Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Παρίσι τιμά τα θύματα των επιθέσεων, «θα διαλύσουμε τον στρατό φανατικών»

Το Παρίσι τιμά τα θύματα των επιθέσεων, «θα διαλύσουμε τον στρατό φανατικών»

Στο μέγαρο των Invalides (Απομάχων) στο Παρίσι κοίταζε το μεσημέρι της Παρασκευής όλη η Γαλλία για την κεντρική τελετή τιμής και μνήμης στα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.Στην πόλη κυριαρχεί η «εθνική τριχρωμία», με σημαίες κρεμασμένες στα παράθυρα, ενώ ο Ολάντ υπογράμμισε στην αυστηρή του ομιλία κατά την τελετή: «Θα καταστρέψουμε τον στρατό φανατικών που διέπραξε αυτό το έγκλημα».

Στο μέγαρο των Invalides (Απομάχων) στο Παρίσι κοίταζε το μεσημέρι της Παρασκευής όλη η Γαλλία για την κεντρική τελετή τιμής και μνήμης στα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. «Θα καταστρέψουμε τον στρατό φανατικών που διέπραξε αυτό το έγκλημα», υπογράμμισε ο Ολάντ στην αυστηρή του ομιλία κατά την τελετή.

Ο Ολάντ συνομίλησε με συγγενείς των θυμάτων – αν και δύο οικογένειες αρνήθηκαν να παραστούν. Στην πόλη κυριαρχεί η «εθνική τριχρωμία», καθώς οι κάτοικοι κλήθηκαν να κρεμάσουν σημαίες από τα παράθυρα.Η τελετή ξεκίνησε με τη Μασσαλιώτιδα στις 11:30 ώρα Αθήνας (10:30 ώρα Παρισιού) παρόντος του προέδρου Ολάντ. Διαβάστηκαν τα ονόματα των 130 νεκρών, εκτός από δύο, οι οικογένειες των οποίων το αρνήθηκαν, ενώ παρόντες ήταν και ορισμένοι από τους τραυματίες.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει από τις πρώτες ημέρες μετά τις επιθέσεις να ορίσει την 27η Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά, ως ημέρα τελετών για τα θύματα. Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, όμως η κυβέρνηση επιμένει πως οι συμβολικές τελετές έχουν τη σημασία τους.

Ο συμβολισμός της επιλογής του χώρου -το στρατιωτικού «χρώματος» μέγαρο των Invalides- επίσης δεν είναι τυχαίος.

Η απόδοση στρατιωτικών τιμών στα θύματα ήταν επίσης αμφιλεγόμενη, ενώ το αρχικό σχέδιο για προβολή φωτογραφιών είχε συναντήσει προβλήματα καθώς αρκετές οικογένειες δίστασαν να δώσουν φωτογραφίες των νεκρών τους.

Μέλος μίας από τις δύο οικογένειες εξήγησε την άρνηση να πάρει μέρος στις τελετές ως διαμαρτυρία για το ότι δεν είχαν γίνει αρκετά για να αποτραπούν οι επιθέσεις.

Παράλληλα, οι κάτοικοι του Παρισιού είχαν κληθεί να κρεμάσουν σημαίες από τα παράθυρα ή αντικείμενα με τον χρωματικό συνδυασμό της γαλλικής σημαίες. Η επίδειξη της σημαίας μπορεί να μην είναι γενικά διαδεδομένη, όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες η τρικολόρ κυριαρχεί.

Ολάντ: Θα καταστρέψουμε αυτόν τον στρατό φανατικών

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Ολάντ -που καθόταν μόνος του στο κέντρο σε μία αυστηρή μαύρη καρέκλα- διατήρησε τον πολεμικό τόνο των τελευταίων ημερών, και αρκετές φορές απευθύνθηκε στους συγγενείς των θυμάτων.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, την ημέρα που η Γαλλία χτυπήθηκε τόσο βαριά» είπε. «Μία ορδή δολοφόνων σκότωσε 130 από εμάς και τραυμάτισε εκατοντάδες στο όνομα ενός τρελού σκοπού και ενός προδωμένου θεού» είπε ο Ολάντ.

«Σε όλους σας, υπόσχομαι πως η Γαλλία θα κάνει το παν για να καταστρέψει τον στρατό φανατικών που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε τον εχθρό, είναι το μίσος το οποίο δολοφόνησε στο Μπαμακό, στην Τυνίδα, στο Παρίσι, και είχε δολοφονήσει στο Λονδίνο ή στη Μαδρίτη» συνέχισε, «ο σκοταδισμός, ένα Ισλάμ που έχει αποκηρύξει το μήνυμα του Κορανίου».

«Αυτόν τον εχθρό θα τον νικήσουμε με τα όπλα της Δημοκρατίας, των θεσμών μας, του Διεθνούς Δικαίου» συνέχισε, για να κλείσει λέγοντας: «Χαιρετώ τη νέα γενιά, εκείνη χτυπήθηκε, εκείνη δεν τρομοκρατήθηκε, εκείνη θα ζήσει, και θα ζήσει στο όνομα εκείνων που θρηνούμε σήμερα, παρά τα δάκρυα, αυτή η γενιά έχει γίνει το πρόσωπο της Γαλλίας. Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024