Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρώτη νύχτα συναγερμού στις Βρυξέλλες

Η πρώτη νύχτα συναγερμού στις Βρυξέλλες

Σχεδόν μισή μέρα μετά την ανακοίνωση ύψιστου συναγερμού υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, οι κάτοικοι της πόλης των χιλιάδων εθνικοτήτων προσπαθούν να βρουν την ισορροπία μεταξύ ψυχραιμίας και κανονικότητας.

Σχεδόν μισή μέρα μετά την ανακοίνωση ύψιστου συναγερμού υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, οι κάτοικοι της πόλης των χιλιάδων εθνικοτήτων προσπαθούν να βρουν την ισορροπία μεταξύ ψυχραιμίας και κανονικότητας.

Το πρωί του Σαββάτου δεν έφερε μόνο το πρώτο χιόνι στις Βρυξέλλες. Οι κάτοικοι της βελγικής πρωτεύουσας ξύπνησαν με την είδηση ότι η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού μία εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι οδηγίες στα μέσα ενημέρωσης ήταν σαφείς: Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, τους σταθμούς και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Το μετρό και κάποιες γραμμές του τραμ τέθηκαν εκτός λειτουργίας, τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα, μουσεία και σούπερ μάρκετ παρέμειναν κλειστά ή υπολειτούργησαν.

Μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι όπως η Rue Neuve και Avenue Louise εκκενώθηκαν τουλάχιστον για μερικές ώρες και στη συνέχεια δόθηκαν εκ νέου στην κυκλοφορία. Οι ακυρώσεις φεστιβάλ, συναυλιών και κάθε είδους εκδηλώσεων διαδέχθηκαν η μία την άλλη, προμηνύοντας μία εορταστική περίοδο που θα διαφέρει σε πολλά από την προηγούμενη.

Εν μέσω ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας και υπό των ήχο αλλεπάλληλων σειρήνων, οι κάτοικοι των Βρυξελλών προσπάθησαν να βρουν τον βηματισμό τους. Οι περισσότεροι έμειναν στο σπίτι και περιόρισαν τις μετακινήσεις τους σε κάποιο κοντινό παντοπωλείο για να τα ψωνίσουν τα απαραίτητα.

Περιμετρικά του κέντρου, μικρά μαγαζιά και καφέ υποδέχθηκαν τους λιγοστούς πελάτες. Η κίνηση συγκεντρώθηκε σε δυο-τρία σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος -όπως η Grande Place και το Mannequin Pis- όπου ντόπιοι κι επισκέπτες διεκδίκησαν την ανεμελιά μιας βόλτας με βάφλες και τηγανητές πατάτες υπό το άγρυπνο βλέμμα αστυνομικών δυνάμεων.

Ο στρατός, που έχει κλείσει αρκετούς μήνες παρουσίας στους δρόμους μετά την τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό μουσείου των Βρυξελλών, βρίσκεται πλέον σε κάθε γωνιά της πόλης. Οι άλλοτε πολυσύχναστοι σταθμοί έχουν ερημωθεί κι οι χριστουγεννιάτικες αγορές δεν θα ανοίξουν ακόμη.

Είναι σαφές ότι η αραιή κυκλοφορία διευκολύνει τη διαχείριση πιθανών κρίσεων από πλευράς των αρχών, οι οποίες έχουν να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Η αβεβαιότητα μίας επικείμενης απειλής σε συνδυασμό με τις φειδωλές πληροφορίες που έρχονται από το μέτωπο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης βρίσκουν τους πολίτες μουδιασμένους αλλά και ψύχραιμους, έτοιμους να διαφυλάξουν την κανονικότητα της ζωής τους που τίθεται εν αμφιβόλω. Είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη μέρα δε θα είναι η ίδια. Ψίθυροι σε όλη την πόλη γεννούν ερωτήματα.

Πόσο προσωρινή είναι μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Τι επιπτώσεις θα έχει στην καθημερινότητα μίας τόσο ανοιχτής και πολυπολιτισμικής κοινότητας όπως αυτής των Βρυξελλών, όπου κάθε γειτονιά -αν όχι σπίτι- μιλάει άλλη γλώσσα; Ποιος νικάει τελικά αν η ζωή της πόλης βυθιστεί στο φόβο;

Μετά το Παρίσι, οι απειλές σε όλη την Ευρώπη διαταράσσουν την πραγματικότητα όπως την ξέραμε κι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλιώς κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μία επιμήκυνση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο διηνεκές. Όχι σήμερα όμως. Σήμερα θα μείνουμε στο σπίτι με τους φίλους μας και την οικογένειά μας, θα γελάσουμε και θα κάνουμε ότι αποκλειστήκαμε από το κρύο. Tous ensemble.


Ελίνα Μπαλτατζή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024