Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σικάγο: 16 σφαίρες για 17χρονο αφροαμερικανό - το βίντεο που εξοργίζει

Σικάγο: 16 σφαίρες για 17χρονο αφροαμερικανό – το βίντεο που εξοργίζει

Λακουάν ΜακΝτόναλτ, 17 ετών: Αυτό είναι το νέο όνομα που προστίθεται στη μακρά λίστα των αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από αστυνομικές σφαίρες και τροφοδοτούν το κύμα οργής για αστυνομική βία με φυλετική διάσταση. Ο έφηβος σκοτώθηκε στο Σικάγο τον περυσινό Οκτώβριο με 16 πυροβολισμούς και οι τοπικές Αρχές έδωσαν, με δικαστική εντολή, το απόγευμα της Τρίτης το βίντεο στη δημοσιότητα, με επακόλουθο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε βάρος του αστυνομικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Λακουάν ΜακΝτόναλτ, 17 ετών: Αυτό είναι το νέο όνομα που προστίθεται στη μακρά λίστα των αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από αστυνομικές σφαίρες και τροφοδοτούν το κύμα οργής για αστυνομική βία με φυλετική διάσταση. Ο έφηβος σκοτώθηκε στο Σικάγο τον περυσινό Οκτώβριο με 16 πυροβολισμούς και οι τοπικές Αρχές έδωσαν, με δικαστική εντολή, το απόγευμα της Τρίτης το βίντεο στη δημοσιότητα, με επακόλουθο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σε βάρος του αστυνομικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία. H εισαγγελία υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της στην υπόθεση, λέγοντας πως χρειάστηκαν 13 μήνες για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού, του Τζέισον βαν Ντάικ, λέγοντας πως θάνατοι από αστυνομικά πυρά «εγείρουν περίπλοκα νομικά ζητήματα».

Η εισαγγελέας, Ανίτα Αλβάρεζ, ανέφερε πως η δημοσιοποίηση του βίντεο την ανάγκασε να επισπεύσει την ανακοίνωσή πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Το βίντεο «είναι ωμό, βίαιο, ανατριχιαστικό, και το να βλέπεις έναν 17χρονο να πεθαίνει με τέτοιο βίαιο τρόπο σε συνταράσσει» είπε.

Το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Αθήνας) δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο μετά από δικαστική εντολή και οι δημοτικές αρχές είχαν προετοιμαστεί για οργισμένες διαδηλώσεις, όπως ανάλογες στη Βαλτιμόρη και το Φέργκιουσον.

«Ο κόσμος δικαιούται να είναι οργισμένος, δικαιούται να διαμαρτύρειται, έχει δικαίωμα στην ελευθερία λόγου, αλλά δεν έχει δικαίωμα στο να διαπράξει αδικήματα» είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας Γκάρι ΜακΚάρθι στο Σικάγο πριν την δημοσίευση του βίντεο, καλώντας τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που αναμενόταν να πυροδοτήσει το βίντεο να μείνουν ειρηνικές.

Από το εξάπλεπτο βίντεο, χωρίς ήχο από την κάμερα του περιπολικού, το σημείο που αφορά το περιστατικό διαρκεί περίπου 40 δευτερόλεπτα.

Ο 17χρονος εμφανίζεται σε τροχάδην σε άδεια λωρίδα του δρόμου, στη μέση του οποίου έχουν σταματήσει περιπολικά. Σε κάποιο σημείο, αρχίζει να επιβραδύνει και απομακρύνεται από δύο αστυνομικούς που βγαίνουν με τα όπλα παρατεταμένα από ένα από τα περιπολικά.

Σχεδόν αμέσως, ένας απός τους αστυνομικούς πυροβολεί τον ΜακΝτόναλντ από μικρή απόσταση. Ο 17χρονος πέφτει στο πεζοδρόμιο. Το περιπολικό με την κάμερα πλησιάζει κι άλλο, βγάζοντας τους αστυνομικούς από το πλάνο, και ο 17χρονος φαίνεται πεσμένος στο πεζοδρόμιο να κάνει μικρές κινήσεις.

Ο έφηβος φαίνεται να ανασαίνει στο βίντεο ενώ οι αστυνομικοί συνεχίζουν να πυροβολούν. Στο τέλος, οι αστυνομικοί πλησιάζουν τον έφηβο και κλωτσούν κάτι από το χέρι του – στη συνέχεια, διαπιστώθηκε πως ο 17χρονος κουβαλούσε μαχαίρι.

Στο σημείο βρέθηκε μαχαίρι 7,5 εκατοστών, σύμφωνα με την τοπική εισαγγελία.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε αμέσως πορείες διαμαρτυρίας στο Σικάγο, με μεγάλη ομάδα να μπλοκάρει την κίνηση κοντά στο Ουέστ Σάιντ. Σε άλλο σημείο, διαδηλωτές περικύκλωσαν περιπολικά φωνάζοντας «16 σφαίρες».

Οι διαδηλωτές έβαλαν στο στόχαστρο και τα κεντρικά της αστυνομίας της 1ης περιφέρειας, γύρω από την οποία είχε νωρίτερα αναπτυχθεί κλοιός αστυνομικών.

To περιστατικό φαίνεται από το 05:17 του βίντεο και έπειτα:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024