Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καμικάζι έπνιξαν στο αίμα προπύργιο της Χεζομπολάχ στη Βηρυτό

Καμικάζι έπνιξαν στο αίμα προπύργιο της Χεζομπολάχ στη Βηρυτό

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας συντάραξε προάστιο της Βηρυτού που ελέγχεται από τη σιιτική Χεζμπολάχ στην πλέον φονική βομβιστική επίθεση που εκδηλώνεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου 25 χρόνια πριν. Τουλάχιστον 43 νεκροί και περισσότεροι από 180 τραυματίες. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Υπήρχε και τρίτος καμικάζι.

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας συντάραξε προάστιο της Βηρυτού που ελέγχεται από τη σιιτική Χεζμπολάχ στην πλέον φονική βομβιστική επίθεση που εκδηλώνεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου 25 χρόνια πριν.

Τουλάχιστον 43 νεκροί και περισσότεροι από 180 τραυματίες είναι ο απολογισμός των επιθέσεων αυτοκτονίας στο προάστιο Μπουρζ αλ-Μπαραζνεχ στα βόρεια της Βηρυτού.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επαλήθευση του ισχυρισμού από ανεξάρτητη πηγή.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ καταδίκασε τις επιθέσεις και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα να ενωθούν κατά «σχεδίων για την πρόκληση σύγκρουσης».

Οι καμικάζι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον σε δρόμο του προαστίου γύρω στις 18:00 της Πέμπτης τοπική ώρα.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι ο πρώτος βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από σιιτικό τέμενος και ο δεύτερος ανατινάχθηκε μέσα σε παρακείμενο αρτοποιείο.

Σε κοντινό σημείο βρέθηκε η σορός τρίτου καμικάζι, ο οποίος κατά τα φαινόμενα σκοτώθηκε από την δεύτερη έκρηξη πριν προλάβει να ανατινάξει τα εκρηκτικά που έφερε ο ίδιος.

Το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι βρίσκεται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις και ότι οι καμικάζι ήταν δύο Παλαιστίνιοι και ένας Σύρος.

Η Χεζμπολάχ την ίδια στιγμή διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τη μάχη κατά «τρομοκρατών», προειδοποιώντας για «μακρόχρονο πόλεμο» κατά των εχθρών της, σύμφωνα με το Reuters.

«Έβαλαν στο στόχαστρο πολίτες, πιστούς, γυναίκες και ηλικιωμένους. Χτύπησαν μόνο αθώους ανθρώπους. Αυτή είναι μία σατανική τρομοκρατική πράξη που διεπράχθη από αποστάτες» δήλωσε ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Μπιλάλ Φαρχάτ .

Στα προπύργια της σιιτικής οργάνωσης στη Βηρυτό είχε σημειωθεί μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων το 2013 και το 2014 με σουνίτες τζιχαντιστές να αναλαμβάνουν την ευθύνη ως αντίποινα στην απόφαση της –ελεγχόμενης από το Ιράν- Χεζμπολάχ να στείλει μαχητές στη Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει το BBC, η Χεζμπολάχ έχει στείλει ενισχύσεις στη Συρία για την υποστήριξη των επιθέσεων που εξαπολύει η κυβέρνηση για την ανακατάληψη βόρειων περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024