλλά αυτόματη ενεργοποίηση των τουρκικών κανόνων εμπλοκής.

Παράλληλα, δήλωσε ότι αισθάνεται άβολα με τις απόπειρες της Ρωσίας να οδηγήσει τη διαμάχη σχετικά με την κατάρριψη του μαχητικού σε άλλο επίπεδο στις διμερείς σχέσεις.

Και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Φρανσουά Ολάντ στο Κρεμλίνο.

Η Ρωσία κατηγορεί την Άγκυρα ότι οδηγεί σκόπιμα τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο με τον Πούτιν να τονίζει ότι ακόμη αναμένει τη διατύπωση συγγνώμης εκ μέρους του Ερντογάν, και τον τελευταίο να απαντά πως οι Ρώσοι είναι εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν για το θερμό επεισόδιο.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024