Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις

Γαλλία: Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις

«Αυτό που συνέβη στο Παρίσι ήταν το απόλυτο σενάριο που φοβόντουσαν οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών» δηλώνει στην εφημερίδα Le Figaro, λίγες ώρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας, Μπερνάρ Σκαρσινί. «Με δεδομένη την εμπειρία και των άλλων χωρών, η Γαλλία προετοιμαζόταν» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Αυτό που συνέβη στο Παρίσι ήταν το απόλυτο σενάριο που φοβόντουσαν οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών» δηλώνει στην εφημερίδα Le Figaro,λίγες ώρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας, Μπερνάρ Σκαρσινί. «Με δεδομένη την εμπειρία και των άλλων χωρών, η Γαλλία προετοιμαζόταν» τονίζει χαρακτηριστικά.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο πρώην δικαστής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Τρεβεντίς, κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία, είχε μάλιστα προειδοποιήσει ότι «οι πιο σκοτεινές μέρες είναι μπροστά» και πως «ο πραγματικός πόλεμος που σκοπεύει να εξαπολύσει στο έδαφος μας το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει αρχίσει ακόμη».

Ο γάλλος δικαστής είχε προειδοποιήσει επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος «προτίθεται να μας χτυπήσει συστηματικά και σκληρά (…)». «Έχουν τα μέσα, τα χρήματα και την ικανότητα να αποκτούν εύκολα πολλά όπλα και να οργανώνουν μαζικές επιθέσεις» είχε δηλώσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Υβ Τριτινιόν δήλωσε πρόσφατα ότι «ο κίνδυνος προέρχεται από μικρές ή μεγάλες ομάδες τζιχαντιστών που έχουν επιστρέψει στη Γαλλία από τα θέατρα των επιχειρήσεων στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και δεν θα διστάσουν να αναλάβουν δράση».

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, περισσότεροι από 571 γάλλοι τζιχαντιστές έχουν μεταβεί για να πολεμήσουν στη Συρία και «όλοι τους είναι, κατά την επιστροφή τους, εν δυνάμει ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν».

Οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας υποτίθεται ότι είχαν λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις. Τον Ιούνιο του 2011, η ηγεσία της Αστυνομίας διοργάνωσε μια μεγάλη άσκηση για την αντιμετώπιση πιθανών πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων στο Παρίσι. Το σενάριο προέβλεπε δύο-τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις και σύλληψη ομήρων.

Η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία (GIGN) είχε μάλιστα βάλει στο μικροσκόπιο την τραγωδία του σχολείου στο Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία, τον Σεπτέμβριο 2004 με 331 νεκρούς, αλλά και την τρομοκρατική επίθεση στο θέατρο της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2002, με 117 νεκρούς.

Η GIGN είχε εκπονήσει και ένα σχέδιο με την κωδική ονομασία «Διαρκής πόλεμος». Το σχέδιο προέβλεπε την αντιμετώπιση επιθέσεων σε πάνω από 200 δημόσιους χώρους, ανάμεσα στους οποίους το προεδρικό μέγαρο, το πρωθυπουργικό, η Εθνοσυνέλευση και μεγάλες αίθουσες του Παρισιού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024