Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Ο Άσαντ χρηματοδοτεί την ISIS - Δεν βγαίνει ο Πούτιν στο τηλέφωνο

Ερντογάν: Ο Άσαντ χρηματοδοτεί την ISIS – Δεν βγαίνει ο Πούτιν στο τηλέφωνο

Στην αντεπίθεση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στις κατηγορίες υποστήριξης του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι το καθεστώς Άσαντ και οι σύμμαχοί του αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και όπλων της ISIS και όσοι εγκαλούν την Τουρκία για αγορά πετρελαίου από τους τζιχαντιστές πρέπει να το αποδείξουν. «Δεν απολογούμαι. Αυτοί πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη» λέει ο Ερντογάν, και κατηγορεί τον Πούτιν ότι δεν απαντά στα τηλεφωνήματά του...

Στην αντεπίθεση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στις κατηγορίες υποστήριξης του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι το καθεστώς Άσαντ και οι σύμμαχοί του αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και όπλων της ISIS και όσοι εγκαλούν την Τουρκία για αγορά πετρελαίου και αερίου από τους τζιχαντιστές πρέπει να το αποδείξουν.

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η Άγκυρα οδηγεί σκόπιμα τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο, σημειώνοντας ότι αναμένει ακόμη τη συγγνώμη της Τουρκίας για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 στη μεθόριο με τη Συρία.

«Δεν απολογούμαι. Εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρας μας είναι αυτοί που πρέπει να απολογηθούν. Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας απλώς εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους. Αυτή είναι η ουσία» απάντησε λίγο αργότερα ο Ερντογάν από τη συχνότητα του CNN.

Με το ακουστικό στο χέρι

Μιλώντας στο France 24, ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι ο Πούτιν δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά του μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και σημείωσε ότι εάν γνώριζε η Τουρκία ότι επρόκειτο για ρωσικό μαχητικό τότε ίσως είχε επιλέξει «να αναχαιτίσει διαφορετικά αυτή την παραβίαση του εναέριου χώρου».

Δίνοντας συνέχεια στον πόλεμο δηλώσεων που έχει ξεσπάσει μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο μόνο από γνωστές πηγές, και προκάλεσε όσους την κατηγορούν (χωρίς να αναφερθεί ανοιχτά στη Ρωσία) για το αντίθετο, να το αποδείξουν.

Μιλώντας σε τοπικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα, ο ίδιος επέμεινε ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα προφύλαξης για να σταματήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου στα σύνορά της -βασική πηγή εσόδων για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ως προς αυτό καθαυτό το θερμό επεισόδιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν στράφηκε συγκεκριμένα κατά της Ρωσίας, αλλά η η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ήταν «αυτόματη αντίδραση» και ενεργοποίηση των κανόνων εμπλοκής που έχουν δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις.

Και συμπλήρωσε ότι οι στρατιωτικοί κανόνες εμπλοκής είναι διαφορετικό ζήτημα από τις διαφωνίες με τη Ρωσία ως προς την πολιτική που ακολουθεί στη Συρία.

Έστρεψε τα «πυρά» του κατά του Κρεμλίνου, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ως πρόσχημα για να χτυπήσει οργανώσεις της αντιπολίτευσης προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Επέμεινε δε ότι η χώρα του ηγείται της πιο σοβαρής μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι έχει θέσει υπό κράτηση χιλιάδες εξτρεμιστές τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την μετριοπαθή αντιπολίτευση και τους Τουρκομάνους που μάχονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στην ίδια ομιλία ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε εκ νέου την Εθνοσυνέλευση να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση για προεδροκεντρικό σύστημα. «Κοιτάξτε τον κόσμο. Σχεδόν όλα τα ανεπτυγμένα έθνη έχουν προεδρικό ή ημιπροεδρικό σύστημα» είπε.

Την ίδια στιγμή στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε πως η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε αδιέξοδο.

«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις [Ρωσίας-Τουρκίας] σε αδιέξοδο» είπε ο Πούτιν στη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών. Η Μόσχα περιμένει ακόμη την συγγνώμη της Τουρκίας για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές, συμπλήρωσε.

Ανοικτή αφήνει επίσης η Μόσχα την ακύρωση της συνάντησης Πούτιν και Ερντογάν στις 15 Δεκεμβρίου.

Κληθείς να σχολιάσει τη σύγχυση που έχει επικρατήσει γύρω από την συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε σαφώς να εννοηθεί την Πέμπτη πως εξετάζεται ακύρωσή της. «Επισήμως, δεν έχει ακυρωθεί, όμως εγείρονται αρκετά ερωτηματικά λόγω της τρέχουσας συγκυρίας» είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Russia Today. Η Kommersant από την πλευρά της είχε αναφέρει πως η ακύρωση της συνάντησης είναι ήδη ειλημμένη απόφαση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024