Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεν Ντενί: Δύο ύποπτοι νεκροί, επτά συλλήψεις μετά από πολύωρη πολιορκία

Σεν Ντενί: Δύο ύποπτοι νεκροί, επτά συλλήψεις μετά από πολύωρη πολιορκία

Στο θάνατο δύο υπόπτων, εκ των οποίων μίας καμικάζι που ανατινάχθηκε, και τη σύλληψη επτά κατάληξε πολιορκία σχεδόν οκτώ ωρών σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί του βόρειου Παρισιού στο πλαίσιο της έρευνας για τη 13η Νοεμβρίου. Πυροβολισμοί, εκρήξεις και πάνοπλες ομάδες στρατιωτών και ειδικών δυνάμεων στο προάστιο της πρωτεύουσας από τα ξημερώματα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος της επιχείρησης ήταν ο «εγκέφαλος» Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Άγνωστη ακόμη η ταυτότητα νεκρών και συλληφθέντων.

Στο θάνατο δύο υπόπτων, εκ των οποίων μίας καμικάζι που ανατινάχθηκε, και τη σύλληψη επτά κατάληξε πολιορκία σχεδόν οκτώ ωρών σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί του βόρειου Παρισιού στο πλαίσιο της έρευνας για τη 13η Νοεμβρίου. Πυροβολισμοί, εκρήξεις και πάνοπλες ομάδες στρατιωτών και ειδικών δυνάμεων στο προάστιο της πρωτεύουσας από τα ξημερώματα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος της επιχείρησης που οδήγησε στο διαμέρισμα ήταν ο «εγκέφαλος» Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Άγνωστη ακόμη η ταυτότητα νεκρών και συλληφθέντων.

Τη λήξη της επιχείρησης, που είχε ξεκινήσει νωρίς τα ξημερώματα, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λεφόλ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις της εισαγγελίας, μία γυναίκα καμικάζι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ανατινάζοντας τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί. Δεύτερος ύποπτος έπεσε νεκρός από πυρά και έκρηξη χειροβομβίδας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, συνελήφθησαν επτά άτομα: Τρεις άνδρες που βρίσκονταν στο διαμέρισμα και άλλα δύο άτομα -ένας άνδρας και μία γυναίκα- από κοντινό σημείο. Η ταυτότητά τους δεν είναι ακόμη διαπιστωμένη.

Άλλα δύο άτομα, που προσπαθούσαν να κρυφτούν, συνελήφθησαν, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο επικεφαλής της γαλλικής εισαγγελίας. Μεταξύ των συνολικά επτά συλληφθέντων βρίσκεται και το πρόσωπο που είχε νοικιάσει το διαμέρισμα στους υπόπτους.

Παράλληλα, εικόνες στα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν ομάδες των ειδικών δυνάμεων να μπαίνουν στον καθεδρικό του Σεν Ντενί, κοντά στο σημείο, χωρίς να δίδονται περισσότερες πληροφορίες.


Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας δεν κάνουν αναφορά σε τραυματίες περίοικους. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως και ότι σκοτώθηκε ένας σκύλος της αστυνομίας (ένας επτάχρονος βελγικός ποιμενικός).

Από το πρωί, στο προεδρικό μέγαρο βρίσκονταν με τον Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ενώ στην συνέχεια έφτασε και ο υπουργός Άμυνας Ζαν Υβ Λεντριάν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος της επιχείρησης που οδήγησε στο διαμέρισμα ήταν ο εκ Βελγίου Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο «εγκέφαλος» που πιστευόταν ότι βρίσκεται στη Συρία -ασαφές ακόμη αν βρισκόταν στο σημείο. Πληροφορίες ανέφεραν πως μεταξύ των υπόπτων στο σημείο ήταν και ο καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσαλάμ.

Κατά αναφορές του Reuters, τις οποίες όμως γαλλικά ΜΜΕ ακόμη αναφέρουν ως αδύνατες να επιβεβαιωθούν, ο «πυρήνας» των υπόπτων στο διαμέρισμα φέρεται να σχεδίαζε επικείμενη επίθεση στην περιοχή της Ντεφάνς.

Η τοπική αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής να μην βγουν στο δρόμο, ενώ οι δρόμοι γύρω από το διαμέρισμα γέμισαν τα ξημερώματα με περιπολικά, ασθενοφόρα και ισχυρές δυνάμεις αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων (RAID). Στρατιωτικές δυνάμεις έφτασαν μετά την έναρξη της επιχείρησης.Η πολιορκία στο διαμέρισμα ξεκίνησε στις 04:20 (ώρα Παρισιού) και σύμφωνα με αναφορές στο Reuters, μέσα στο διαμέρισμα βρισκόταν «αριθμός υπόπτων». Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ότι στο στόχαστρο της επιχείρησης βρίσκεται ο Αμπαούντ, κάτι που στη συνέχεια μετέδωσε ξεχωριστά και το Reuters επικαλούμενο πηγές της εισαγγελίας.

Η επιχείρηση έγινε γύρω από διαμέρισμα πολύ κοντά στο Stade de France, το οποίο είχε γίνει στόχος των επιθέσεων με βομβιστές καμικάζι. {{{ map }}}

Πριν την ανατίναξη της καμικάζι, είχαν ακουστεί τουλάχιστον επτά εκρήξεις άγνωστης ακόμη φύσης -ενδεχομένως η αστυνομία να εξουδετέρωνε ύποπτα αντικείμενα γύρω από το διαμέρισμα. Διαρκώς ακούγονταν πυροβολισμοί να ξεκινούν και σταματούν.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στη γαλλική Monde, η οποία επικαλείται την αστυνομία, είχαν από τις πρώτες ώρες μιλήσει για «δύο τραυματίες ή νεκρούς», την ώρα που άλλα ΜΜΕ μιλούσαν για θύματα μεταξύ αστυνομικών. Στη συνέχεια, και το γαλλικό πρακτορείο μίλησε για έναν νεκρό, όμως όλες αυτές οι αναφορές δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, κάποιοι από τους αστυνομικούς τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί BFMTV και iTele είχαν δείξει ερασιτεχνικό βίντεο από την επιχείρηση, ενώ μάρτυρες από την περιοχή λένε ότι ακούστηκαν διασταυρούμενα πυρά.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στα γαλλικά ΜΜΕ, σημαντικό στοιχείο για την έρευνα αποδείχθηκε κινητό τηλέφωνο που είχε βρεθεί κοντά στο θέατρο Bataclan. Από το κινητό είχε σταλεί στις 21:42 της Παρασκευής, λίγο πριν την ομηρία, μήνυμα «ξεκίνησε, αρχίζουμε» και από το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού βρέθηκαν προηγούμενα σημεία στα οποία είχε εμφανιστεί το τηλέφωνο.

Μετρό και λεωφορεία δεν κινούνται σε σχεδόν ολόκληρο το Σεν Ντενί. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν και η τοπική αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους να μην βγουν στο δρόμο.

Συνολικά, τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Παρασκευής.

Οι πρώτοι πυροβολισμοί στην επιχείρηση στο Σεν Ντενί:








Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024